Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

De 15 vreemdste fobieën

Reageer 0
Vliegangst, hoogtevrees en claustrofobie zijn veelvoorkomende fobieën en helemaal niet raar. Maar wat dacht je van deze gekke fobieën?! Ooit van gehoord? Je zal het maar hebben...

1. Gymnophobia ? Bang voor naaktheid
Sommige mensen zijn ontzettend bang om iemand naakt te zien of zelf naakt gezien te worden. Ook als het heel normaal is, zoals in de sauna. Deze fobie komt meestal voort uit onzekerheid over het eigen lichaam en vergelijking met modellen uit de media.

2. Paraskavedekatriaphobia ? Bang voor vrijdag de 13e
Het is in veel landen een ongeluksdag op vrijdag de 13e. Voor veel mensen is het slechts bijgeloof, maar er bestaat een heuse fobie voor deze dag. Misselijkheid, hyperventilatie en hartkloppingen, omdat deze vervloekte dag eraan komt.

3. Taphophobia ? Bang om levend begraven te worden
Niemand vindt het idee om levend begraven te worden natuurlijk een pretje, maar deze mensen slaan er in door. Ze mijden situaties waarvan zij denken dat ze levend onder de grond eindigen en ze zijn extreem bang om onterecht dood verklaard te worden.

 
4. Pteronophobia ? Bang om gekieteld te worden met veren
Vaak is het juist ontspannen om gekriebeld te worden met veren, maar mensen met pteronophobia krijgen het er spontaan benauwd van. Deze fobie is vaak gerelateerd aan angst voor vogels en kippen.

5. Ithyphallophobia ? Bang voor erecties
Het komt voor bij mannen en vrouwen: de angst van het zien, hebben of ook maar denken aan een stijve piemel. Mensen met ithyphallophobia proberen alles te vermijden wat met seks te maken heeft.

6. Spectrophobia ? Bang voor spiegels of eigen spiegelbeeld
Jezelf een paar keer per dag bekijken in de spiegel is voor ons de normaalste zaak van de wereld, maar niet als je een fobie hebt voor spiegels. Ze krijgen een paniekaanval bij het zien van reflecties. Deze fobie gaat meestal gepaard met angst voor geesten.

7. Chorophobia ? Bang voor dansen
Er zijn verschillende plekken waar van ons verwacht wordt om te dansen, zoals bruiloften en schoolfeesten. Het niet kunnen is één ding, maar deze mensen zijn zo bang om te dansen dat ze zelfs naar worden van dansende mensen om zich heen!


8. Heliophobia ? Bang voor zonlicht (vampieren gekte)
Er zijn mensen die zo bang zijn voor zonlicht dat zelfs het denken eraan ze al angstig maakt. Laat staan in de zon gaan liggen! Deze personen zijn vaak ook bang voor fel licht.

9. Hexakosioihexekontahexaphobia ? Bang voor nummer 666
Deze fobie is ontstaan door de bijbel waar het nummer 666 staat voor de duivel. Deze mensen zouden nooit op nummer 666 gaan wonen, naar zender 666 kijken of zelfs maar boodschappen betalen van ? 6,66.

10. Nomophobia ? Bang om mobiel bereik te verliezen
Misschien iets waar we vandaag de dag allemaal een beetje last van hebben, want stel dat we ineens onbereikbaar zijn! Dit kan een lege batterij zijn, geen ontvangst hebben of in het ergste geval je hele telefoon kwijtraken.

11. Phobophobia ? Bang om een fobie te hebben
We hebben nu heel wat fobieën voorbij zien komen, met specifieke angsten. Maar stel dat je bang bent om zo?n angst te hebben. Dit betekent bang zijn dat er een fobie bij je wordt geconstateerd of zelfs het horen over fobieën maakt diegene angstig.

12. Arachibutyrophobia ? bang voor pindakaas dat aan je gehemelte plakt
Het is geen fijn gevoel, maar in paniek raken omdat er pindakaas aan je gehemelte zit? Dat is wel heel overdreven? Gelukkig is dit makkelijk op te lossen door gewoon geen pindakaas meer te eten.


