Boek: Ontdek de wereld van Lila Lavendel.

Soms kom je zomaar mensen tegen bij wie je gelijk voelt: 'Die vrouw doet iets heel bijzonders.' Dat had ik bij Beppie. Ze schrijft over taboeonderwerpen, maar door de sprookjesachtige, bijna spirituele manier, van uitvoeren en schrijven voel je je heel veilig wanneer je haar boeken leest. Ze schrijft boeken die zich kenmerken door een unieke uitstraling. Zo is Lila Lavendel op Japanse wijze gevouwen met een rode Singer stiknaad die de rug versiert. Het is een boekje met illustraties en mooie gedichten over wezentjes in de natuur. De kleuren zijn sfeervol en hebben een bijna helende werking. Het geheel is zo levendig dat de natuurwezens in het boek gelijk personages worden. Bij elk boek gaat de schrijfster trouwens op zoek naar een kunstenaar die helder kleurgebruik in het werk heeft omdat Beppie dat het beste vindt passen.

Een rauw proces
In 2000 ontving Beppie de November-Prijs voor haar boek 'Konijn'. Een verhaal over seksueel misbruik in de directe omgeving. In 2007 verscheen 'Layla en de blauwe vogel': een sprookjestroostverhaal voor kinderen van 4 tot 10 jaar met een overleden papa of mama, broertje of zusje, vriend of vriendin, hond, poes of konijn. Ze schreef het boek met als doel warmte en troost te bieden. Het berust deels op waarheid en het is met een glimlach geschreven. Door de dubbele pagina’s in het boek kun je er een eigen verhaal, gedicht of tekening tussen schuiven. Zo kun je het boek zo persoonlijk maken als je zelf wilt. Beppie gebruikt dit boek als werkboek bij de cursus Heel je verdriet. Deze cursus is gericht op het proces van rouwen. 'Een rauw proces', zoals ze het zelf noemt. Er is immers geen school die ons leert hoe je om moet gaan met het verlies van mensen waar je van houdt.

LilaLavendel


Zonder mind
Wat de boeken van Beppie zo bijzonder maakt is dat ze puur vanuit haar intuïtie schrijft, dus niet vanuit haar gedachten. Ze legt het zo uit: "Ik schrijf zonder 'mind', dus leeg. Het is zonder dat kritische stemmetje dat zegt: 'Je kunt het niet' . Ik ga zitten met een wit vel papier en pen. En ik schrijf…Soms is dat met een korte opdracht als 'Ik droom van…' of 'Ik wil dat…' Of ik neem een steentje in mijn hand en verbeeld me dat ik dat steentje ben. Ik verbeeld me dat het steentje terug is in het land waar het vandaan komt. Daar waar ik lig, kijk ik dan hoe mijn omgeving eruit ziet, klinkt, ruikt of proeft." Bij 'Lila Lavendel' verzon ze geen personages. De personages kwamen tot haar. Het enige wat ze wist toen ze het boek ging schrijven was dat het over bloemen en insecten moest gaan. Vervolgens liet ze haar pen over het papier gaan om zich volledig te laten verrassen.

Beppie wil vooral dat mensen van haar boeken genieten. Maar het mooiste zou zijn als het een opening biedt om met gevoelens om te gaan of om in gesprek te gaan met een ander. Dit kan op school, thuis of in een therapeutische omgeving, afhankelijk van het betreffende boek. Zingeving is voor haar datgene doen in het leven waardoor je iets kunt betekenen voor jezelf en de ander.

Volgens Beppie leren we op haar schrijfcursussen in het hier en het nu te zijn. Het is een cadeautje voor jezelf. Door het intuïtieve schrijven leer je te vertrouwen op je eigen mogelijkheden. Puur, met passie en eenvoud. Zoals het volgende gedicht dat Beppie schreef voor de lezeressen van vrOuw.nl:

Als ik denk
aan de vrouw
van wie ik hou,
uit wie ik geboren ben,
die mij leerde lopen en na
het vallen pleisters plakte.
Zij, die kracht, respect en oog voor schoonheid
predikte, de wereld in het klein liet zien.
Zij de vrouw uit wie ik geboren ben,
zij de vrouw van
wie ik hou.


Info schrijfcursussen en boeken: driesbeppie@gmail.com

Beppie geeft een aantal boeken weg! Mail je adres tot uiterlijk 4 december naar info@vrouw.nl