Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

De 5 meest seksloze dialecten

Zo'n heerlijk Frans, Italiaans of Spaans accentje klinkt ons als muziek in de oren bij een man. Maar wij Nederlanders hebben zelf ook de nodige dialecten in ons kikkerlandje. Alleen zijn ze niet allemaal even euh... aantrekkelijk.

# 1: Fries
Friezen zullen ongetwijfeld hele lieve mensen zijn hoor. Maar echt? dat accént! Of wat dacht je van die Friese namen daar in het Noorden? Zie je het al voor je? Zit je middenin een stomende sekssessie, moet je ?aaah jaaaa Douwe/Bauke/Gjalt!? uit zien te kramen. Daar gaat je mood? Daarbij krijgen wij altijd Piet Paulusma-visioenen als we het Friese dialect horen. En dat is niet positief.

Snelcursus Fries
Dankjewel  -  Tankewol Tige tank
Een fries spoort niet  - Ein freis werkt neit bij de NS
Krijg nou wat! - Skytmerakels!


# 2: Twents
?Cooolaaah?. Mijn vakantiescharrel kwam uit Twente. Maar aangezien ik hem die nacht toen ik ?m ontmoette sowieso toch niet verstond in die schmützige discotheek in Marmaris, was het de volgende dag nogal een afknapper toen ik hem daadwerkelijk hoorde praten. (Ga je buuten mee brommers kiek'n?) Een tukker! Meeeeuh.

Snelcursus Twents
Heeft nog niet voldoende ervaring  -  Is nog nig dreug achter de oor'n
Iemand met een gevulde bh -  Den hef ne beste bos hoolt veur de deur
Een lange vrouw scheelt een ladder in huis -  Nen lang wief scheelt nen ledder in hoes

# 3: Limburgs
Toen we laatst op zoek waren naar bedblunders voor de rubriek ZeBlundert, kwam ons de blooper ten gehore van iemand die met een Limburgse jongen aan de gang was en volledig afknapte toen hij op een (zoals ze het zelf noemde) Mona-toetjes toon ?ooh jaaa, lekkah?? zei. En wij kunnen ons dat eigenlijk wel heel goed voorstellen. En nu doet elke Limburgse jongen ons aan de man van de Mona-toetjes denken...

Snelcursus Limburgs
O, nee toch. -  Sjiek is mich dat
'T is niet waar! - Det leeg se! Det is neet wòar! Det luugse!
Ongesteld zijn - Pinken aan de broeksnaad


# 4: Haags
Dankzij Oh Oh Cherso hebben we afgelopen jaar volop mogen ?genieten? van het Haagse accent. Alleen werden wij er helaas niet warm van. Het heeft iets asociaals. Nu willen we niet zeggen dat alle Hagenezen asociaal zijn, maar zo klinkt het wel. ?Kankâh leijah?, klinkt gewoon niet zo euh? romantisch.

Snelcursus Haags
Als iets makkelijk is - Kakkuh zondah dâwée
Wat kan mij het nou schelen? - Wa ken me het nah a me hol klonteru?
Jij bent nog niet jarig - Ik breek je allebé je potûh, ik trap je darme op een hoap, ik zuig je een aug uit, kruip in je reet en bét een stuk uit je hagt.

# 5: Utrechts
Geen idee hoe echt Utrechts klinkt? Rakel dan wat Tineke Schouten-fragmenten op, want volgens mij komen al haar typetjes uit Utrêg. Als je mij vraagt klinkt dit accent alsof je IQ plots flink gedaald is. Ik kan je gewoon niet serieus nemen, ook al ben je doctorandus in de exacte wetenschappen.

Snelcursus Utrechts
Idioot  - âchte[r]lijke dakhaos
Ik ben deze figuur wel even zat... - Mojjíj 'm hebbe as-tie groat is?
Slaag krijgen - 'T gebuk krijge/De duvel voor ze nuwe jaor krijge/Ze hebbe-n-'m twee blauwe lampe geslaoge

Welk dialect vind jij het meest onaantrekkelijk?

Lees ook de vorige edities van de 5!