Medium zijn kun je leren

Mediumschool

Deze opleiding is in 2008 gestart door José Gosschalk, die al jarenlange ervaring heeft als medium en haar opleiding heeft gedaan bij één van de beste medium opleidingen in de wereld: The Arthur Findlay College, gelegen in Engeland. Ook voor mediumschap geldt, net als voor vele andere vermogens, dat je deze kunt ontwikkelen en daar gaat soms jaren inzitten.

Mediums begeven zich in het grijze gebied tussen leven en dood en dat veroorzaakt veel ongeloof en kritiek van mensen die daar sceptisch tegenover staan. Dat geeft een extra druk op een medium om ervoor te zorgen dat de informatie die ze overbrengen, zuiver, integer en correct is. Aan de andere kant zorgt een goede boodschap die via een medium wordt gebracht ook voor veel opluchting en vertrouwen bij nabestaanden Het maakt hun verlies draaglijker en helpt om minder angst te hebben voor de dood.

Mediumdemonstratie

Om meer mensen kennis te laten maken met mediumschap, had José een speciale demonstratieavond georganiseerd. In een mooi kerkje in Bussum waren zo'n tweehonderd mensen aanwezig om José en haar medium collega Tony Stockwell in actie te zien. Tony Stockwell komt uit Engeland en is daar al twee keer uitgeroepen als Medium van het Jaar. Ook hij is werkzaam bij het Arthur Findlay College, hij heeft twee tv-shows en zijn eigen centrum in Essex.

Contact met geesten

José begint de demonstratie door te vertellen dat ze een jonge man bij zich heeft die door een tragisch ongeval om het leven is gekomen. Zij wijst naar een deel van de zaal, waar zij denkt dat iemand zit die deze man heeft gekend. Een dame bevestigt dat zij inderdaad iemand met die beschrijving heeft verloren en bevestigt de opmerking van José dat deze jonge man veel met muziek bezig was en in een band speelde. Ook bevestigt zij dat deze jonge man werkte in een groot kantorengebouw en dat hij voor zijn dood nog een promotie had gekregen. Via José bedankt de overledene de dame voor haar hulp aan hem en geeft haar ook nog advies aangaande haar werk.

Het volgende contact loopt iets moeizamer, want in eerste instantie wordt de beschrijving van Jose niet herkend. Het laat zien hoe moeilijk het soms kan zijn om informatie door te geven. Veel nabestaanden kunnen zich soms niet meteen bepaalde dingen herinneren die worden gezegd en dan dringt het pas later tot ze door. Daarnaast is het medium weer afhankelijk van hoe goed de geest zijn of haar informatie doorgeeft.Tony in actie

Dan gaat Tony aan het werk: met een grote glimlach en veel humor beschrijft hij eerst een vrouw die hij ziet met een krokodillenleren tas, echter zij is ook meteen weer verdwenen. Dan ziet hij een zwaargebouwde man van begin zestig, die moeilijk ademt. Hij blijkt de vader te zijn van een vrouw die hem herkent. Dan krijgt ze te horen dat haar vader veel bij haar is en haar steunt.

De volgende die zich via Tony presenteert, is een oudere vrouw van in de negentig met blauwe ogen. Zij is aan het zingen, zegt Tony, maar het is niet echt mooi. De zaal reageert lachend en hij vervolgt door te zeggen dat ze gevallen is voor haar dood en uit een groot gezin met veel zusters komt. Een vrouw uit het publiek bevestigt dit en vertelt dat de overleden dame uit een gezin met elf zussen kwam.

Jonger Bewust

In de pauze vraag ik aan een stel dat achter me zit, waarom ze naar deze avond gekomen zijn. Diana en Martijn zijn nog jong, maar staan bewust in het leven met een nieuwsgierigheid naar het onbekende. Ze hebben allebei een Reiki opleiding gevolgd en nu wil Diana graag de opleiding volgen bij José. Diana hoort al vanaf dat ze kind was stemmen, ziet geesten en wil hier meer bewust vorm aangeven. Ook zij zou graag voor een groot publiek kunnen demonstreren later, maar nog liever dan dat, zou ze graag zelf willen doceren. Volgens beiden, zijn er steeds meer jongeren die zich openstellen voor het spirituele.

Na afloop van de demonstraties, praat ik nog even na met beide mediums.
Waarom zijn dit soort avonden belangrijk?
Tony: "Het is belangrijk, omdat het laagdrempelig is en er dan mensen komen die nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheid dat je kunt communiceren met de geestenwereld. " Op mijn vraag waarom dat dan belangrijk is, zegt Tony: "Niets lijkt me enger dan het idee dat je denkt dat dit leven eindig is en dat dit alles is wat je hebt. Als je dan weet dat het leven niet ophoudt, hoef je niet bang te zijn voor de dood. Daarnaast is het zo dat als mensen erge dingen doen en denken dat dit geen gevolgen voor ze heeft, dan is het juist goed dat ze zich gaan realiseren dat alles wat ze doen wel effect heeft en uiteindelijk weer naar ze terugkomt."

Het lijkt wel of er steeds meer mensen zich hiermee bezighouden, is de tijd rijp hiervoor?

Tony: "De tijd is er altijd rijp voor geweest, maar religie heeft dat altijd tegengehouden en nu pas zijn mensen vrij om voor zichzelf te denken. Nu dat religie meer op de achterbank zit, is er ruimte voor meer menselijkheid en spiritualiteit."

Hoe ben je hiertoe gekomen?

José: "Ik ben al meer dan 10 jaar hiermee bezig. Mijn opleiding heb ik gedaan bij het Arthur Findlay College in Engeland. Daar kwam ik ooit terecht, toen ik een keer meeging met een vriendin naar een workshop. Het voelde meteen als thuiskomen en ik heb daarna nooit meer wat anders gedaan."


Hoe moeilijk is het om dit soort avonden te doen?

José: "Het is elke keer weer spannend. Het is best moeilijk en de ene avond gaat het beter dan de andere avond. Toch geeft het wel vaak troost aan mensen en zet het een deur open naar een beter begrip van wat er na de dood is."

Mocht je meer informatie willen over de mediumopleiding die José verzorgt, over Tony of over het Arthur Findlay College, kijk op de volgende websites:

José Gosschalk
Arthur Findlay College
Tony Stockwell