Winterblues? Niet met deze tips!

Vrije tijd door Suus
Sta jij niet te popelen om een sneeuwpop te maken? Kan de Elfstedentocht jou gestolen worden? Of wel: haat jij de winter? Let?s face it: we zijn nog maar op de helft. Maar met een paar tips en trucs kom jij de winter wel door!

Waarom haat je de winter eigenlijk? Wetenschappers doen er nog steeds grondig onderzoek naar, maar een winterdipje of soms zelfs een winterdepressie wordt in beginsel veroorzaakt door te weinig daglicht. Je hebt namelijk minstens twee uur licht per dag nodig. Krijg je dit niet? Dan wordt je bioritme verstoord. Dit lijkt overkomelijk, maar het heeft gevolgen.

Hallo winterslaap!
Als je steeds te weinig licht krijgt, komt je lichaam in ?slaapstand? terecht: je wordt dus inactief. Daarbij maak je door al dat donker niet genoeg serotonine aan. Dit stofje in je hersenen werkt op je emoties, eetlust, slaap en ook je stemming. Door het te kort aan serotonine word je minder blij en krijg je behoefte aan koolhydraten. Je lichaam denkt dat je serotonine-niveau stijgt door het eten van koolhydraten.

Het gevolg mag duidelijk zijn: veel meer en lekker vet eten! Helaas heb je erg veel koolhydraten nodig om dit ?geluksstofje? aan te maken. Het werkt dus amper! Door die hoeveelheid koolhydraten word je slaperig en krijg je de behoefte om jezelf terug te trekken. Dag vrienden, dag gezelligheid, hallo winterslaap!De tips:

First things first: Let goed op je eten

Die behoefte aan liters warme chocolademelk met slagroom, cupcakes, glühwein en borrelhapjes zijn inmiddels verklaard. Geniet er gerust van, maar verorber met mate. Koolhydraten en suikers hebben een weerslag op je energiesysteem. Daarbij voel je je echt vrolijker als je gezond eet. Als dat geen goede stimulans is?  

Vitamine-powerrr!
Vitamine B, D en ook magnesium zijn onmisbaar voor de energieproductie in je lichaam. Zet die motor in gang! Vitamine B zit bijvoorbeeld in groenten als broccoli en in vlees, vis en eieren. Vitamine D kun je halen uit onder andere vette vis, zoals zalm of makreel en uit bak- en braadproducten. Magnesium zit in onder andere (kikker)erwten, linzen, groene sla, broccoli en noten.

Theetje?
Ga aan de thee en doe het meteen goed: met kruidenthee. Kruiden zoals rozemarijn, ginko biloba en sint janskruid werken (positief) op je stemming. Ook groene thee is erg goed voor je, deze thee zit namelijk vol antioxidanten die je weerstand helpen te verbeteren.Zorg voor veel licht

Een zonnebankkuurtje van tien minuten schijnt niet te helpen, maar constant veel licht in huis wel. Dus gewoon lekker alle (spaar)lampen aan overdag! Als je winterdepressieverschijnselen hebt, dan kun je ook lichttherapie proberen. Afhankelijk van je verzekering is lichttherapie in sommige situaties te vergoeden. Ook kun je via verschillende bedrijven een lichttherapielamp huren.

Tijd voor jezelf
Koud weer is het beste weer voor een dagje sauna; de ultieme plek om tot rust te komen. Heb je daar het geld niet voor? Neem de tijd voor een bad of douche, zet kaarsjes aan, gezellige muziek, ga schilderen, of lezen, koop bloemen.. Kortweg dus: lekker veel relax-tijd voor jezelf.

Move, people!
Sta op van de bank, trek die warme stappers aan en ga naar buiten! Niet alleen de frisse lucht en het eventuele zonlicht zal bevorderlijk zijn, ook is en blijft beweging goed. Het kost misschien wat moeite om de eerste stap te zetten, maar eenmaal buiten, voel je je al heel anders! En het klinkt wat banaal, maar het is waar: buiten wat leuks doen met vrienden werkt.

De winter is er nu eenmaal, dus maak het jezelf zo makkelijk mogelijk! Vergeet niet.. we zijn al op de helft!

Wat vind jij wel leuk aan de winter?