ZEISS maakt vingerafdruk van je ogen

Erik de Vries, Sales Manager bij Carl Zeiss Vision Nederland, neemt mij mee naar Van Warmerdam Opticiens in Den Bosch. Dit is één van de eerste zaken in het Zuiden van het land die voor deze vernieuwde manier van werken in de optiekbranche hebben gekozen. Het gaat hier namelijk niet zomaar om een stel brillenglazen. Nee, De Vries legt mij uit dat zowel de oogmeting, berekening van de correctie als de productiewijze van de brillenglazen revolutionair zijn verbeterd.

Waar ik normaal meteen mag opdreunen welke letters ik allemaal kan zien, worden mijn ogen nu eerst gecheckt met de i.Profiler. Terwijl ik naar de luchtballon kijk, wordt mijn oog geannalyseerd geanalyseerd door dit volledig automatische multifunctionele Zeiss ZEISS-meetsysteem gebaseerd op wavefront technologie. Amper dertig seconden later is mijn volgende oog al aan de beurt De meting voor beide ogen duurt 23 seconden. Op zo'n korte tijd kan mijn oog toch niet volledig gecheckt zijn? Fout! De i.Profiler heeft nu niet alleen de gewone oogfouten gemeten, maar ook de kleine fouten in je oog waardoor je bijvoorbeeld 's nachts minder goed kan zien. ZEISS is, dankzij de i.Profiler als eerste ter wereld er in geslaagd om dit te verwerken in een brillenglas. Daarnaast wordt het oog ook nog eens met de bekende methode gecheckt.

Ondanks de goede controle is eigenaar Martin van Warmerdam niet zeker van zijn zaak. Of ik misschien de dag voor deze check veel naar mijn beeldscherm heb geloerd? Inderdaad, het was een drukke dag vol deadlines en dat betekent dat ik uren aan het werk ben op mijn laptop. Dat dit niet goed is voor mijn ogen weet ik natuurlijk ook, maar dat dit de volgende dag nog opgemerkt kan worden, wist ik niet. Daar is in het verleden ook nooit iets over gezegd. En zo vallen langzaam alle stukjes van de puzzel in elkaar. Daardoor is het bij mijn vorige oogmeting - bij zo'n brillenketen - vast mis gegaan. Dat ik zo lang aan mijn nieuwe zicht moest wennen en die vreemde hoofdpijn als ik te lang mijn ogen open had, kan daar dus het gevolg van zijn. Van Warmerdam wil dit deze keer voorkomen en adviseert mij later terug te komen.



En zo zit ik na een dagje shoppen aan het eind van de middag weer bij Van Warmerdam Opticiens. Ik word vriendelijk verwelkomd en krijg een kopje thee aangeboden. De meting wordt weer opnieuw uitgevoerd en nu blijkt het resultaat wel naar wens. Ooit is er tegen mij gezegd dat mijn zicht - met behulp van een bril of lenzen - nooit 100% zou zijn, maar dat blijkt onzin te zijn. Met mijn nieuwe glazen moet ik alles tot in de details kunnen volgen. Maar deze 'op-maat-glazen' plaats je natuurlijk niet in een oud montuur, dus krijg ik vakkundig advies bij het selecteren van een mooi exemplaar. Verder wordt er van alles bekeken en opgemeten, zodat dit model perfect past. Helaas moet ik dan nog wel even wachten, want de glazen moeten natuurlijk nog geproduceerd worden.

Gelukkig duurt het wachten niet al te lang en krijg ik snel een berichtje van Van Warmerdam dat mijn bril in Den Bosch op mij ligt te wachten. En zo navigeer ik na mijn vakantie weer naar de exclusieve brillenzaak in het centrum van Den Bosch. Ik ben al gewaarschuwd voor de veranderingen. Sommige gebruikers hebben namelijk het idee dat er in eerste instantie ontzettend veel op hen af komt, maar zelf zie ik meteen perfect. Natuurlijk is het even wennen als je buiten loopt, maar ik merk meteen de voordelen. Ik zie veel scherper en na een lange autorit zie ik nog steeds goed én heb ik geen hoofdpijn. Wat is dat fijn!

Het verschil tussen mijn gewone glazen en deze van ZEISS is onbeschrijfelijk. Niet alleen zie ik overdag ontzettend scherp, maar ook 's nachts en als het schemert. Zag ik in het verleden dan niet goed? Jawel, maar deze glazen zorgen voor dat beetje extra. Vergelijk het met een normale tv en HD TV. Of met een foto die je maakt met een compactcamera. Ze zien er goed uit, maar als je deze vergelijkt met het werk van een digitale spiegelreflexcamera met externe flitser, dan zie je ook meteen het verschil in kwaliteit.

De slogan van Carl Zeiss Vision is: 'Wij kunnen de wereld niet verbeteren, maar wel de manier waarop u haar ziet.' En daar is geen woord aan gelogen. Zelf ervaren? Breng dan een bezoek aan Van Warmerdam Opticiens in Den Bosch of neem een kijkje op de speciale site.