13. Ephebophobia ? Bang voor jeugd
Tieners kunnen angstaanjagend zijn, als je er zelf ook één bent en op de middelbare school zit. Maar er zijn dus ook echt volwassenen die een extreme angst voelen voor jongeren.

14. Hippopotomonstrosesquippedaliophobia - Bang voor lange woorden
Een woord dat ze zelf waarschijnlijk niet kunnen uitspreken of ook maar naar durven te kijken. Want mensen met hippopotomonstrosesquippedaliophobia zijn ontzettend bang voor lange woorden!

15. Panphobia ? Bang voor alles
Sommige mensen hebben eigenlijk alle fobieën en zijn gewoon overal bang voor. Bijna alle situaties leiden tot een paniekaanval. Dit is dus meestal een angststoornis.

Heb jij zelf last van een fobie? Zo ja, welke?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 17 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Heleentje

  Ik heb cynogfobie, ben echt als de dood voor honden...

 • BlackMyth

  Ik heb een aantal fobieën:
  Acrofobie (hoogtevrees), arachnafobie (angst voor spinnen) en emetofobie (angst om over te geven). Ook heb ik telefoonangst, wat een vorm van een sociale fobie is.

 • pindaaapiej

  blokkie1980, ook die is echt! heb er eens een documentaire over gezien.

 • Ananas18

  Zelfde als Sue..
  Kikkers!

 • Lausjeee

  Ik heb trypophobia. Ik ben bang voor gaatjes die niet logisch zijn zoals in een huid door ziekte of insecten of in vlees of muren o.i.d.

 • Anoniem

  Bang voor het openbaar vervoer... nee dat is echt rampzalig ik doe er maanden over om aan een bepaalde rit te wennen, en als ik eindelijk gewend ben, en ik moet een andere onbekende rit hebben begint de ramp paniekerigheid weer opnieuw ..

 • blokkie1980

  HAHAHAHA! er zitten echt een paar briljante tussen! ok als je er daadwerkelijk last van hebt waarschijnlijk niet, maar grappig om te lezen is het wel!
  Maar die lange woorden fobie.... dat is toch een grapje zeker?

 • Milena

  Begon met claustrofobie, waardoor Achluofobie ? angst voor het donker ontstond en later ook Spectrofobie - bang voor geesten, iets waar ik blijkbaar nooit overheen ben gegroeid zoals de meeste in hun kindertijd dat wel lukt. En dit was helaas niet alleen met horrorfilms etc maar constant, ben er gelukkig aan behandeld en heb er nu bijna geen last meer van!

 • Princess_lettuce

  ik heb (serieus) een voetenfobie gehad ongeveer 2 jaar lang.. Niet leuk!

 • Sue

  kikkers...... Brrrrrrrr

 • Cindy

  Ornithofobie/ angst voor vogels (of meer: alles met poten, een snavel en veren ^^)

 • sabbie1989

  arachnofobie of te wel bang voor spinnen.
  Ik heb vroeger ook daadwerkelijk een schoolfobie gehad dat helemaal in paniek raakte. waarschijnelijk voorkomend uit problemen thuis en pesten maar naar veel gesprekken is dit gelukkig goedkomen studeer nu nog steeds.

 • Karin

  Eigenlijk ben ik nog vrij normaal als ik dit lees... ;-)

 • Stephanie.vLangen

  Claustrofobie. Je zal mijn echt noooit door zo'n benauwde grot zien kruipen ofzo! Dieptevrees. Brrr het liefst zou ik plat op mijn buik gaan liggen wanneer ik op een (hoog) balkon of dak sta!

 • Laura_S

  Ik ben claustrofobisch... En heb ook lichtelijk last van smetvrees!

 • meonly

  Je zal het maar hebben!

 • vero232

  insecten
  onweer
  smetvrees

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen