Reportage: Chakra energie massage workshop.

Met rode wangen kom ik het gebouw binnen, en wordt begroet door Henk, masseur en workshop-gevende. Onwennig staat de groep bij elkaar, voeten schuivelen ongedurig heen en weer. Henk deelt het cursusboekje uit. Chakra energiemassage, lees ik in het informatieboekje, is gebaseerd op de inzichten van de voetreflexmassage. De voeten, die door fijne energiekanalen met de menselijke organen en energiecentra verbonden zijn, vormen een spiegel van de psychische en fysieke toestand. Henk steekt van wal, en vertelt over wat we kunnen verwachten de komende tweeëneenhalf uur. Hij wervelt rond, vertelt over het leven, kleuren, geuren, geluid en hoe stenen helpen bij de heling van de chakra's. Alles is energie, stelt Henk. Ying is Yang, inademen is uitademen, dood is leven en mannelijk is vrouwelijk.

Het principe van Chakra is simpel, ondanks dat er talloze interpretaties van zijn in verschillende culturen. Het menselijk lichaam en de geest worden als een eenheid beschouwd, en daar stroomt de Koendalini Kracht via de zeven chakra's doorheen . De Koendalini wordt beschouwd als een vonk van de scheppingsenergie zelf. Een geblokkeerde chakra geeft ernstige klachten of resulteert in ziekte. Door chakra massage worden deze blokkades weggehaald en worden de chakra's weer open gezet.

Ondertussen worden we allemaal geïnstalleerd in stoelen, als proefkonijn of als masseur, met kussen onder inmiddels ontblote voeten en warme fleecedekens over de proefkonijnen heen. In tegenstelling tot de gebruikelijke chakra massage, werken we bij deze workshop vanuit de Hartchakra, zodat eerst het gebied van de gevoelens geopend wordt om vanuit de Al-Liefde te kunnen werken. We concentreren ons op de positieve aspecten, niet op de blokkades. Mijn proefkonijn leunt ontspannen achterover en laat alle informatie over zich heen komen. Henk danst tussen de stoelen door, geeft enthousiast aanwijzingen en wijdt uit over het nut van de verschillende olieën, edelstenen en ervaringen met klanten.

Nadat alle chakra's behandeld zijn, gaat het licht uit en de muziek aan. 'We beginnen bij de Hartchakra. Klinkt de stem van Henk aan de ander kant van de ruimte, zacht en helemaal zen. "Sluit de ogen en stel je de kleur groen voor. Bloemblaadjes waar je onder bedolven wordt...." 'Bloemblaadjes zijn helemaal niet groen! Schiet er door me heen. Maar ik ben aan het masseren dus ik hoef me niets voor te stellen.

Vervolgens is de Zonnevlecht aan de beurt, die de daadkracht stimuleert. De Keelchakra stimuleert het nemen van verantwoordelijk van wat je verwoordt en de expressie. "Het kan zijn dat men last krijgt met slikken tijdens de massage van dit chakra." klinkt de zangerige stem van Henk. We gaan van beneden naar boven en weer naar beneden, en Henk komt met steeds meer tot de verbeelding sprekende voorbeelden. Mijn proefkonijn sukkelt ondertussen bijna in slaap. Toch een teken dat ik het goed doe!

Het licht gaat aan, de proefkonijnen rekken zich uit en er wordt koffie gehaald. Pauze. Er wordt luid gediscussieerd over chakra's, metamorfose massage, reiki, oliën en edelstenen. Opeens lijkt het alsof iedereen expert is, terwijl bij het begin van de workshop iedereen nog verwoed naar zijn of haar tenen stond te staren toen er gevraagd werd of er mensen waren met enige ervaring met chakra's.

We wisselen van plek, het licht gaat weer uit maar ik kan me niet ontspannen. De muziek en de zangerige stem van Henk beginnen me te irriteren, net als alle weetjes en zweverige opmerkingen van de andere cursisten. Alle chakra's worden afgewerkt. Ik visualiseer me blauwe luchten, groene bergen en oranje kleuren, die mijn voorhoofdholtes in vloeien.

Na de workshop heb ik twee poezelige voetjes en een overdosis aan zweverige mensen. Thuisgekomen zit vriendlief al klaar, voeten in de lucht. 'Doe je ogen dicht, en visualiseer je de kleur groen........'