Waarom wij vrouwen vreemdgaan

Relaties door Madelon
Vreemdgaan is voor veel vrouwen (en mannen!) een no go. Maar uit onderzoek is gebleken dat 39% van alle vrouwen toegegeven heeft weleens buiten de deur te hebben gesnoept. Wat is hun motivatie geweest? Drie vrouwen vertellen.

Onderzoeksbureau Direct Research deed in februari van dit jaar onderzoek naar vreemdgaan in Nederland en hieruit bleek dat 39% van de ondervraagde vrouwen weleens vreemd is gegaan. We zijn dus helemaal niet zo veel braver dan mannen, waarvan ongeveer de helft toegeeft weleens buiten de deur te snoepen. Een belangrijke motivatie om vreemd te gaan is, volgens het onderzoek, het emotionele aspect. Veel vrouwen zijn jaloers op stellen die goed met elkaar kunnen praten en zien dat als een goede reden om vreemd te gaan. Maar ook als je partner niet meer aan je verwachtingen voldoet of verandert en niet meer de persoon is op wie je ooit verliefd bent geworden, kunnen verleidingen bij andere mannen erg groot zijn.


De one night stand
Dit overkwam ook Claire (27). Zij had een paar maanden een relatie toen haar vriend begon te veranderen. Claire: ?In eerste instantie vond ik hem helemaal geweldig. Hij was zanger in een band, stond in de kroeg als barman en was ondertussen aan het zoeken naar een echte baan, aangezien hij net afgestudeerd was. Daarnaast was hij ook nog superknap: in mijn ogen de ideale man. We leerden elkaar kennen in de zomer, dronken samen rosé in het park, deden leuke dingen samen? Maar na een tijdje kregen we irritaties. Althans, hij kreeg irritaties naar mij toe. Ik merkte dat hij vond dat ik te weinig rekening met hem hield, dat ik egoïstisch was en dat ik teveel met andere mannen flirtte. Ik merkte aan mezelf dat ik hem een zeiksnor begon te vinden, hij werd om de kleinste dingen boos.?

?Op een gegeven moment waren we zo ver dat we een break in hadden gelast. Een time out van elkaar, maar dat betekende niet dat we met anderen konden zoenen, of meer, dat was duidelijk. Maar ik kan niet goed alleen zijn en voelde me behoorlijk klote. Ik belde dus iemand die ik ook wel interessant vond om uit te huilen. Van het een kwam het ander en voor ik het wist zijn we met elkaar naar bed geweest? Ontzettend fout natuurlijk. Ik heb het opgebiecht aan mijn vriend en dat betekende het eind van onze relatie.?


De ex
Vreemdgaan betekent echter niet altijd het einde van de liefde: in maar liefst 88% van de gevallen wordt de relatie niet verbroken. Daar moet wel bij gezegd worden dat in 37% van de gevallen de partner niet op de hoogte is van het overspel? Helemaal eerlijk is dat natuurlijk niet. Ook Melissa (23) heeft zich hier schuldig aan gemaakt: ze heeft haar toenmalige vriend niet verteld dat ze met één van haar exen naar bed was geweest. ?Het was misschien heel oneerlijk naar mijn vriend toe, maar eigenlijk heb ik er niet eens spijt van?, zegt ze. ?Mijn gevoelens voor hem zaten al een tijd niet goed. Mijn ex trok mijn aandacht weer. Een tijdje hebben we om elkaar heen gedraaid en uiteindelijk zijn we ook opnieuw met elkaar naar bed geweest.?

Melissa heeft haar inmiddels ex hier nooit van op de hoogte gebracht. ?Nee, ik heb het hem niet verteld. Ik wist dat hij mijn ex zou gaan opzoeken en dat was het het absoluut niet waard. Ik zou hem alleen maar een heel slecht gevoel geven. Bovendien zat onze relatie al niet meer goed en na mijn vreemdgaan wist ik dat het over moest zijn. Ik heb het misschien in de verkeerde volgorde aangepakt, maar het is nou eenmaal gebeurd. Ik zit er niet meer mee.?


De affaire
Voor Claire en Melissa was het nog relatief makkelijk om hun slippertje te accepteren omdat zij zelf al aardig klaar waren met de relatie. Maar wanneer je nog steeds van je vriend houdt en jullie relatie helemaal goed zit (maar je toch gevoelens krijgt voor iemand anders), dan is het een ander verhaal. Lesley (26) heeft dit probleem. ?Ik zit nu in een relatie met iemand anders, terwijl ik eigenlijk nog heel gelukkig ben met mijn vriend?, vertelt ze. ?Via een datingsite heb ik hem ontmoet, en het klikte meteen. In het echte leven had ik ook bevriend met hem kunnen raken. Mijn relatie zit al langer niet goed meer. We zijn al bijna tien jaar bij elkaar, maar hebben bijna geen seks meer. De sleur zit erin. Toch ben ik nog wel erg gelukkig met hem en kan ik me een leven zonder hem niet voorstellen. Hij is mijn soulmate, maar ik mis het lichamelijke contact.?

Op dit moment zit Lesley dus eigenlijk in twee relaties. ?Mijn vriend weet niets van mijn affaire af. Ik ga het hem ook niet vertellen, ik weet dat ik hem er heel erg mee zou kwetsen en dat wil ik niet. Soms denk ik wel dat hij het weet, maar ik ontken het. Spijt heb ik ook nergens van, in zekere zin heeft het mijn relatie wel beter gemaakt omdat ik het lichamelijke contact niet meer van hem verwacht. We doen andere dingen samen en genieten nog wel van elkaar. Maar ik zou niet tussen mijn twee relaties kunnen kiezen.?

Vreemdgaan, is het voor jou enigszins te begrijpen? Zou jij ooit vreemd kunnen gaan?