Modebewust met Designfashionline

Mode & trends door Redactie Ze.nl

"Als kind had ik al een enorme fascinatie voor kleding en accessoires. Gaandeweg is dat zich steeds meer gaan ontwikkelen in de richting van het opsporen van bijzondere ontwerpen of het zelf ontwerpen van mijn garderobe. Ik merkte dat ik heel veel ideeën had, of combinaties wilde maken die ik nergens kon kopen. Vaak zag ik mijn ideeën een paar seizoenen later terug in de dan geldende mode. Sinds een paar jaar ben ik professioneel met mode bezig. Ik heb onder andere een eigen kledinglijn. Met Designfashionline.com heb ik een droom verwezenlijkt: het bijeenbrengen van creaties van nieuwe ontwerpers, die met hart en ziel hun producten hebben gemaakt."

Afbeelding verwijderd door redactie
Jantien Fashion Dutch Design (Nederland)

Op de site hebben klanten de keuze uit een ruim assortiment kleding en schoenen, maar ook sieraden en andere accessoires. Jantien werkt alleen met minder bekende designers met hart voor hun werk. "Ik benader alleen die ontwerpers, die vakwerk leveren en hun eigen ontwerpen met de hand maken. Het is dus niet een kwestie van een collectie presenteren en daarna overgaan tot massaproductie; de creaties worden stuk voor stuk gemaakt. Daardoor kunnen de designers de wensen van de klant meenemen in hun ontwerp. Noem het maar individueel maatwerk. De klant kan, als ze wil, een zeer uniek stuk laten maken qua materiaal, kleur of model. Er zal geen tweede van zijn. Verder wordt er door de ontwerpers veel aandacht geschonken aan de kwaliteit van het product. Kwaliteit in de pasvorm, de afwerking en het draagcomfort. Die drie elementen zijn van onschatbaar belang."Ralitsa (Bulgarije), Mauro Zecchini (Italië), Sandra Straukite (Litouwen)

Designfashionline

heeft ook een duidelijk 'maatschappelijk gezicht'. De site zet zich af tegen de misstanden in de kledingindustrie: alle ontwerpers garanderen dat hun producten op een menswaardige manier en tegen een in het betreffende land reguliere vergoeding worden gemaakt. Daarnaast wordt een gedeelte van de opbrengst geïnvesteerd in projecten in ontwikkelingslanden. Jantien: "Ik leef in een luxe wereld van mooie kleding en accessoires, waar ik ook echt van geniet. Tegelijkertijd ben ik me heel bewust van de schrijnende tegenstelling tussen rijke en arme landen. Het doet me pijn dat wij zo veel geld besteden aan luxe en eigenlijk zo weinig direct ondernemen om de ergste nood te lenigen. In Gambia, ons project voor 2007-2008, kan al voor vijftig euro een kind een jaar naar school gaan, worden gevoed en gekleed. Dat geeft toch een warm gevoel. Op dit moment worden er scholen gebouwd met het projectgeld. Eén school is inmiddels klaar en daar kunnen zo'n honderd leerlingen terecht. De projecten worden met zorg uitgekozen. Het belangrijkste criterium hiervoor is dat het kleinschalige, liefst particuliere projecten zijn. Daardoor is een snel en rechtstreeks contact mogelijk en goede feedback, zodat duidelijk is hoe het geld besteed wordt."

Afbeelding verwijderd door redactie
Nannapas (Engeland)

De designers die hun ontwerpen leveren aan Designfashionline komen uit allerlei landen, rijkere en armere. "Ik vind het belangrijk dat de ontwerpers een prachtig design leveren, waaruit spreekt dat ze het product met liefde hebben gemaakt. Mensen die hun vak verstaan en kwaliteit leveren. Uit welk werelddeel ze komen is voor de collectie niet belangrijk. Maar als ik eerlijk ben, zou het me wel een heel goed gevoel geven als ik juist ontwerpers uit arme streken de mogelijkheid kon bieden om hun ontwerpen via mijn site te verkopen. Hopelijk zouden zij en hun families daardoor een menswaardiger bestaan kunnen leiden."

Zelf heeft Jantien niet echt één favoriete ontwerper. "Soms ben ik heel erg weg van sobere lijnen, soms van weelderige mode, soms van extravagante kleding, dan weer van een combinatie daarvan. Waar ik heel erg van kan genieten, zijn opvallende, vrouwelijke creaties. Ik vind het belangrijk dat een vrouw kledingstukken combineert, omdat ze goed bij elkaar passen of elkaar accentueren. Dat ze zich niet laat leiden of beïnvloeden door de grote merken. Ik denk juist dat minder bekende ontwerpers qua creativiteit meer te bieden hebben; qua kwaliteit weet ik dat wel zeker. Het zou mooi zijn als klanten het vanzelfsprekend gaan vinden bij ons te kijken, wanneer ze op zoek zijn naar iets bijzonders."

Afbeelding verwijderd door redactie