Het perfecte leven van Annemarie Postma

Net als in Het lichaam is perfect reikt Annemarie je ook in dit boek weer zeven nieuwe eetgewoonten aan en uiteraard een eetplan voor zeven weken om je deze gewoonten eigen te maken. "Bewust leven en bewust met voeding bezig zijn, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen gaat bewust eten hand in hand met het stellen van vragen aan jezelf. Andersom geldt ook dat zelfonderzoek leidt tot anders en bewuster eten. Als je bekend bent met Het lichaam is perfect, dan zul je je gauw thuis voelen in dit boek en snel vertrouwd zijn met de opbouw. Je zult niet veel moeite hoeven doen om je de zeven nieuwe eetgewoonten eigen te maken, want die zijn nagenoeg onveranderd."

Het lijkt een beetje op een kopie, zijn er eigenlijk verschillen?

"Die zijn er inderdaad. De ongelooflijke, dankbare hoeveelheid reacties die ik gekregen heb, maakten duidelijk dat het eetplan iets eenvoudiger mocht. Daarmee bedoelden de meeste mensen: simpelere boodschappenlijstjes, kortere bereidingstijd van de gerechten en meer 'supermarktgericht'. Al deze lezers kunnen tevreden zijn: de dagboodschappenlijstjes zijn korter, en alle producten zijn als je wilt ook gewoon bij grotere supermarkten te krijgen. Natuurlijk is het eetplan ook weer uitermate geschikt voor iedereen die verkiest biologisch te eten en die - net als ik - zijn of haar boodschappen ook graag regelmatig bij de natuurvoedingswinkel doet."

"Een groot verschil met het vorige boek is dat het naast een 7 weken eetplan nu ook een 7 weken lééfplan bevat; elke eetweek staat in het teken van een thema. Zo verander je elke week niet alleen een eetgewoonte, maar krijg je ook bij elke week oefeningen om in die week naar je gevoels- en denkpatronen te kijken."

Wat doe je verder nog voor je gezondheid?

"Ik behandel mijn lichaam, met al zijn imperfecties, ten eerste met respect, liefde en begrip. Ik hou van mijn lichaam zoals het is. Het moet toch al bijna dertig jaar aan een zittend leven geloven, en het doet zó vreselijk zijn best om dat allemaal maar te kunnen. Naast bewust en vegetarisch eten, zwem ik geregeld en bezoek ik elke week mijn Thaise masseuse. Heel erg belangrijk voor mijn stofwisseling, ontspanning en voor de chemie in mijn hoofd. Juist als je benen en voeten het niet doen, is het mega belangrijk om ze aandacht te geven. Vooral je voeten, dat vergeten mensen die een zittend leven leiden nog wel eens. Ook ben ik elke dag uren buiten met de hond en kies ik heel erg bewust met wie ik wel en niet omga. Ik ben heel erg communicatief en ken veel mensen, maar ben eigenlijk heel gereserveerd en laat maar weinig mensen echt in mijn leven toe. Want ook contacten met anderen zijn gezonde of ongezonde voeding, versterkend of ondermijnend. Het is daarom heel erg belangrijk om alleen voor mensen te kiezen in je leven die de kracht in jezelf aanspreken en aanmoedigen, en je doen streven naar het beste en mooiste in jezelf."

Waar denk je eigenlijk aan bij het woord gezond?

"Gezond is veel meer dan alleen op je voeding, je lichaam en je energetische bescherming letten. Het is ook veel meer dan alleen niet ziek-zijn. Het is een innerlijk gevoel van vreugde, 'thuis-zijn' bij jezelf en in je leven. Je wordt gezonder en energieker als je de spanning in je leven reduceert. Rust in je denken is daarvoor alles wat je nodig hebt. Ik ben nu 39 en heb die rust steeds meer. Die rust heeft voornamelijk te maken met het stoppen met denken dat er in je leven iets zou moeten veranderen. Het idee van 'werken aan onszelf' suggereert dat er iets hersteld of verbeterd moet worden. Als je dat als uitgangspunt neemt, dan krijg je juist stilstand en blokkades. Het is namelijk gericht op het in standhouden van een idee, gedachte, een concept over hoe jij zou moeten zijn en hoe je leven eruit zou moeten zien. Vrijheid en rust vind je alleen als je de werkelijkheid toestaat in jouw wereld. Niet door je te verzetten, maar juist door zonder oordeel open te staan voor alles wat er is. Als ik iets heb geleerd, de afgelopen jaren, dan is het dat de grootste veranderingen plaatsvinden vanaf het moment dat je niet meer gelooft dat er iets veranderd moet worden."

Is het leven eigenlijk perfect?

"Je lichaam is perfect en je leven is perfect. Alles is perfect zoals het nu is. Vaak denk je dat je zelf het beste weet wat goed voor je is. Maar wat goed voor je is, is meestal precies datgene wat er in het nu plaatsvindt en bestaat. Hoe je nu bent is volmaakt voor wat je nu in jezelf hebt te ontwikkelen, voor het innerlijk huiswerk dat je nu te doen hebt. Daarom is het leven het waard om ontdekt, geleefd, geëerd en gevierd te worden. Onder alle omstandigheden, altijd. Dat wil niet zeggen dat je niet zou moeten streven naar groei en ontwikkeling. Dat kan echter alleen wanneer je eerst op goede voet staat met de werkelijkheid, van jezelf kunt houden zoals je nu bent en van het leven zoals het nu is. Veel mensen met gezondheids- en gewichtsproblemen kampen met gevoelens van schuld, angst, tekortschieten en niet-erkende of onverwerkte pijn. Dit boek biedt daarom niet alleen weer een heerlijk, gezond en toegankelijk eetplan om fitter en gezonder te worden; het bevat ook een zeven weken leefplan. Elke 'eetweek' staat in het teken van een thema en biedt de lezer affirmaties, oefeningen en wetenswaardigheden. Het leven is perfect biedt een praktische handleiding om geblokkeerde (levens)energie weer vrij te maken."

Annemarie vertelt hier nog veel meer over op de site die bij dit boek hoort.

Het leven is perfect
Annemarie Postma
224 bladzijden
Uitgeverij Forum
ISBN: 978902255003