Tien steden die je gezien moet hebben

Reizen door Michelle Klaverstijn
Antwerpen, Londen, Parijs, Barcelona. Stuk voor stuk toffe steden natuurlijk, maar been there, done that. Op zoek naar een andere bestemming voor een paar dagen weg? Neem dan een kijkje in een van deze te gekke steden!

1. New York

New York is ongetwijfeld de meest bezongen stad ter wereld. Dat de teksten van deze liedjes je maar een fractie laten voelen van wat er door je heen gaat als je zelf door de Big Apple loopt, merk je gelijk als je in een gele taxi stapt die je naar het kloppende hart van de stad brengt. Vergaap je aan het Vrijheidsbeeld, snuif cultuur op in één van de vele musea of profiteer van de (gelukkig nog steeds) voordelige wisselkoers en shop ?till you drop op Fifth Avenue!


2. Boedapest

Deze parel in Oost Europa is absoluut een bezoekje waard. De stad die in tweeën gedeeld is door de rivier de Donau staat vol met statige gebouwen, monumentale panden en grote pleinen. Na het zien van alle pracht en praal is het goed toeven in een van de openbare badhuizen die Boedapest rijk is.  

3. Stockholm
Gelegen op veertien eilandjes is dit de mooiste hoofdstad van Scandinavië. Vooral Gamla Stan, het oude deel van de stad, is dankzij de smalle straatjes en Zweedse architectuur een genot om te bezoeken. Je kunt er hip shoppen en stappen, maar vergeet niet wat extra Kronen in je portemonnee te stoppen!

4. Marrakech
Stap in de sprookjeswereld van 1001 nachten en plan een tripje naar Marrakech in Marokko. Struin door het oude stadscentrum en scoor wat leuke souvenirs voor thuis op de authentieke soeks. Muntthee en couscous; hier ben je even helemaal weg.


5. Dubrovnik

Deze stad, gelegen in het Zuidelijkste puntje van Kroatië, is een paradijs op aarde voor alle zonliefhebbers die wat meer willen dan alleen op het strand liggen. Zeker, dat kan hier ook  heel goed, maar het centrum binnen de oude stadsmuren biedt nog zoveel meer. Ook een boottochtje naar een eilandje naar keuze is een echte aanrader!

6. Gent
Vergeet Antwerpen, vergeet Brussel (even dan) en pak een keer de trein of auto naar Gent. Uitermate geschikt voor een romantisch weekendje weg met je lief door de idyllische straatjes en bruggetjes. En doordat het zo dicht bij de Nederlandse grens ligt ook een prima uitvalsbasis voor een spontane citytrip met vriendinnen.

7. Dublin
Maak kennis met de goedlachse en gemoedelijke Ieren in hun hoofdstad. Het accent is even wennen, maar onder het genot van een biertje en wat fish and chips kan het er heel gezellig worden. ?s Avonds vermaak je je natuurlijk in Temple Bar, het uitgaanscentrum van de stad met talloze pubs en bars. Tip: neem behalve een paraplu ook een variatie aan kleding mee, want like the Irish say: 'four seasons, one day'!


8. Sint Petersburg

Deze stad werd door tsaar Peter de Grote gesticht met het doel zoveel mogelijk pracht en praal uit te stralen. En dat is behoorlijk goed gelukt. De bouwwerken zijn immens en zowel van binnen als van buiten rijkelijk versierd. Neem absoluut een kijkje in de Hermitage met haar gigantische kunstverzameling. Al is het gebouw met kilometers lange gangen al een ware kunstschat op zichzelf.

9. Reykjavik
Koud en ver weg: Reykjavik klinkt niet als een optimale vakantiebestemming. Toch moeten vooral liefhebbers van een prachtige natuur en geothermische baden deze stad in het achterhoofd houden bij het kiezen van een volgende stedentrip. Maar ook liefhebbers van cultuur kunnen hier dankzij het prima aanbod aan musea en theaters goed terecht!

10. Florence
Deze Italiaanse stad is een must voor cultuurliefhebbers. De stad van de geboorte van de renaissance heeft een overweldigend aanbod aan prachtige architectuur en kunstschatten. Ook kun je er natuurlijk genieten van de heerlijke Italiaanse keuken: Florence is Italië op zijn best!

Wat is jouw favoriete stad voor een stedentrip?