Motivatie om te sporten in een pilletje

Lichaam door Redactie Ze.nl
Moet jij jezelf ook altijd naar de sportschool slepen? Dan zou dit weleens de uitvinding van de eeuw voor je kunnen zijn: een pil die je motiveert om een paar keer per week intens te sporten.Die is nu dus ontdekt!

Volgens wetenschappers van de Universiteit van Zurich zou zo?n pilletje kunnen helpen om het obesitasprobleem op te lossen. Het gaat om een bepaald hormoon in de hersenen, dat aangemaakt wordt door de nieren: erytropoëtine of epo. Volgens hen zet dat hormoon ons aan om sneller te lopen, zonder het aantal rode bloedcellen te verhogen.

Het stofje werd op muizen getest en wat bleek: de muizen die het stofje binnenkregen, konden sneller en langer lopen dan de muizen die het niet binnen hadden gekregen, zo meldt Daily Mail.


"We toonden dus aan dat epo de motivatie om te sporten verhoogt", zegt onderzoeksleider Max Gassmann. "Waarschijnlijk heeft epo zelfs een algemeen effect op iemands humeur." De ontdekking zou heel wat patiënten kunnen helpen. Zo weten we bijvoorbeeld dat sporten kan helpen in de strijd tegen obesitas, depressies en Alzheimer.

"Als je sporten niet in een pilletje kan steken, dan kan je misschien in de plaats daarvan wel de motivatie in een pilletje steken", zegt dr. Gerald Weissman. "Aangezien steeds meer mensen met overgewicht kampen, moeten we dat probleem uit alle hoeken aanpakken. Misschien komt dan de dag dat een fitnesscentrum evenveel bezoekers heeft als een fastfoodrestaurant."

Zou jij dit pilletje weleens willen uitproberen?