Vrouw.nl bij het Ramtha retreat in Nederland

Het doel van de Ramtha's School of Enlightenment is om ons te leren bewust te worden van nieuwe werkelijkheden. Zo beschikken we allemaal over telepathische en helderziende gaven. Tijdens het lesprogramma oefenen wij door een deel van onze hersenen te gebruiken waar wij normaal gesproken weinig of niets mee doen. 'We gebruiken maar 10% van onze hersenen en we kennen maar 3% van onze werkelijkheid', aldus de school.

Wat of wie is Ramtha?
Volgens mevrouw JZ Knight is Ramtha een verlichte leermeester die 30.000 jaar geleden heeft geleefd en afkomstig is uit Atlantis. Ramtha channelt door JZ Knight en geeft op die manier zijn boodschappen door. Op het moment dat Ramtha via mevrouw Knight channelt, zie je dat zij een hele andere persoonlijkheid heeft. Ramtha: "Persoonlijkheid ís spiritualiteit. Zou jij je partner herkennen in het lichaam van een ander? Dat wat jij herkent is de ziel, de geest, de persoonlijkheid."

Visie
Volgens Ramtha zijn wij allemaal God. Magiërs zijn we, wat inhoudt, dat alles mogelijk is. Door middel van een combinatie van lessen in onder andere biologie, neurochemie en kwantumfysica, leren we een nieuwe werkelijkheid te creëren zodat wij onze dromen kunnen verwezenlijken.

De retreat
Vier dagen lang beginnen we de dag met dansen (op keiharde muziek!) of een meditatie. De lessen worden gegeven door leraar Greg Simmons en Ramtha (JZ Knight). De laatste krijgen wij alleen maar via een groot beeldscherm te zien. De eerste keer dat ik haar (hem?) zie verschijnen, heb ik het gevoel dat ik naar de Oprah Winfrey show kijk. Als mevrouw Knight - vanaf het beeldscherm - vervolgens ook nog gaat 'proosten' met een flesje water en de deelnemers in de zaal meeproosten, ben ik even van slag: "Proosten die mensen met een beeldscherm?" Maar ach, het went. Na een paar lessen proost ik net zo makkelijk mee, baat het niet dan schaadt het niet!

De oefeningen zijn intensief: korte pauzes en hard werken. Greg roept tijdens de meditaties hard door de zaal:"Focus Foooocuuuuusss!" en "Go baby! You can do it!" Het focussen, doen we door ons gedurende langere tijd te concentreren op ons 'derde oog' en tegelijkertijd te visualiseren. We krijgen ademhalingstechnieken om energie in onze hersenen te brengen en tekenen met onze handen een driehoek in de lucht, om extra energie op te wekken. De meeste oefeningen, zoals een tekening 'op gevoel' zoeken en 'uit ons lichaam treden', doen we geblinddoekt, waardoor we beter kunnen focussen.
Sommige oefeningen worden buiten op een grasveld gedaan, andere doen we in de zaal. De meditaties worden expres heel vroeg gegeven, omdat we dan nog niet helemaal 'wakker' zijn en zodoende gemakkelijker onze dag of droom kunnen creëren.

Na een paar dagen oefenen en soms ook afhaken, mag ik dan heel even een magisch momentje meemaken. Ik ervaar het tijdens een oefening waarbij wij op het gras zitten en naar de hemel staren. Net op het moment dat ik denk 'dit wordt echt niks', zie ik overal om mij heen lijnen van licht met mini lichtbolletjes. Lastig te omschrijven, een beetje als in de film The Matrix of sneeuw op televisie. Dan pas begrijp ik de uitspraak 'Alles is energie' echt.

Of het de mooiste week van mijn leven was? Nee, maar wel een onvergetelijke week. Alleen al het feit dat ik ongestoord zo intensief met deze materie bezig kon zijn, was voor mij al pure rijkdom. Ik heb genoten van de lesstof en de ontzettende leuke mensen die ik heb leren kennen. Maar toch, vier dagen lang voornamelijk bezig zijn met het focussen op een fantastische toekomst, gaf mij ook een onbehagelijk gevoel. Want: "Waarom wil ik altijd meer?" Ik heb er van geleerd dat ik eigenlijk heel tevreden en dankbaar ben of moet zijn. En dat het ook goed is om daar soms even bij stil te staan. Dromen kan je waarmaken, maar als ze zijn uitgekomen zijn wij al lang op weg naar de volgende. En dat is jammer, omdat je dan niet kan genieten van het moment dat je droom uitkomt.