De 5 raarste ziektes

Lichaam door Elena
Maak je nooit meer druk over een rimpeltje hier of een vetje daar! Sommige mensen zouden een moord doen voor een simpele pukkel. Lees hieronder een top 5 van de gekste ziektes. It?s time for some perspective!

Smurfenziekte

Heel lang geleden leefde de bijzondere familie Fugate. Ze leefde in de Amerikaanse staat Kentucky waar iedereen het beruchte gezin kende. Ze vielen namelijk nogal op. Wat er zo speciaal aan hen was? Nou... vijf van de zeven gezinsleden waren blauw. Blauw? Ja. Ze waren let-ter-lijk blauw. Artsen stonden voor een raadsel, want in 1820 was er niets bekend over deze mysterieuze Smurfenziekte, ook wel Aliënziekte genoemd. Het gezin leefde rustig verder en het verhaal raakte in de vergetelheid. Tot in de jaren tachtig een afstammeling van de familie werd geboren, de kleine jongen was donkerblauw. De wetenschap had zich in de jaren enorm ontwikkeld en artsen hadden snel de oorzaak gevonden: een tekort aan zuurstof in het bloed.

Hoe krijg je het?
De Smurfenziekte is een zeldzame erfelijke afwijking en de kans dat je het krijgt is nihil. So no worries! Om blauw geboren te worden, moeten namelijk allebei de ouders drager zijn. Dat dit tweemaal in één eeuw gebeurde, is buitengewoon toevallig. Het bloed van blauwe mensen is trouwens niet blauw, maar kleurt door het zuurstoftekort donkerrood. Tegenwoordig is de afwijking goed te behandelen.


Lekker handig

Kijk eens even vol liefde naar je handen. Zijn ze braaf, doen ze wat jij ze opdraagt om te doen? Dan mag je van geluk spreken. Mensen met het Alien Hand Syndrom (AHS) hebben deze luxe niet. Zij hebben totaal geen controle over één van hun handen. Patiënten voelen hun hand nog wel, maar voelen zich er niet mee verbonden. Niet zo raar, als je bedenkt dat hun hand een eigen leven leidt. AHS is niet levensbedreigend, maar wel ontzettend on'handig'. Stel je eens voor dat je klappen krijgt van je eigen hand. Of dat je hand je mooie ketting weggooit. En dit zijn nog onschuldige voorbeelden. Wie weet wat zo?n hand allemaal tegen je wil in doet...

Hoe krijg je het?
AHS kan na een beroerte of operatie tegen hardnekkige epilepsie ontstaan. Het hersengedeelte corpus callosum raakt dan ernstig beschadigd en verstoort de communicatie tussen hand en hersenen. Er is weinig tegen AHS te doen. Het enige wat helpt is de hand gecontroleerd ?bezig? te houden. Zo hebben alle AHS?ers altijd iets in hun hand.


Wandelende doden

De ziekte van Cotard is erg creepy. Deze aandoening wordt in de Engelse volksmond ook wel Walking Corpse Syndrome genoemd. Wat moeten we ons hierbij voorstellen? Levensechte zombies? Zoiets. Mensen die lijden aan Cotard maken een grove denkfout. Ze geloven heilig dat hun ziel verdwenen is, dat ze dood of onsterfelijk zijn, ze een belangrijk orgaan missen, geen bloed meer hebben; noem maar op.

Hoe krijg je het?
Deze bizarre psychologische aandoening is erg zeldzaam. Het ontstaat na een ongeluk waarbij hersenbeschadiging wordt opgelopen of wanneer mensen schizofreen zijn. Het syndroom van Cotard is meestal chronisch en hoeft niet gevaarlijk te zijn. Toch komt het regelmatig voor dat patiënten zelfmoord plegen. Waarom? Enkel om te bewijzen dat ze niet (nogmaals) kunnen sterven.


Overgevoelige huid

Dermatographia is een bijzondere huidaandoening. De huid reageert bij deze ziekte extreem op heel lichte ?verwondingen? zoals krabben of wassen. Zelfs met een pen op de huid schrijven zorgt voor heftige irritatie. De overgevoeligheidsreactie kan na een kwartier maar ook een paar dagen verdwijnen. De ziekte is niet levensbedreigend noch besmettelijk, maar zorgt wel voor veel ongemak. Sommigen komen er vanaf, maar in de meeste gevallen is Dermatographia chronisch. Daarom kun je er maar het beste van maken, vindt de artieste Ariana Page Russell. Zij gebruikt haar huidreacties als kunst (zie foto). Wow!

Hoe krijg je het?
De oorzaak is niet bekend. Wat we wel weten, is dat 4 tot 5% van de bevolking aan Dermatographia lijdt. Het uit zich tussen het twintigste en dertigste levensjaar wanneer de patiënt veel stress ervaart. Bij sommige mensen verdwijnt de ziekte na een tijd, bij anderen blijft het voor altijd zitten.  Er is medicatie dat de allergische reactie kan onderdrukken, verder kan er weinig aan gedaan worden. Het vermijden van stress is een grote aanrader, omdat stress de ziekte kan activeren.


Oude kinderen

Rimpels? No thanks! We smeren, we scrubben, we houden schoonheidsslaapjes: alles om er maar jong uit te zien. Onze huid houdt het een aantal jaren vol totdat we beginnen te verouderen. Dit geldt niet voor de arme kinderen met de ziekte Progeria. Deze ziekte maakt de kinderen binnen tien jaar oud.

Hoe krijg je het?
Progeria ontstaat in de baarmoeder en is simpelweg een fout in de genen. Patiënten van deze afwijking hebben een opvallend uiterlijk: ze zijn gerimpeld, zijn mager en hebben bolle oogjes. Helaas is de ziekte dus ook vrij snel dodelijk. Een hartaanval of een bloedprop berooft de kinderen veel te vroeg van het leven.


Lees ook de vorige edities van de 5!