De engste landingsbanen ter wereld

Reizen door Maike
Vliegen is een makkelijke en snelle manier van reizen. Bovendien is het vliegtuig één van de veiligste vervoersmiddelen ter wereld. Toch kun je maar beter goed uitkijken als je moet landen op één van deze spectaculaire landingsbanen...

Madeira: Funchal Airport

Op het Portugese bloemeneiland Madeira ligt een bijzondere landingsbaan naast de kust. De baan is een opvallende verschijning dankzij de enorme pilaren waar hij op steunt. Voor piloten is de baan echter een ware nachtmerrie; ze moeten de zee ontwijken terwijl ze rakelings langs een enorme berg vliegen. Niet voor niks moeten piloten een speciale training hebben gehad voordat ze op Madeira mogen landen...


Sint Maarten: Princess Juliana International Airport

Op Sint Maarten moet je als zonaanbidder niet angstig zijn aangelegd. Door de extreem korte landingsbaan zijn vliegtuigen genoodzaakt om op slechts tien tot twintig meter boven de toeristen over het strand heen te vliegen. Het is een spectaculair gezicht, maar echt rustig zul je er niet kunnen zonnen.


Bhutan: Paro Airport

Wanneer je naar Bhutan wilt, heb je weinig keus. Paro Airport is hier het enige vliegveld met één van de gevaarlijkste landingsbanen ter wereld. Piloten moeten het vliegtuig hier tussen de enorme toppen van het Himalayagebergte heen manoeuvreren terwijl ze ook rekening moeten houden met de wind die erg verraderlijk kan zijn in dit gebied. Niet zo gek dat er maar een beperkt aantal piloten is dat hier mag landen.


Frankrijk: Courchevel Airport

Vind je skiën of snowboarden al spannend genoeg? Dan is het misschien niet zo?n goed idee om op wintersportvakantie naar het Franse Courchevel te gaan. Piloten hebben een speciaal diploma nodig om hier te mogen vliegen. De baan is gebouwd op een enorme berg, waardoor hij niet recht loopt. De omgeving is heuvelachtig en er zijn een heleboel kliffen waar het vliegtuig zo in kan storten.


Schotland: Barra Airport

In Schotland is een hele bijzondere landingsbaan te vinden, die gemaakt is van zand. Bij hoogwater loopt de baan onder waardoor piloten hier alleen met laagwater kunnen landen...


Saba: Juancho E. Yrausquin Airport

De landingsbaan van het vliegveld van Saba hoort bij de twee kortste landingsbanen ter wereld. Bij een kleine fout stort het vliegtuig zestig meter lager de zee in. De hoge rotsen, kliffen en windvlagen maken het opstijgen er ook niet makkelijker op.


Lesotho: Maketane Air Strip

Naast Saba hoort ook Lesotho bij de twee kortste landingsbanen ter wereld. De baan is slechts vierhonderd meter lang en eindigt op de rand van een klif van zeshonderd meter diep. Een klein foutje kan enorme gevolgen hebben. Ieeeh!


Gibraltar: Gibraltar Airport

In Nederland kruist de trein op sommige plekken de autoweg, waardoor auto?s even moeten wachten voor de trein gepasseerd is. Op de grens van Spanje en Gibraltar is het echter de normaalste zaak van de wereld dat het verkeer wordt stilgelegd wanneer er een vliegtuig passeert. Deze bijzondere landingsbaan kruist namelijk de gewone weg.


Honduras: Toncontín International Airport

Voor het vliegveld van Honduras moeten vliegtuigen een spectaculaire bocht van 45 graden maken door een bergachtig gebied voor ze de landingsbaan bereiken. Dit is gevaarlijk omdat veel toeristen het leuk vinden om vanaf een rots naar de binnenkomende vliegtuigen te kijken. Het toestel scheert rakelings langs hun hoofden. De regering vindt dit zo gevaarlijk dat er naar een andere oplossing wordt gezocht.


Nepal: Tenzing-Hillary Airport

Aan de voet van de Mount Everest ligt de meest gevaarlijke landingsbaan ter wereld. Dit is één van de weinige landingsbanen uit deze lijst waar ook echt veel ongelukken gebeuren. De startbaan is slechts een paar honderd meter lang en eindigt in een diep ravijn. Daarbij moeten de omliggende bergen altijd goed in de gaten gehouden worden.  Wat is de meest spectaculaire landing die jij ooit hebt meegemaakt?

Bron: Reizen.nl