Reportage: Het mysterie van de graancirkels.

Avebury

Al meer dan dertig jaar verschijnen er regelmatig graancirkels rondom het plaatsje Avebury in Engeland. Avebury staat bekend om haar steencirkel, de grootste in Europa. Dit gebied oefent blijkbaar een grote aantrekkingskracht uit op formaties van graancirkels en elk jaar groeit het aantal cirkels. Ook de creatieve vormen worden steeds mooier. Het aantal mensen dat zich bezighoudt met graancirkels is groeiende: vooral als het donker wordt, komen de enthousiastelingen naar buiten en begeven zich in de velden om nieuwe graancirkels te kunnen ontdekken. De meeste graancirkels ontstaan in de nacht en de grootste uitdaging is dan ook om een graancirkel te zien ontstaan, want over het ontstaan van een graancirkel bestaan vele theorieën. De sceptici zijn er van overtuigd dat ze door mensen worden gemaakt en anderen denken dat de cirkels een buitenaardse vorm van communicatie zijn.

Lichtbollen

Eén van de meest gangbare theorieën, is dat lichtbollen verantwoordelijk zijn voor het maken van de cirkels. Lichtbollen, ook wel Orbs genoemd, bewegen zich razendsnel en zijn vooral te vinden op spirituele plaatsen. Ze zijn niet altijd zichtbaar met het blote oog, maar verschijnen veelvuldig op foto's. Volgens de experts zijn de lichtbollen intelligente wezens uit andere dimensies en hun theorie is dat wij, als we sterven, ook een lichtbol worden. Onze ziel wordt gezien als licht en beweegt zich dan zonder het fysieke lichaam door de verschillende dimensies die er bestaan. De graancirkels worden gezien als een communicatievorm van de lichtwezens en nu wij in een tijd leven dat het bewustzijn steeds sneller verandert, laten deze lichtwezens zich steeds vaker zien. Er bestaat op moment veel documentatiemateriaal in de vorm van foto's en film, die lichtbollen laten zien bij graancirkels. Daarnaast zijn er verhalen van mensen die bij een veld stonden, waar het ene moment niets was en het volgende moment een graancirkel. Als je dit materiaal bekijkt en de verhalen hoort, zoals ik gedaan heb, zet het je wel tot nadenken en wil je meer weten.

Een lichtbol ervaring

Dit zou niet mijn eerste bezoek aan een graancirkel worden, want dat was al in 2007 en ging gepaard met een bijzondere ervaring. De avond voordat ik zou gaan, sprak ik met een groep vriendinnen over het ontstaan van graancirkels en de rol van lichtbollen hierbij. Ik had niet lang geleden een documentaire gezien, waarin toch wel zeer interessante beelden werden laten zien van lichtbollen. Dat ging zelfs zover dat er gesproken werd over communiceren met lichtbollen. Ik wilde heel graag mijn eigen experiment doen en ik tekende een vorm van de graancirkel, die ik de volgende dag zou gaan zien. Op dat moment wist ik nog niet waar we heen zouden gaan. Ik tekende een pentagram en liet dit zien aan mijn vriendinnen, zodat zij getuige zouden zijn. Na ons gesprek, ging ik samen met een vriendin de tuin in. Het was avond en de sterren stonden hoog aan de hemel. Plotseling zag ik in de tuin naast ons, een bol van licht met een soort lichtstaart langs gaan. In eerste instantie dacht ik dat het een vallende ster was, maar dat kon nooit op die hoogte. Ik draaide me verbijsterd om naar mijn vriendin, niet zeker of ik dit wel gezien had en zij zei heel nuchter: "Ja, ik zag het ook." Het werd ons snel duidelijk dat dit één van de lichtbollen moest zijn geweest, waar we het over hadden gehad. Ik kon het niet geloven: was het dan allemaal echt waar? De volgende dag reden we richting Avebury en onze chauffeur gaf ons de foto van de eerste cirkel die we zouden gaan zien. Vol ongeloof keken we naar de foto, want daarop stond de pentagram die ik de avond daarvoor getekend had. Weliswaar omgeven door andere symbolen, maar het stond er echt.

Het bezoek

Twee jaar later, in 2009, sta ik weer klaar om te vertrekken naar nieuwe graancirkels. Op een wat bewolkte dag in wat eigenlijk zomer zou moeten zijn, vertrekken we met twee volle bussen richting Avebury. Onze gids is Deidre, een vrouw die op een typische Engelse wijze met de beruchte droge humor, vertelt over graancirkels. Ze heeft zelf veel ervaring met graancirkels en doet er al jaren onderzoek naar.

De eerste graancirkel die wij bezoeken ligt bij de oude heuvel Silbury, die lang geleden is gemaakt door mensen als eerbetoon aan de goden. De cirkel is een Maya afbeelding: één van de heilige symbolen van het Maya volk. Het eerste wat me opvalt is de collectebus, die in de cirkel staat. De boer van het land vraagt op deze manier een bijdrage, zodat zijn verloren stuk oogst enigszins vergoed kan worden. Andere boeren zijn er niet altijd van gecharmeerd en proberen soms de cirkel te laten verdwijnen of in ieder geval mensen weg te jagen van hun land. Toch blijven de cirkels komen en de vraag is dan ook: wat kunnen ze ons vertellen. De Mayacirkel voelt rustig en kalm aan, het geeft je een ontspannen gevoel.

De tweede cirkel daarentegen voelt geheel anders: het voelt warm, vrolijk en prettig. Alsof er meer leven in zit en de cirkels zijn groot en rond. Het is vrij onvoorstelbaar dat deze cirkel door mensen in één nacht is gemaakt. De vormen zijn geometrisch zeer exact en op de centimeter gelijk. Er zijn dit jaar vanaf Maart, al meer dan 58 cirkels gemaakt in dit gebied. De cirkels zijn soms zo ingewikkeld dat je kan afvragen of mensen dit kunnen maken. Ik ga zelf voor de lichtbol theorie en dat roept bij ook meteen de volgende vraag op: wat is hun boodschap?

In een volgend artikel wil ik daar graag verder op in gaan, want ik denk dat ik meer antwoord ga krijgen op het Glastonbury Symposium.

Voor meer informatie:
www.glastonburysymposium.co.uk

Hoe orbs een graancirkel maken, bekijk dit fragment: You Tube

Zie ook: Janosh