Chi Neng Qigong

Wat is Chi Neng Qigong?

"Het is een eenvoudige Chinese bewegingsleer gebaseerd op Zhineng Qigong. In het begin van de tachtiger werd Zhineng Qigong door Dr. Pang Ming gecreëerd. In zijn centrum zijn meer dan 300.000 patiënten geweest om aan hun gezondheid te werken. In 1998 was Dr. Pang Ming de eerste persoon die een certificaat van waardering ontving van het departement van sport en gezondheid van China. Van de elf onderzochte Qigong vormen is Zhineng Qigong als best helende vorm erkend."

Wat bedoel je met helend? Werkt Chi Neng Qigong genezend?

"Genezend is een groot woord! Maar Chi Neng Qigong is uitermate effectief voor het versterken van zowel lichaam als geest. Door de eenvoudige, sierlijke oefeningen stimuleer je de doorstroom van energie (Qi) en krijg je een ontspannen en krachtig lichaam. Het beoefenen van Chi Neng heeft een positieve invloed op stress, het vermindert rugpijn, geeft energie, helpt je beter in slaapt te vallen, kan ondersteunen bij gewichtsafname en helpt het immuunsysteem versterken."

Hoe is Chi Neng Qigong naar Nederland gekomen?

"Ik heb een tijdje in Amerika gewoond en belandde daar per toeval in een workshop om Qigong te leren. Onmiddellijk voelde ik een enorm krachtige energie door mijn lichaam stromen. Ik was onder de indruk van wat deze oefeningen met me deden. Er werd mij verteld over een kliniek in China waar deze bewegingsleer beoefend werd. Ik wilde meer over de oefeningen en hun werking weten en vertrok naar China. In Beidahe is het Zhineng opleidingscentrum waar ik ben gaan trainen. Hoe meer ik met de oefeningen aan de slag ging, hoe beter ik me voelde. Na mijn training in Beidahe bleef ik eerst in Amerika trainen en sinds 2001 ga ik elk jaar naar China voor mijn training bij verschillende leraren. Ik heb in 1998 het Chi Neng Institute opgericht en ben in Nederland begonnen met het geven van workshops en de opleiding tot instructeur. Nu zijn er ook instituten gevestigd in België, Duitsland, Zweden en Spanje."

Is deze bewegingsleer moeilijk te beoefenen?

"Nee, de oefeningen zijn eenvoudig en makkelijk te leren. Daar schuilt ook de kracht van Chi Neng; in de eenvoud. Dat maakt het toegankelijk voor zowel jong als oud, waarbij eventuele lichamelijke beperkingen geen belemmering hoeven te zijn. De bewegingen zijn goed vol te houden en zoals gezegd niet ingewikkeld. We hebben inmiddels ook een kinderprogramma opgezet."

Wat adviseer je mensen die kennis willen maken met Chi Neng Qigong?

"Tja, dan zijn er meerdere opties. Ik heb twee boeken geschreven waarin de oefeningen met behulp van foto's uitgebeeld worden. Het boek Chi Neng Qigong, geïnspireerd en ontspannen leven bevat een cd waarop de basisoefening uitgelegd wordt. Daarnaast zijn er dvd's waarmee je zelf thuis aan de slag kunt. Wil je graag persoonlijke begeleiding dan kan je meedoen aan een eendaagse workshop bij het Chi Neng Institute. Er zijn ook vele instructeurs waar je lessen kunt volgen."

Meer weten over Chi Neng Qigong, op zoek naar een instructeur of een les volgen? Kijk dan op Chi Neng Institute Europe

Lezen over Chi Neng Qigong? Patricia van Walstijn schreef er twee boeken over, beide uitgegeven door Uitgeverij Andromeda:

Chi-neng qi-gong
Roy Martina & Patricia van Walstijn


Chi Neng Qigong Geinspireerd en ontspannen leven
P. van Walstijn