Interview: Polariteit-praktizijn Ronni van der Eem

Ronni van der Eem is polariteit-praktizijn, en heeft haar praktijk in Hoofddorp. Daarbij maakt ze ook gebruik van de kennis die ze opdeed bij de Arcane School. De school, opgezet door Alice Bailey, geeft de beginselen van de Oude Wijsheid door, middels een esoterische training in meditatie, studie en dienst als een praktische levenswijze. De eeuwenoude kennis komt van de oude Egyptenaren en is bekend bij de Vrijmetselaars en Rozenkruizers.

Ronni: "Ik was veertig toen ik met de opleiding begon. Ik raakte geïnteresseerd in de materie toen ik van mijn vader een boek over esoterische genezing van Alice Bailey kreeg. Behalve dat ik de mensheid wilde helpen, zocht ik ook naar antwoorden die ik in mijn dagelijks leven niet kon vinden. Ik had de verwachting dat de Arcane School mij daarbij kon helpen."

Werelddiscipelen

Het doel van de Arcane School is opmerkelijk: mensen opleiden tot werelddiscipelen die hun kennis in dienst van de mensheid stellen. Ronni: "Toen ik me aanmeldde, kreeg ik een vragenlijst die ik moest invullen waardoor de medewerkers konden opmaken of ik geschikt was. Bij de Arcane School leer je de esoterische betekenis van het leven waarbij jezelf de antwoorden ontdekt. Doordat je mediteert, studeert en daar maandelijks verslag van doet aan een begeleider, word je niet alleen bewuster van jezelf, maar ook van hoe alles met elkaar verbonden is."

Esoterie

Wie er echter van uitgaat dat de Arcane School een persoonlijke medititatiecursus is, komt bedrogen uit. De boeken van Alice Bailey zijn abstract en doen een groot beroep op het denkvermogen. Ronni: "Esoterie is de leer achter de verschijnselen; er wordt een link gelegd tussen de uiterlijke wereld en de innerlijke wereld. Het gaat daarom niet over de buitenwereld (de wereld die je ziet) maar over de diepste betekenis der verschijnselen en de bedoeling erachter. Zo is alles wat er in de wereld gebeurt een uitwerking van ideeën. Net zoals in ieders leven, is in de wereld een rode draad aanwezig van oorzaak en gevolg. Deze kan duidelijk gezien worden in de geschiedenis van de mensheid."

Alles komt boven water

Ronni vindt het dan ook niet verwonderlijk dat er momenteel zoveel chaos in de wereld is. "We leven in een tijd dat alles boven water komt. Illusies en begoochelingen worden doorgeprikt. Vroeger hadden mensen ontzag voor hun leiders. Nu ziet men dat ze niet perfect zijn. Politieke partijen die niet met elkaar om de tafel willen zitten bijvoorbeeld, of de zwendel van bedrijven en banken met geld."

Persoonlijkheid en ziel

Hoe zit het dan met Barack Obama? Veel mensen bewonderden hem toen hij gekozen werd tot eerste zwarte president van de Verenigde Staten. Ronni: "Wat veel mensen toen zagen was de uitstraling van de ziel van Obama. Zijn idealen zijn alleen niet makkelijk waar te maken in een omgeving die gedicteerd wordt door persoonlijkheden. In zo'n situatie is het moeilijk voor iemand om vanuit de ziel te blijven leven en niet naar het persoonlijk niveau af te dalen. Ons wezen bestaat namelijk uit een geest, ziel en een persoonlijkheid. Die persoonlijkheid heb je nodig om je lessen te leren op aarde."

Ronni ziet Barack Obama als één van de grote wegbereiders, zoals Abraham Lincoln, die de slavernij afschafte. Ronni: "De rol van Obama is een overbruggingsrol waarbij hij de mensheid een stap dichter bij een wereldbalans zal brengen. Dit inzicht zal zich openbaren in de toekomst, wanneer men kan terugblikken en meer overzicht heeft."

Polariteit

Voor Ronni was de polariteitstherapie een natuurlijk vervolg op de esoterische studie. Het is een therapievorm waarbij er bewust gebruik gemaakt wordt van de levensenergie in het lichaam die tussen twee polen stroomt. Het doel van de therapie is het opheffen van energieblokkades. "Zo heb ik mijn kat behandeld toen zij hinkte. Ik hield mijn handen op haar lichaam, met het probleempunt ertussen. Dit heb ik volgehouden tot allebei mijn handen gelijk voelden qua warmte en de energie weer goed stroomde. Daarna liep mijn kat weer normaal."

Ronni geeft geen kant en klare adviezen aan haar cliënten, maar ze zet hen eerder op een bepaald spoor: "Bij de behandeling is het mijn taak cliënten te helpen een hoger niveau van innerlijke leiding te bereiken. En uiteraard moet iemand met gezondheidsklachten eerst naar de huisarts."

Intuïtie vanuit het verstand

Opvallend is verder dat Ronni waarde hecht aan het denkvermogen in een tijd dat er veel gesproken wordt over emoties en gevoel: "De tijd van het Calvinisme, waarin alles werd onderdrukt, beginnen we nu achter ons te laten, waardoor er meer ruimte komt voor innerlijke expressie. En polariteit kan daarbij helpen omdat het een wetenschap van energie is."

"Kijk, het energielichaam van de mens berust op de functie van wervelende centra (chakras) die ovale velden van energie in het lichaam creëren. De energie van de chakras onder het middenrif hebben met de persoonlijkheid en de uiterlijke wereld te maken. Door meditatie wordt de energie van de solar plexus (dat zich onder het middenrif bevindt) naar het hartchakra overgebracht, en wordt daar getransfigureerd van ego-energie tot altruïstische energie. Dan krijgen we intelligente liefde. Intelligente liefde is daadkrachtig en vrij van zelfbelang, schuldgevoelens en sentimenteel medelijden. Daarom is intuïtie vanuit “het hart in het hoofd” op een veel hoger niveau dan de zogeheten onderbuikgevoelens."

In gesprek met Ronni
Heb je nog vragen of wil je iets tegen Ronni zeggen? Je kunt mailen naar: ghandarvar@hotmail.nl.

Zit je niet goed in je vel?

Maak dan een afspraak met Ronni voor een polariteit consult: ghandarvar@hotmail.nl. Ronni werkt pro deo.