Reportage: Lezing Deepak Chopra

Geluksformule

Voorafgaande aan de lezing in de RAI te Amsterdam, is er een persconferentie. We zitten op de eerste rij, recht tegenover deze wijze man, die heel bescheiden, maar met veel kennis onze vragen beantwoord. De eerste vraag is van Bridget Maasland, die blijkbaar op een zoektocht naar geluk is. Zij vraagt of je mensen kunt leren gelukkig te zijn. Chopra: "Ja, je kunt mensen leren gelukkig te zijn. Er is veel onderzoek geweest naar het fenomeen geluk en er is gebleken dat je kunt leren gelukkig te zijn, net als dat je kunt leren een fiets te rijden.

Er bestaat een geluksformule die door onderzoekers is samengesteld en die bestaat uit drie onderdelen:
1. Hoe je kijkt naar situaties: positief of negatief. Dit is vaak meegegeven door opvoeding en zit in je genen. Dit kan veranderd worden door cognitieve methodes die je leren om voorbij je beperkende gedachtes te gaan. En ook meditatie kan daarbij helpen.
2. Je leefomstandigheden: hoe zijn je financiële omstandigheden, je relaties, familie en andere omstandigheden. Er zijn eigenlijk twee categorieën mensen die vaak zeer ongelukkig zijn: de extreem rijke mensen en de extreem arme mensen. Beiden zijn alleen maar bezig met geld en dat beheerst hun leven.
3. De keuzes die je maakt en de intenties die je elke dag uitzet. Die hebben te maken met de voldoening die je krijgt. Als je anderen gelukkig maakt, ben je zelf ook gelukkig."

Jezelf Genezen

Op de vraag of iemand zichzelf kan genezen, antwoordt Chopra:
"Dat hangt af van jouw definitie van genezen. Mijn eigen definitie is van het ultieme genezen is: om voorbij je lijden te gaan. Je kunt dood gaan en toch genezen zijn, als je niet bang bent voor de dood en je jezelf overgeeft aan het mysterie van je bestaan. Theoretisch gezien kun je fysiek je lichaam genezen, maar het is niet simpel, omdat ons leven een complexe combinatie is van alles wat dat beïnvloedt: van ons denken tot onze relaties, van ons gedrag tot onze sociale omgeving en meer. Dus om te zeggen dat jezelf kunt genezen door alleen daaraan te denken, of door te mediteren of je dieet te wijzigen, dat is weer niet waar. Het gaat erom dat je een staat van bewustzijn kan bereiken, waarbij je genezen bent wat de uitkomst ook is."


De invloed van de media

Op de vraag wat de invloed is van het nieuws (media) op mensen, zegt Chopra: "Eerst moet je duidelijk hebben wat nieuws is; het is een reflectie van onze collectieve communicatie en van ons collectief bewustzijn. Het nieuws is dezer dagen helaas niet goed en dat zegt alles over wie we zijn. Gelukkig zijn er ook goede initiatieven om onze communicatie te veranderen en dat zegt ook iets over ons. Je kunt het nieuws niet veranderen, maar je kunt wel een aspect pakken van dat nieuws dat positiever is. Het is nu een opwindende tijd, want de technologie gaat snel en nieuwe systemen zoals Twitter zullen de wereld en ons bewustzijn veranderen."

Vrouwelijke krachten nu nodig

Uiteraard kon Vrouw.nl niet ontbreken bij dit belangrijke gesprek, dus wij vragen waarom het is dat vooral vrouwen zich bezighouden met spiritualiteit en bewustzijn. Het eerste antwoord van Deepak Chopra stelt ons zeer tevreden: "Vrouwen zijn slimmer dan mannen." Dan vervolgt hij: " Dat is echt waar, maar het is ook waar dat de vrouwelijke krachten van het universum nu nodig zijn om ons te brengen naar de volgende stap in de evolutie. De mannelijke krachten waren zeer belangrijk toen we nog jagers waren en het ging om 'survival of the fittest'. Nu gaat het om 'survival of the wisest'; om zaken als schoonheid, intuïtie, creativiteit, affectie en om het bewustzijn van ons lichaam en het universum. Dit zijn vrouwelijke krachten en die zijn niet beperkt tot alleen vrouwen, maar vrouwen zijn biologisch gezien meer in tune met zichzelf en hun lichaam. Voor de simpele reden dat zij het vermogen hebben een ongeboren baby te verzorgen in hun baarmoeder."

Schoonheid

De volgende vraag sluit goed aan op onze vorige vraag en het gaat over wat schoonheid is. Chopra: "Schoonheid is de harmonische interactie van alle elementen en krachten van de kosmos in de natuur. Daar jij een onderdeel van de natuur bent, zou schoonheid gedefinieerd moeten worden als de fijnste expressie van je eigen natuur. Er is een prachtige Indiase uitspraak: 'Wanneer ik echte schoonheid zie, dan zie ik waarheid'. Helaas is dat in de praktijk niet zo. Dat heeft te maken met hoe iemand naar zichzelf kijkt en zichzelf waardeert. Innerlijke schoonheid is een expressie van hoe wij naar onszelf kijken."

Gelooft u in een ultieme waarheid?

"Ja", zegt Chopra stellig, " ik geloof in een ultieme waarheid en realiteit en dat is het mysterie dat God heet. Kunnen we dit volledig begrijpen, dat denk ik niet, maar we kunnen er dichtbij komen."

Een goed doel

De persconferentie is nog niet helemaal voorbij, maar het is bijna tijd voor de lezing en Chopra sluit af met een oproep om een belangrijk goed doel te steunen. Dit goede doel is een samenwerking van zijn eigen fonds 'The Chopra Foundation' en de 'The Fred Foundation' ; van de Nederlander Fred Matser. Zij ondersteunen goede initiatieven die bijdragen aan een betere wereld. Dat kunnen projecten zijn op gebied van gezondheid, onderwijs en op het gebied van een meer bewustzijn. Deepak Chopra staat bekend om zijn steun aan goede doelen en initiatieven en laat daarmee zien hoe hij daadwerkelijk een bijdrage levert aan het verbeteren van onze wereld.

De Lezing

Daar de persconferentie ons al veel informatie heeft gegeven, zullen we over de lezing zelf in een volgend artikel verslag doen. De lezing ging over het herontdekken van je lichaam en het hervinden van je ziel: een uitdagende visie over dat ons lichaam een reflectie is van hoe we over onszelf denken. Dit houdt ook in dat we ons lichaam kunnen veranderen als we onze identificatie met ons oude zelfbeeld loslaten. Hoe we dat kunnen, kun je alvast lezen in het nieuwste boek van Deepak Chopra: Herontdek je lichaam, hervindt je ziel.

Met dank aan Heartmedia en Project Network. De lezing was een initiatief van www.inspirerendleven.nl

Voor meer informatie:
Deepak Chopra website
Fred Foundation