De Nieuwe Vrouw: De oude of nieuwe jij?

Maar laten we eerlijk zijn: de nieuwe vrouw worstelt ook vaak met zichzelf. Allerlei oude en beperkende overtuigingen zorgen ervoor dat we vaak onze eigen kracht niet zien en ervaren. En hoe doe je dat in het dagelijks leven: uit je hoofd naar je hart? Tessa deelt haar ervaringen met jou en neemt je mee op haar ontdekkingsreis naar wie we zijn, wat er gaande is in de wereld en waar we naar op weg zijn.

I'm loving it

Het liefst zou ik nu over je uitstorten waarom ‘de nieuwe vrouw’ ofwel ‘de nieuwe jij’ geen sprookje is maar echt bestaat. Dat het mogelijk is om haar veel vaker dan slechts bij vlagen te voelen. Dat het geen utopie is om werkelijk het leven te leiden dat je vanuit je hart wilt. Dat het universum magisch is en ook jij tot wonderen in staat bent. Maar laten we bij het begin beginnen, anders zou je kunnen denken dat ik mijn contact met de realiteit uit het oog ben verloren. Wat eigenlijk ook wel zo is… ik ontwaar na al die jaren van zelfonderzoek en mijn journalistieke zoektocht naar de ‘waarheid’ over wie ik ben en wat er gaande is in de wereld een oude en een nieuwe realiteit, een oude en nieuwe wereld, een oude en een nieuwe ik.

And I'm loving it! Nu pas. Dat heeft wel even wat heftige jaren en innerlijke strijd geduurd.

Duwtje in de rug

Ik sta nu ook op het punt dat ik mijn ervaringen wil delen met andere mensen. Om zoveel redenen eigenlijk: om – wat ik al zei – te laten zien dat het écht kan. Of omdat het fijn is te merken dat je er niet alleen voor staat en dat ook andere mensen met dezelfde gevoelens en angsten worstelen. Om elkaar praktische tips, inspiratie of gewoon een luisterend oor te geven. Om je net even dat duwtje in de rug te geven om die knopen door te hakken, waar je al die tijd al mee in je maag zit. Misschien ben je jarenlang bang geweest om afgewezen te worden, zocht je al die tijd naar bevestiging van buitenaf, wilde je je omgeving niet teleurstellen, was je bang voor ‘wat anderen van je dachten’ of ben je - heel praktisch gezien - bang voor te weinig geld als je nu echt je hart achterna gaat of dat er nog heftigere consequenties aan vast zitten: bijvoorbeeld je vertrouwde thuisbasis, je gezin, te verliezen.

In de kiem gesmoord

Ik zal er dan ook niet omheen draaien: als je ervoor kiest om echt je hart te volgen, kan je leven nog wel eens compleet op zijn kop komen te staan. Dat is dan ook de reden dat veel mensen zich niet verroeren en nooit met zichzelf aan de slag gaan. Die ene droom, passie, spirituele ervaring – of wat dan ook – wordt in de kiem gesmoord. En bij die mensen zie je momenteel de druk toenemen, het lijntje breken. Het leven is vooral een strijd, in plaats van een onvergetelijk feest, waarbij je zelf de slingers ophangt. En dat is niet zozeer ‘goed’ of ‘fout’. Vaak hebben we de neiging om daar zo over te denken. Dat komt omdat we in een duale wereld leven van goed en fout, licht en donker, dichtbij en veraf. Maar in feite is het dat wat het is. Ieder mens heeft zijn eigen eye-opener, vroeg of heel laat. Uiteindelijk geldt dat ook op collectief niveau: de wereld verandert pas echt als heel veel mensen dat doen.

Mijn waarheid

Toch klopt deze uitspraak van mij niet helemaal. De wereld van nu verandert hoe dan ook. Of jij nu meegaat of niet. Dus of je nu wel of niet je hart volgt: je leven komt op zijn kop te staan. De keuze is aan jou hoe je daarmee omgaat: als de ‘oude jij’ of de ‘nieuwe jij’. Worden de grote veranderingen in jouw leven een zegen of een ramp? Ojee, nu ik dit zo schrijf merk ik dat het heel fatalistisch kan overkomen. Dat komt omdat ik laatst voor mijzelf heb besloten maar gewoon met de billen bloot te gaan en eerlijk uit te spreken waar ik voor sta. Als je het leuk vindt om mijn rubriek te volgen, houd dan je hart maar vast, want ik ga het over nog veel meer zaken hebben, waar je in de media weinig tot niets over terugleest. Het is dan ook niet voor niets dat ik me in 2005 los heb gemaakt van de gebaande journalistiek paden. Ikzelf vind het dan ook de hoogste tijd om mijn waarheid te leven.

Gatherings

Ik moet me houden aan de circa 500-1000 woorden die ik heb voor deze rubriek. Maar ik kan inmiddels hele boeken schrijven over mijn ontdekkingsreis. Ik hoop je als vaste lezer te mogen meenemen, inspireren en verwonderen. Natuurlijk sta ik op voor kritiek en tegengas. Daar groeit een mens van. Ook hoor ik graag jouw persoonlijke ervaringen en wie weet ontmoeten we elkaar eens op één van de Gatherings die ik in september 2010 samen met Wisdomkeeper Wiljo Dirkx en yogadocente ga geven. Dit zijn samenkomsten om samen met anderen in de praktijk te leren, hoe je met de veranderende omstandigheden kunt omgaan. Gatherings helpen je om van je hoofd naar je hart te gaan en van binnenuit gelukkig te zijn. De komende weken zal ik wat meer vertellen over mijn weg, tot waar ik nu ben beland (al een boek op zich waard).

Daarna gaan we van start met het echte werk.

Liefs Tessa
www.tessakoop.nl

CV TESSA IN HET KORT:

• 2000-2005 redacteur/verslaggever Weekmedia/PCM-Uitgevers.
• 2007/08 - gewerkt aan TV-format voor Veronica met rapper Lange Frans e.a.
• 2008/09 - co-founder website WantToKnow.nl.
• 2009-10 - tekstschrijver voor www.janosh.com
• Vanaf sept. 2010 organiseert ze Gatherings.