Exen: been there, done that?

Relaties door Madelon
Je zwak voor hem had niet groter kunnen zijn en stiekem zie je jezelf 'later' met niemand anders dan met hem. Eigenlijk is hij gewoon nog steeds je ideale man. Maar opnieuw een relatie met je ex beginnen? Kan dat goed aflopen?

Hij kent jou misschien wel beter dan je familie en je vriendinnen, jullie delen fijne herinneringen van een leven samen, je hart gaat nog steeds sneller kloppen als je hem ziet en als je je ideale man beschrijft, voldoet hij aan het totaalplaatje. Je ex. Liever gezegd, De Ex. Degene van al je ex-vriendjes voor wie je nog altijd een zwak hebt gehouden. Als jullie goed uit elkaar gegaan zijn en je stiekem nog weleens verlangt naar de tijd dat je ongestoord in zijn armen kon liggen, is het wel heel verleidelijk om hem af en toen nog eens te bellen om af te spreken. Wie weet waar het toe kan leiden? Seks met je ex? Of misschien wel opnieuw een relatie? Wees eerlijk tegen jezelf: hoop je stiekem op het laatste? Weet dan waar je aan begint. Het grootste argument tegen ligt namelijk voor de hand: het is niet voor niets uit?Suzan (27)

is één van de dames die er slechte ervaringen mee heeft: "Na een relatie van vier jaar maakte mijn ex het plots uit met mij. Zo snel als hij had besloten het uit te maken, zo snel was ik ook weer bij hem terug: ik wilde hem helemaal niet kwijt en was nog stapelgek op hem. En hij blijkbaar ook nog op mij. Maar na twee jaar maakte hij het wéér uit."

Suzan werd keer op keer teleurgesteld door haar ex: "Als er iets niet goed zit in de relatie, kun je het wel blijven proberen, maar dat heeft helemaal geen zin. Uiteindelijk zal het gewoon weer stranden, zo zie ik het nu tenminste. Na twee jaar maakte hij het dan ook wéér uit. Ja, misschien had het geholpen als hij wat meer over zijn gevoelens had gepraat, in plaats van het elke keer maar meteen uit te maken als hij het niet meer zag zitten. Maar daar is het nu te laat voor. Ik ga in ieder geval nooit meer naar iemand terug die het met me uitgemaakt heeft, ik heb mijn lesje wel geleerd.?

Maar je ex blijft natuurlijk altijd een zwak punt, zeker als het je eerste liefde is geweest. De hoop weegt dan vaak zwaarder dan de realiteit. Voor Tara (23) was een ex ook altijd een no go, totdat ze, jaren na de breuk met haar ex-vriend, weer gevoelens voor hem kreeg: "Peter en ik zijn al jaren een apart stel. Ik leerde hem kennen toen we beiden vijftien waren en we hebben toen ongeveer anderhalf jaar een relatie gehad. Het was serieus, maar achteraf waren we veel te jong. Hij moest zijn wilde haren nog kwijt, begon tegen me te liegen, waardoor ik alleen maar jaloers en onzeker werd. Uiteindelijk ging hij vreemd, wat ook de reden was voor onze breuk."

"Ongeveer twee jaar spraken we elkaar niet, maar toen we op de een of andere manier weer met elkaar in contact kwamen eindigden we natuurlijk weer in bed. Mijn gevoelens voor hem waren er nog steeds. Het was weer zo fijn en gezellig met hem, maar het werkte niet. We waren beiden jaloers als we elkaar zagen met iemand anders, over het minste of geringste kregen we ruzie en dan verbraken we het contact weer. Om vervolgens weer van voor af aan te beginnen. Dit knipperlicht ging een paar jaar zo door. We zijn in die periode misschien wel tien keer opnieuw begonnen, maar keer op keer eindigden we met ruzie. En eigenlijk beviel mijn single leventje me ook wel. Ik zat in een enorme tweestrijd: mijn hoofd zei wat anders dan mijn gevoel. Heel irritant."

"Dit alles eindigde toen ik een jaar naar het buitenland was geweest. Toen ik net twee weken terug was, vroeg hij me of ik kwam eten. Zonder intenties ging ik er heen - ik wist inmiddels dat ik zonder hem kon, maar het was zó gezellig: ineens stonden we weer te zoenen. Na urenlange gesprekken zei hij voor het eerst dat hij het weer serieus zou willen proberen met me. Ik had het al vaak gezegd, maar die avond had ik écht het idee dat hij veranderd was. En dus, na een paar weken 'daten' en veel praten vormden we weer officieel een stelletje. Zeven jaar na onze eerste relatie. Mijn ouders waren altijd al gek op hem en ook ik werd in zijn familie weer met open armen ontvangen. We hebben alleen maar leuke reacties gekregen en het mooiste van alles is dat het tussen ons beter gaat dan ooit. We hebben geleerd van onze fouten, zijn beiden eerlijk en open en we maken elkaar gelukkig."Hoe verstandig het is om terug te gaan naar je ex, hangt volgens Drs. R.E. Klein, psychologe bij Max Ernst GGZ voor een groot deel af van je hart en hoofd. Liggen die op één lijn en vertellen ze je hetzelfde? Dan heeft de 'nieuwe' relatie een kans van slagen. "Anders loop je het risico om wederom teleurgesteld te raken in de liefde", vertelt ze.

"Wanneer je hart sneller gaat slaan bij het denken aan je ex en je ook op verstandelijk niveau positieve gevoelens ervaart ten opzichte van hem en jullie eerdere relatie, dan kun je hem een nieuwe kans geven. Voorwaarde is dan wel dat je in openheid met je ex bespreekt waarom de relatie de vorige keer beëindigd is, en hoe jullie hier in het vervolg mee om zullen gaan. Wanneer hiervoor geen ruimte is, maar alleen voor gevoelens, is het af te raden om de relatie toch aan te gaan. Als hij steeds de boot afhoudt en over andere onderwerpen begint te praten, is hij er nog niet klaar voor om zijn eigen fouten onder ogen te zien. Dan bestaat het risico dat hij dezelfde fouten opnieuw zal gaan maken."

"Het is belangrijk dat jullie beiden verstandelijk en emotioneel achter de relatie staan en de problemen uit het verleden hebben besproken. Daarna kan het verstandig zijn om in de eerste periode niet te hard van stapel te lopen en de voormalig probleemgebieden nog regelmatig met elkaar te bespreken. Ook kun je de intentie uitspreken om voor een relatie te gaan, maar in de eerste periode slechts te daten. Dit voorkomt allemaal dat je te snel weer in de oude situatie terechtkomt."

Kan jij je voorstellen dat je weer terug zou gaan naar je ex? Denk je dat het zou kunnen werken, een relatie met je ex? En waarom wel of niet?

Lees ook onze vorige achtergrondverhalen!