Mijn mening: Zin geven aan je leven!

Waarbij zinvol werk meestal weer een maatschappelijk verantwoorde baan dient te zijn. Betaald dan wel vrijwillig. Bij zingeving wordt ook vaak gedacht aan het voortbrengen van nageslacht. Het krijgen van kinderen geeft voor veel mensen zin aan hun leven. Die nieuwe levens zijn het bewijs dat je hebt bestaan. Maar wat nou als je geen kinderen en niet die maatschappelijk verantwoorde baan hebt. Zou je dan geen zinvol leven leiden?

Onzin! Je kunt op velerlei manieren zingeven aan jouw bestaan. Daarvoor hoef je niet perse uit te blinken in dat ene werk, hoef je geen vader of moeder te zijn, maar eigenlijk te zijn wie je bent. Bewust leven met alles dat zich aandient. Jij bepaalt wat jouw leven zingeeft. En dat je dit deelt met anderen is wellicht de kern. Soms is het niet zo tastbaar of uitgesproken. Het kan ook zitten in het groeten van een vreemde voorbijganger, een glimlach naar de mensen om jouw heen, mileubewust leven, opkomen voor een hulpbehoevend dier, een ander een fijn gevoel geven, bewust genieten van dingen... noem maar op!

Zingeving kan ook zijn dat je met volle liefde jouw leven wilt leiden. Misschien geven we ons leven wel zin door gewoon ons leven ‘gelukkig te leven’. Alles wat je doet, denkt en uitstraalt, stuur je de kosmos in, delen we met elkaar en komt weer bij je terug. Als dat geen zingeving is...