Recept: Normandische tarte aux poires

Eten door Paola
Deze mooie Franse perentaart ziet er ouderwets lekker uit. De licht zure smaak van de room vormt een perfect tegenwicht met het zoete van de peren. De taart heeft een mooie, romig-gele kleur. Het liefst serveer ik de taart lauwwarm met een bolletje kaneel-ijs.

 
Wat heb je nodig?
(voor 8 personen)
 
Voor het deeg:

  • 300 gr bloem
  • snufje zout
  • 150 gr koude boter, in kleine blokjes gesneden
  • 1 ei, geklutst
  • 1-2 el ijswater

Voor de vulling:

  • 500-550 gr Doyenne du Comice peren (ongeveer 2 grote), geschild en zonder klokhuis
  • 400 ml crème fraîche
  • 1 el bruine rum
  • ½ tl vanille-extract
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 2 eieren
  • 100 gr bruine rietsuiker
Hoe maak je het?

Het deeg:

  1. Doe de bloem samen met het zout en de boter in de keukenmachine. Druk steeds op de pulseknop totdat het mengsel op grof broodkruim lijkt.
  2. Voeg het ei toe en druk nogmaals op de pulseknop.
  3. Voeg een eetlepel ijswater toe en druk weer op de pulseknop totdat het deeg samenkomt. Het kan zijn dat je nog een heel klein beetje water moet toevoegen.
  4. Haal het deeg uit de keukenmachine en kneed het tot een dikke schijf. Wikkel het in plasticfolie en zet het een uurtje in de koelkast.
  5. Haal het deeg uit de koelkast en laat het 5 minuten op kamertemperatuur komen voordat je het uitrolt.
  6. Maak eerst je taartvorm van 28 cm klaar. Vet deze lichtjes in met boter en besprenkel daarna met bloem. Klop alle overtollige bloem weg.
  7. Besprenkel je werkblad met bloem, zet het deeg op je werkvlak en draai het een keer om. Begin met uitrollen. Draai het deeg telkens ¼ met de klok mee voordat je het uitrolt. Besprenkel je deegroller en het deeg af en toe met bloem. Rol het deeg uit tot een cirkel van ongeveer 32 cm.
  8. Bekleed de vorm met het deeg en laat een stukje over de rand hangen. Prik overal in het deeg gaatjes met behulp van een vork.
  9. Verkreukel een stukje bakpapier, vouw het weer open en leg het op het deeg. Doe de steunvulling (gedroogde bonen) in de vorm en zet de vorm 30 minuten in de koelkast.
  10. Verwarm de oven op 220°C voor. Zet de vorm met de steunvulling op een bakplaat en zet de bakplaat 10 minuten in de oven. Verwijder dan de steunvulling en laat het deeg nog 3 minuten bakken.
  11. Verlaag de temperatuur naar 200°C, strooi het paneermeel over het deeg heen en ga door met de rest van het recept.

De vulling:

  1. Snij de peren doormidden en snij elke helft in schijfjes. Begin aan de buitenkant en leg de schijfjes in een wielpatroon op het korstdeeg. Bak 10 minuten op 200°C.
  2. Met een garde klop je de crème fraîche, rum, vanille extract, gemalen kaneel, eieren en suiker. Haal de taartvorm uit de oven en giet dit mengsel er over heen. Bak de taart nog 35-40 minuten.

Haal de taart uit de oven en op een rek laten afkoelen.

Tips:

  • Korstdeeg maak ik bijna altijd met behulp van mijn keukenmachine, maar je kunt het ook met de hand maken zolang je snel werkt, zodat de boter koud blijft. Wrijf de boter in de bloem. Als het mengsel op grof broodkruim of havermout lijkt, voeg je de eidooier toe. Roer met een houten lepel, of beter, met je handen, en begin met het toevoegen van het water. Begin altijd met een eetlepel water en voeg de rest beetje bij beetje toe. Kneed het deeg snel door. Stop zodra je het deeg in een bal samen kunt drukken. Het deeg moet niet te droog zijn (niet kruimelig dus), maar ook niet te vochtig. Vorm het deeg tot een dikke schijf, wikkel het in plasticfolie en volg de rest van het recept zoals hierna wordt beschreven.
  • Gebruik een 28 cm taartvorm met gekartelde randjes en losse bodem.
EetZe!



Paola Westbeek is freelance redactrice en vaste columniste voor verschillende tijdschriften in binnen- en buitenland.

Voornamelijk schrijft 
ze over haar grootste passies: reizen, gastronomie en de Nederlandse en Franse cultuur.
 
Kijk voor meer informatie over Paola en haar werkzaamheden op inmylife-paola.blogspot.nl.
 
Paola is culinair blogger voor Ze.nl en verblijdt ons regelmatig met haar kennis op culinair gebied