Wat is schoonheid?

Psyche & spiritualiteit door Mendy
Als iemand mij vandaag vraagt te kiezen tussen innerlijke en uiterlijke schoonheid, dan roep ik beiden. Voorheen zou ik innerlijke schoonheid kiezen. Dat is natuurlijk ook politiek correct, maar nu denk ik daar anders over. People change...

Voorheen zag ik perfecte symmetrie, een gaaf huidje, grote ogen en volle lippen als beauty. Tegenwoordig kan ik nog steeds ondersteboven raken van dergelijke schoonheid, maar kan ik het nu ook vinden in andere samenstellingen. Ik kon knappe meisjes enorm waarderen, keek graag naar ze. Nieuwsgierig onderzocht ik ook wat hen anders maakte dan andere meisjes. Echt belangrijk vond ik uiterlijke schoonheid niet, maar tegenwoordig zie ik het anders.


Schoonheid

In het leven hebben we keuzes; welke kleding we kopen, wat voor voedsel we eten, of we gaan voor kwaliteit of kwantiteit. Gaan we voor de snelle hap of gaan we koken, gaan we sporten of gaan we bankhangen, gaan we uit of gaan we toch weer een filmpje kijken? Een goede balans vinden in wat belangrijk voor ons is, is een grote bijdrage aan ons geluk en innerlijke kracht. Voor mij gaat kwaliteit boven kwantiteit, altijd. Wat betekent dat ik niet vaak shop, maar als ik shop trek ik er de tijd voor uit en kies ik mijn kleding met zorg en aandacht. Wanneer ik moe ben, kan ik gaan bankhangen, maar ik weet dat wanneer ik ga sporten die moeheid deels wordt opgelost. Dus kies ik er liever voor om twee keer in de week een les goed volgen, dan vaker er de kantjes er vanaf lopen. Als ik boodschappen ga doen, kies ik voor biologisch en koop ik minder. Ik haal enorm veel levensenergie uit dansen met mijn vriendinnen, wat maakt dat ik niet vaak uitga. Maar als ik uitga, dan ga ik los!

Tegenwoordig zie ik uiterlijke schoonheid met andere ogen. Voor mij heeft een mooie vrouw nu andere eigenschappen dan de knappe meisjes waar ik het net over had. Natuurlijk vind ik de vorige beschrijving nog steeds heel mooi om naar te kijken, maar er zijn nu details die ik belangrijker vind. Nu vind ik het heel mooi wanneer een vrouw klasse heeft. Wanneer een vrouw uitstraling heeft, als ze lacht met haar ogen. Wanneer een vrouw haar huid, haar haar en haar nagels verzorgt en wanneer zij glanst van gezondheid. Dat zijn tegenwoordig de criteria voor uiterlijke schoonheid voor mij.


Deze criteria vind ik net zo belangrijk als innerlijke schoonheid. Deze criteria bewijzen dat je liefde hebt voor jezelf. Dat je het belangrijk vindt om jezelf te voeden met voedingrijk voedsel en jezelf in de wereld te zetten zoals je dat verdient, zoals elke vrouw dat verdient. Je vindt jezelf het waard om te verzorgen en dat betekent zelfliefde. Zelfliefde is absoluut key in mijn ogen.

Kiezen voor schoonheid
Sinds ik mijn eigen smaak steeds beter leer kennen, kan ik ook steeds meer zaken aan mijn lijstje van schoonheid toevoegen. Zo vind ik het tegenwoordig ook heel fijn om naar een zakkende zon te kijken terwijl ik met mijn blote voeten door het water loop, of door een bos. De schoonheid van de natuur geeft me ontspanning en kracht. Genieten van elke vorm van schoonheid. Ik kan nu kiezen hoe ik met stress omga, ga ik erin zitten of laat ik het van me afglijden tijdens een wandeling? Relativeren is zo belangrijk voor mijn innerlijke kracht en uiterlijke schoonheid. Wanneer ik (nog) niet zou hebben geleerd om stress te laten gaan, zou ik lang niet zo levendig zijn, zou ik lang niet zoveel liefde voelen, zou ik lang niet zo gelukkig zijn als nu.

Blijkbaar zeggen zowel innerlijke en uiterlijke schoonheid veel over iemands karakter.

Lees ook de vorige columns van Mendy!
________________________________________________________________________________________

Mendy schrijft over relaties, psyche en spiritualiteit. Ze woont in Amsterdam samen met haar honde-kind, Daisy Dallas. In haar eigen 'liefdessituatie' experimenteert ze naar hartenlust.Mendy schrijft iedere week een column over haar eigen ervaringen met betrekking tot haar  methodiek.

Ze houdt zich voornamelijk bezig met bewustwording in/en de liefde en het filosoferen hierover. Zij geeft workshops, lezingen en schrijft een boek over haar eigen ontwikkelde methodiek.

Mendy's dag is gevuld met; filosoferen, schrijven, lezen, Daisy Dallas, reizen, ervaren, groeien en liefde... hierover kun je lezen, op o.a. SuperVrouwelijk.nl.