Linkerkant gezicht is mooiste kant

Gezicht door Redactie Ze.nl
?Pfff? Waarom sta ik nooit mooi op een foto?? Weet jij ook nooit wat je mooiste kant is als je moet poseren? Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat de linkerkant van een menselijk gezicht aantrekkelijker is dan de rechterzijde.

Het is voor sommige mensen moeilijk om een beetje appetijtelijk op een foto te staan. Uit Amerikaans onderzoek van de Wake Forest University is gebleken dat de linkerkant van het menselijk gezicht het mooiste is, dus moet je binnenkort op de foto? Kijk dan vanaf je linkerkant naar de cameralens!

Voor het onderzoek gaven proefpersonen aan hoe mooi ze de gezichten vonden van zowel vrouwen als mannen op zwart-witfoto?s. De onderzoekers lieten originele foto?s zien, maar ook gespiegelde afbeeldingen, waarop de linkerzijde dus de rechterzijde leek te zijn. De linkerkant werd zowel bij vrouwen als mannen mooier beoordeeld.


"Onze gezichtsspieren kunnen allerlei emoties laten zien. Volgens de onderzoekers is de linkerkant van het gezicht actiever tijdens het tonen van emoties en vinden anderen dat prettiger om naar te kijken", aldus psycholoog dr. James Schirillo.

De foto's van de linkerkant van het gezicht werden dus als meer 'aangenaam' beoordeeld dan de getoonde rechterkant. Dit onderzoek zou ook verklaren waarom schilders van portretten meestal het linkerprofiel van hun modellen kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de Mona Lisa.

Vanaf welke kant sta jij altijd op een foto?