Winnen kun je leren

Niet zo heel lang voor het winnen van deze allereerste prijs had ik in een zondagskrant een interview gelezen met iemand. Deze man had een onwaarschijnlijke hoeveelheid prijzen gewonnen. Volgens hem was winnen iets dat je kon leren. Hij bood zijn tips aan voor 25 gulden en 80 cent. 25 gulden, omdat dat de toenmalige prijs voor een staatslot was en 80 cent voor een postzegel. Ik had wel eens aan een prijsvraag meegedaan, maar net als ieder ander niets gewonnen. Ik besloot ze te kopen. De tips bestonden uit drie A4–tjes, die ik nog steeds heb bewaard. Zijn tips waren zeker nuttig. Maar het belangrijkste van zijn verhaal was voor mij de bevestiging dat het mogelijk moest zijn. Ik zou ook kunnen winnen.

Nadat ik eenmaal het wingevoel ervaren had, was ik niet meer te houden. Het idee dat je prijsvragen kunt beïnvloeden met je deelname, was volstrekt nieuw voor mij. Een zeer opwindende gedachte. Vol enthousiasme stortte ik me op deze nieuwe 'hobby'. Niet dat daarna de prijzen binnenstroomden. Integendeel. Eigenlijk vond ik het nogal tegenvallen. Ik raakte behoorlijk gefrustreerd toen de ene na de andere inzending zonder resultaat bleef. Toch bleef de zondagskrantwinnaar mijn inspiratiebron.

Langzaam kreeg ik het in de vingers en ik begon te winnen. Verwenweekenden, metamorfoses, stedenreizen, reischeques of witgoed. Ik won het allemaal. Ik won zelfs een auto. Weet je wat zo leuk is van het winnen van prijzen? Het is een cadeau dat je niet verwacht. Een poosje geleden nog won ik een weekendje naar Skye. "Skye, nooit van gehoord", zeg je misschien. Nou, dat had ik ook niet. Maar mijn partner en ik vlogen op een vrijdagochtend via Londen naar Inverness. Haalden daar onze gereserveerde huurauto op en gingen op weg naar Skye. Een schots schiereiland, waar de natuur en de Lochs werkelijk adembenemend mooi zijn. We verbleven in luxe hotels en aten verrukkelijk Schotse diners. En de zon scheen ook nog!

Naast het winnen van allerlei leuke prijzen, heeft het meedoen met prijsvragen me nog meer opgeleverd. Ik ben veel meer doordrongen van het besef dat als ik iets heel graag wil, ik ook kan zorgen dat het werkelijkheid wordt. Eigenlijk geldt voor het winnen van prijzen hetzelfde als voor andere gebeurtenissen in het leven: Je hebt veel meer invloed dan je denkt.

Ik ben van mening dat iedereen kan leren om te winnen. Daarom heb ik een boekje geschreven en geef ik workshops over dit onderwerp. Belangrijk is dat je gemotiveerd bent en bereid bent er wat voor te doen. Je kunt een lot kopen en hopen dat je geluk hebt. Je kunt het geluk ook afdwingen door je prestaties. En neem van mij aan, met behoorlijk wat meer kans op succes.


Nieuwsgierig naar de tips van Marja Vlaar? Via haar site www.winnenkunjeleren.nl kun je haar boekje Winnen kun je leren bestellen. Voor vragen kun je mailen naar info@winnenkunjeleren.nl