Contact met het hiernamaals

Guy Pearce (Traitor, The Time Machine, The Count of Monte Cristo) speelt Harry Houdini, de wereldberoemde illusionist. Catherine Zeta Jones (Ocean's Twelve, Chicago) speelt Mary McGarvie, de 'helderziende' die Houdini's uitdaging aangaat. In het gezelschap van haar dochter Benji, probeert zij erachter te komen wat die laatste -kostbare- woorden van Houdini's moeder waren. Dochter Benji wordt sterk geacteerd door Soairse Ronan. Mary en Harry worden echter al snel verliefd. Een romance volgt.

Het is leuk om een film te kijken, waarvan je weet dat de persoon echt bestaan heeft (1874-1926). Met de echtelijke feiten wordt het jammer genoeg niet zo nauw genomen. Hierdoor is het beeld dat van Houdini geschetst wordt, ook niet juist. In het echte leven was Houdini gelukkig getrouwd met Bessie, waarmee hij ook jarenlang een gezamenlijke act heeft gedaan. In deze film wordt zij slechts tweemaal bij naam genoemd. Het kan bijna als een belediging worden opgevat dat Houdini een verhouding aangaat met Mary McGarvie.

De actie, die wordt gesuggereerd in de titel, ontbreekt. De spanning kan gehaald worden uit de bloedstollende en spectaculaire ontsnappingstrucs, waar Houdini beroemd mee is geworden. Hier zie je echter weinig van. De film is meer een langzame ontvouwing van een drama. De film duurt 93 minuten, maar wanneer ik op de klok kijk en constateer dat er al 60 minuten voorbij zijn, is er nog weinig noemenswaardig gebeurd. De climax van de film valt dan ook een beetje tegen.

De personages krijgen niet de diepgang die je verwacht, waardoor je gedurende de film met een aantal vraagtekens blijft zitten. Hoewel deze tegen het einde beantwoordt worden, is dit niet erg bevredigend. De cover van de DVD-hoes claimt in hetzelfde rijtje thuis te horen als 'The Prestige' en 'The Illusionist'. Helaas is de kwaliteit van deze film niet van een dusdanig niveau, dat het zich met deze films kan meten.

[doclib][/doclib]
[doclib][/doclib]

Genre: Romantische thiller
Speelduur: 93 minuten