Je bent wat je beluistert

We kennen ze allemaal, de vooroordelen die bestaan over types bij muziekstijlen. Gothic betekent depressief, housemuziek staat gelijk aan borderline en Nederlandstalige volksmuziek representeert een verstandelijke beperking. Maar dat je muziekvoorkeur werkelijk een boekje open doet over je karakter, dát komt voor velen als een verrassing. ,, Mensen definiëren hun identiteit vaak door hun muzieksmaak. Dat voeren ze door in hun kledingstijl, taalgebruik en uitgaansgedrag,’’ vindt North, die daarom ook niet verbaasd is dat persoonlijkheid samenhangt met muzieksmaak. Volgens hem verklaren de onderzoeksresultaten waarom mensen met dezelfde muzieksmaak naar elkaar toe trekken en waarom kritiek op hun muziekstijl vaak heftig wordt opgepakt; ze relateren het tenslotte aan hoe ze zelf in elkaar zitten.

Onderzoek

Het onderzoeksteam vroeg mensen wereldwijd om hun karakter te omschrijven en een lijst met favoriete muziekgenres toe te voegen. Het resultaat was een lijst met karaktertrekken die passen bij de hang naar een bepaalde muzieksoort. Liefhebbers van dancemuziek zijn volgens het onderzoek bijvoorbeeld extravert, maar neigen naar onvriendelijk gedrag en zijn zelfs enigszins egoïstisch. Reggae fans zijn lui, maar zelfverzekerd, extravert, vriendelijk en creatief. De resultaten schrijven Indie liefhebbers maar weinig goeds toe. Ze zijn creatief, maar onzeker, lui, onaardig en gierig.

Hardrock meets klassiek

Opvallend zijn de overeenkomsten tussen mensen die intens kunnen genieten van de delicate tonen van een klassieke symfonie en hardrockers die los gaan op roffelende drums en snoeihard gitarengegier. Los van het leeftijdsverschil komen de twee groepen namelijk vrijwel overeen. Volgens North delen deze twee groepen een liefde voor grandioze, theatrale drama in muziek. Of dat nu terug te vinden is in liederen van Metallica of in bombastische en luide composities van Wagner.

Wat betekent dit nu voor mensen die geen specifieke muziekvoorkeur hebben en meerdere muziekstijlen aanhangen? "In ons onderzoek kwam naar voren dat mensen die van meerdere muzieksoorten houden vaak ook met een open en tolerante houding in het leven staan. Het onderzoek van de Heriot Watt University loopt nog steeds", legt professor North uit. Met vervolgonderzoeken hoopt Adrian North de link tussen muziek en karakter nog beter in beeld te krijgen.


Muziekstijlen en hun karaktereigenschappen
Blues en jazz: zelfverzekerd, creatief, extravert, vriendelijk en kalm.
Klassiek: zelfverzekerd, creatief, introvert en rustig.
Rap: Zelfverzekerd, extravert
Country en western: Harde werker, extravert
Reggae: Zelfverzekerd, creatief, lui, extravert en vriendelijk
Dance: Creatief, zelfverzekerd, onaardig
Indie: Creatief, onzeker, onaardig, lui
Rock/Metal: Onzeker, creatief, lui, introvert, vriendelijk en rustig
Top 40: Zelfverzekerd, niet creatief, hardwerkend, extravert, ongemakkelijk