Bezield zakendoen met Nieuwe Dimensies

"Presteer in dienstbaarheid, wees dienstbaar in presteren" is het levensmotto van Nieuwe Dimensies trainer Germ Wester en dat maakt hij waar. Dankzij zijn gastvrijheid en dienstbaarheid voel ik mij meteen op mijn gemak. De locatie is prachtig. Midden in de bossen van Lage Vuursche ( in de gemeente Baarn), staan drie enorme tenten, omgeven door fakkels en in het midden een groot kampvuur. Een inspirerende omgeving en dat heeft zijn weerslag op de sfeer: die is helemaal niet zakelijk, maar juist lekker los en gezellig, het lijkt wel een feestje!

Raúl van Loon is naast Emiel de Bruin directeur van Nieuwe Dimensies. Raúl: "Bezield zakendoen is iedere dag in vuur en vlam staan voor alles wat je wilt doen in je werk. Het woord spiritualiteit kun je maar beter niet zeggen in het bedrijfsleven. Dat is in ieder geval mijn ervaring en dat is ook de reden dat we overgestapt zijn naar bezield zakendoen. Spiritualiteit heeft toch het etiket van zweverig, meditatie en wierrook. In ons woordgebruik vermijden wij spiritualiteit, maar in ons werk niet." Over de locatie van de 'Upload Dag' vertelt Raúl: "Wij hebben gekozen voor deze informele en ongedwongen setting, zodat mensen ook daadwerkelijk kunnen landen, maar ook kunnen absorberen. Ik wil van iedere dag, week, maand een feestje maken. Voor onszelf, maar ook voor anderen en dit is zeker niet de laatste keer. Lol, humor en feest zijn toch wel begrippen die wij er graag in houden!"


Twee jaar geleden besloot hij een sabbatical te nemen om meer tijd aan zijn gezin te besteden. Raúl: "Mijn ouders zijn gescheiden toen ik tweeënhalf was. Vanaf mijn negende tot mijn vierentwintigste heeft mijn moeder een relatie met een vrouw gehad. Ik kreeg dus aandacht van twee moeders, terwijl andere kinderen uit mijn omgeving aandacht kregen van één moeder en de vader altijd weg was voor het werk. Toen heb ik voor mezelf besloten dat, als ik kinderen zou krijgen, ik in ieder geval mijn verantwoordelijkheid als vader zou nemen. Twee jaar geleden realiseerde ik me dat ik de vader was geworden waar ik zo'n afschuw voor had! Ik besloot een sabbatical te nemen om eens te gaan nadenken: wat wilde ik? Nog een carrière? Zelf een bedrijf starten? Dat laatste heb ik gedaan." Raúl startte het werving en selectie bedrijf Robin op en een jaar later kocht hij Nieuwe Dimensies. "Voorheen was ik nooit thuis, nu ben ik altijd op woensdag en in het weekend bij de kinderen. Maar ik moet wel zeggen dat ik blij ben dat mijn vrouw ervoor heeft gekozen om voor de kinderen te zorgen hoor!"

Tijdens het Upload Weekend heb ik diverse mensen gesproken, waaronder Marc Lammers. Sinds januari 2001 is hij bondscoach van de Nederlandse hockeysters, waarmee hij in 2006 in Madrid de wereldtitel won en zelfs een gouden plak in de wacht sleepte tijdens de Olympische Spelen in Beijing. Hij staat bekend om zijn innovaties, er is zelfs een werkwoord naar hem genoemd: lammeren. Zoeken naar vernieuwing, naar verbetering, de ander net een stapje voor zijn, dat is de kracht van Lammers. "Innovatie, daar ontkom je niet aan, innovatie is denken in mogelijkheden het out of the box denken en verandering brengt altijd weerstand, liever hetzelfde doen als gisteren. Ik heb heel veel kritiek gekregen, maar ik heb volgehouden." In de documentaire Goud die over hem en zijn team is gemaakt, is te zien dat de hockeysters in grote tonnen met ijswater worden gezet voor de cooling down, Marc: "De eerste reactie die ik van een van de meiden kreeg was: 'Marc, ben je gek geworden? Wij zijn al tweede van de wereld met een warme douche!' Heel grappig ook als een van de meisjes uit het Argentijnse hockeyteam aan een Nederlandse hockeyster vraagt wat ze nou precies doen met dat ijswater. Vervolgens gaan die Argentijnse meisjes 20 minuten in ijswater zitten en komen er bijna bevroren uit! Want een dun meisje kan je maar kort in zo'n bak zetten, daar had ik over nagedacht, en dan zie je ook dat het niet hun plan was, het was een gekopieerd plan."

