De vreemdste sektes

De maatschappij door Petra
Een sekte? brrr griezelig. Waarom? Je kan niet meer voor jezelf denken en zit je er eenmaal in dan kom je er bijna niet meer uit. Ze.nl heeft vier vreemde en scary sektes voor je uitgelicht. Lees en huiver..!

Even in het kort. Wat is een sekte?

Het zijn religieuze of spirituele groepen die claimen bijzondere kennis en inzichten te hebben in leven en dood en die een eigen manier hebben gevonden om je leven daaromheen te organiseren. Het zijn inzichten en kennis die voor de meeste mensen verborgen zijn of lijken, maar door toeval, training, genade en openbaring heeft de leider deze wél ter beschikking. Volgelingen zullen het vanwege zijn bijzondere, charismatische kwaliteiten en de oprechtheid van zijn volgelingen aannemen. Een sekte claimt de enige waarheid te hebben en staat negatief tegenover de buitenwereld.

Orde van de Zonnetempel
De Orde van de Zonnetempel was een in 1984 door de Belgische arts Luc Jouret en Joseph Di Mambro gestichte sekte, waarvan de leden door zelfdoding en de daaropvolgende 'reis naar Sirius' daar de komst van een nieuwe wereld afwachten. Deze wereld zal ontstaan op aarde na de wederkomst van Jezus Christus in zijn nieuwe rol als zonnegod of zonnekoning. De leden werden dusdanig geïndoctrineerd dat zij geloofden dat met een rituele zelfmoord de ster Sirius herboren zou worden. In december 1995 werden zestien sekteleden, onder wie drie kinderen, dood aangetroffen in de Franse Alpen. De verbrande resten van hun lichamen lagen in de vorm van een ster in een bos niet ver van Grenoble. Alle slachtoffers hadden een schotwond in het hoofd en waren vervolgens in brand gestoken. In Zwitserland en Canada hebben nog eens 58 sekteleden zelfmoord gepleegd. In Zwitserland, Frankrijk en Canada is de sekte verboden en worden de leden gerechtelijk vervolgd.

Peoples Temple
Een van de meest bizarre sektes is toch wel de Peoples Temple. Deze sekte werd bekend door de collectieve zelfmoord in Jonestown Guyana. De beweging werd in 1953 gesticht door dominee Jim Jones, in de Amerikaanse staat Indiana. Zijn kerk had een mix van communistische opvattingen met  religieuze opvattingen. Hij preekte dat hij zelf een reïncarnatie was van Jezus van Nazareth, Mahatma Gandhi, de Buddha, Vladimir Lenin en Father Divine (een zwarte rechten activist). Beetje grootheidswaanzin..? Op 18 november 1978 voerde Jones 909 van zijn volgelingen mee de dood in bij een massale zelfdoding. Jones stelde dat het tijd was om 'waardig te sterven' en leidde een naar eigen zeggen 'massale zelfmoord voor de glorie van het socialisme'. Iedereen kreeg limonade met cyanide te drinken; wie niet wilde, werd gedwongen om te drinken, kreeg een inspuiting met cyanide of werd doodgeschoten door de tempelwachters. Jim Jones zelf eindigde met een kogel in zijn hoofd en dat betekende het einde voor deze sekte.

Children of God (The Family)
Deze sekte is opgericht door David Berg in 1968. Deze man stichtte een eigen kerk in de woelige jaren '60 waarin tieners op zoek waren naar een betere wereld van liefde en vrede. De boodschap van David Berg sloot daar nauw op aan: deze wereld heeft zichzelf naar de verdoemenis geholpen, en Christus selecteert in deze tijd jonge mensen wier hart nog écht openstaat voor liefde en goedheid onder de mensen. Die jongeren verzamelde hij in communes waar ze leerden bidden, werken en elkaar te 'bombarderen met liefde'. Deze sekte is nog steeds wereldwijd actief, ondanks dat de leider in 1994 is gestorven, en heeft meer dan 10.000 leden. De sekte staat bekend om haar seksuele moraal, zo is polygamie heel normaal en ook het houden van orgieën. Het is een sekte die als de meest geïsoleerde wordt beschouwd: totale isolatie van je vrienden en familie, volledig loslaten van al je comfort, materieel bezit en geld.

Miracles of Love
Deze Amerikaanse sekte is al een aantal jaar in Nederland actief. De Miracle of Love heeft het doel mensen te ondersteunen bij het verdiepen van hun verbinding met God. De grondslag van de organisatie is de leer van Gourasana (verdiepen van de verbinding met God) om uiteindelijk vrede op aarde te bereiken met en in God. Hierbij worden alle religies als mogelijke weg naar God beschouwd en erkend. Door foute ademhalingstechnieken, slaaponthouding en militaire discipline worden de cursisten zodanig gemanipuleerd dat ze willig kneedbaar zijn. Na twee dagen strikte gehoorzaamheid mogen de remmen los. Dus kleren uit, dansen en je helemaal overgeven aan seks en de liefde. Wie niet meedoet is spelbreker en wordt door de leiding en haar volgelingen gewezen op de erecode van de sekte die je niet verbreken mag. De vierde dag mogen familie en vrienden komen om te aanschouwen hoe gelukkig de cursisten geworden zijn. Op die manier wordt er ook weer voor nieuwe leden gezorgd. De sekte kreeg bekendheid door de reportage die Alberto Stegeman met zijn programma Undercover in Nederland erover maakte.


Ken jij iemand die in een sekte zit of heeft gezeten?