Boek: 100 spirituele plekken die je gezien moet hebben

Het lijkt wel of de weken van Susan Smit meer dagen tellen dan die van andere stervelingen. Ze schrijft columns, werkt als literair recensent en publiceerde zojuist haar achtste boek. Op de televisie zien we onze 'heks op hakken' dansend op het boekenbal, serieus in gesprek bij De wereld draait door, en als kandidaat in Ranking the stars. Tussendoor bezoekt Susan het Vaticaan in Rome, de Taj Mahal in India of een labyrint in een uithoek van Aruba. Om dol van te worden, zou je denken. Ware het niet dat Susan Smit het talent bezit om de waan van de dag van zich af te laten glijden, om in rust tot spirituele verdieping te komen.

In de inleiding van 100 spirituele plekken die je gezien moet hebben, licht Susan Smit de keuze van haar bestemmingen toe: 'Sommige plekken op de wereld nodigen uit tot reflectie. Krachtplekken in de natuur, eeuwenoude bedevaartsoorden, religieuze overblijfselen van verdwenen beschavingen - die plekken doen iets met je. Ze schudden je wakker, geven je levenslust, maken je bewust van verborgen zaken, doen je beseffen wat je ook alweer echt belangrijk vindt in het leven.' Ook geeft ze een aantal spirituele reistips. Zo spoort ze ons aan om ruimte te geven aan spontane ingevingen, om ter plaatste een ritueel uit te voeren en om spot en ironie vooral thuis te laten.

De titel van het boek en de kadertjes met praktische informatie doen denken aan een reisprogramma van Floortje Dessing. Bij iedere bestemming valt te lezen waar, wanneer, en hoe je er het beste naar toe kunt. En wat het kost. Handig om te weten, maar het zijn de mythologische wetenswaardigheden en vooral de persoonlijke verhalen die dit boekje de moeite waard maken. In beeldende taal leidt Susan Smit ons naar het orakel in Delphi, Lourdes, Petra, Bangkok en de oevers van de Ganges in India. Doorleefd, treffend en met de nodige zelfspot. 100 spirituele plekken die je gezien moet hebben is een boek om heerlijk bij weg te dromen. Doe mij maar een ticket naar Japan. Ik kan niet wachten om daar de Mount Fuji te bewonderen en de kersenbloesem te zien bloeien...

Tip!

Via de site van Susan Smit kun je een gesigneerd exemplaar bestellen. Op verzoek schrijft Susan er ook nog een persoonlijke boodschap voor je in.


100 spirituele plekken die je gezien moet hebben
S. Smit