Hij realiseerde zich dat luisteren moeilijk kan zijn. Marc: "Op de teambespreking had ik altijd het woord, het team moest naar mij luisteren. Maar toch bleef het niet bij de speelsters hangen. En toen leerde ik van mijn coach dat wij 10% onthouden van wat er gezegd wordt. En 35% onthouden we van wat we zien: beelden zeggen meer dan woorden. 70% onthouden we van wat we zelf zeggen! Dus stel ik nu open vragen. Als je zelf een plan bedenkt en uitvoert ga je harder rennen en dan krijg je een zelfsturend team. Laat je team dus zelf naar oplossingen zoeken."

'Kijk naar de mogelijkheden, die laten iets gebeuren'

Daar waar Marc Lammers zich vooral focusde op de 'zwakke kant' van zijn team, begon hij in te zien dat hij zijn team ook anders kon benaderen."Het is belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden van mensen. Ik trainde eerst alleen op de zwakke punten, maar als je dat omkeert krijg je iets veel beters. Mijn conclusie is dan ook kijk naar mogelijkheden, want die laten iets gebeuren, daardoor krijgen ze lef, durf. Dus als jullie straks thuiskomen, kijk dan eens op die manier naar je partner!"

'Het gaat niet om harder werken, maar om slimmer werken'

Wim Salters

is consultant-trainer bij Nieuwe Dimensies en verzorgt de tweede workshop op de 'Upload Dag.' Wim: "Waarom willen wij altijd sneller en beter? Het gaat niet om harder werken, maar om slimmer werken." Wim geeft aan dat de momenten van niets doen juist belangrijk zijn, maar ook het verwonderen of durven te zeggen dat je iets niet kunt. Over personeel zegt hij: "Onkruid bestaat niet, alleen bloemen die verkeerd staan. Dus medewerkers die niet goed functioneren, zitten gewoon niet lekker op hun plek." Een goede manager heeft inlevingsvermogen, "De kern van leiderschap is eerst begrijpen en dan begrepen worden. En dankbaar zijn. Focus op schoonheid en kracht," aldus Wim.

'Je moet die jakhals niet negeren'

Volgens Hugo van der Drift,die de workshop 'Geweldloos leiding geven' verzorgt, is dat wat wij als kind het meest nodig hadden, ook wat wij en het personeel nu nodig hebben, namelijk: aandacht, warmte, begrip, structuur, veiligheid en erkenning. Hugo: "Vraag eens aan je personeel 'wat heb je nodig?' in plaats van 'hoe gaat het met je?' Wat voor behoeften hebben jullie medewerkers? Hoe vaak bespreek je dat met elkaar? Geweldloze communicatie heeft alles te maken met je eigen houding. Het gaat om oprechte gevoelens van de ander en van jezelf, inlevingsvermogen, een luisterend oor en oprechte interesse." Door middel van symbolen zoals de giraf en de jakhals, geeft Hugo aan hoe wij inzicht kunnen krijgen in onze gevoelens. De jakhals staat voor diegene die oordeelt, de criticus in jezelf die zich afzondert. De giraf is diegene die kijkt naar de feiten, naar wat er werkelijk is. De giraf leert ons de mens achter de jakhals te zien of te herkennen. Vervolgens mogen we allemaal gaan rondlopen en proberen de giraf en de jakhals in de ander herkennen. Toch moet je die jakhals volgens Hugo niet negeren, "Die moet je goed 'verzorgen,' want het kan zijn dat je dit deel van jezelf negeert."

"Wat moet Vrouw.nl op een upload dag voor managers?", was de vraag van een vriendin. Nieuwe Dimensies geeft energie en biedt een bredere kijk op leiding geven. Voor de vrouwelijke managers onder ons kan het zeer inspirerend zijn om in contact te komen met andere managers en gezamenlijk te kijken naar de manier waarop een ieder werkt. Inspiratie delen, samen lachen en je hart luchten, is inderdaad 'bezield' zakendoen en Vrouw.nl staat daar helemaal achter.


Meer informatie vind je op www.nieuwedimensies.nl