ZeTest: Trainen in een loods!

Sport & gezondheid door Willemijn
Normaal verbrand ik calorieën door wat salsapasjes, stoere hiphopmoves en pole fitness. Deze week pakte ik het anders aan. Ik ging terug naar mijn roots en volgde een kleine personal training in The Cave...
 
The Cave is een initiatief van de twee personal trainers Stefan Merkestein en Chantal Snijders. Zij hadden al langer KLUSC Lifestyle Coaching, wat staat voor kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en conditie. Daarmee trainden ze voornamelijk buiten. Maar nu hebben ze een zwarte container waarin ook getraind kan worden. Stefan vertelt hoe hij op het idee kwam. "Ik trainde al mensen buiten, 1 op 1. Maar ik wilde mensen meer bieden; ik wilde bepaalde sporten aanbieden zoals boksen en turnen. Maar dat gaat gewoon moeilijk buiten, want waar moet je die boksballen en ringen bevestigen? Daarom heb ik toch een ruimte gezocht." 
 
 
The Cave
Toch heb je, als je in The Cave staat, niet het gevoel dat je binnen bent. Buiten het feit dat er geen verwarming is dus de temperatuur binnen even laag is als buiten, ziet het er ook meer uit als een legerparcours buiten dan een sportschool van binnen. Sowieso staan er geen apparaten die je in de sportschool zou kunnen vinden. Dat komt omdat Stefan niet in apparaten gelooft. "Toen wij - de mensen - ontstonden, begonnen we kruipend. Langzaam zijn we rechtop gaan lopen. Nu is onze hele houding door computers veranderd. Een apparaat in de sportschool verandert dat niet, dat moet je zelf doen. Dus ik kijk naar de mensen, daar heb ik geen apparaat voor nodig." In de zwarte container ligt wel een mat en er hangen wat boksballen in een kooi, wat touwen en ringen aan het plafond en spiegels aan de muur. 
 
 
De training
Stefan begint altijd met een uitgebreide intake; dit is een standaardprocedure die je doorloopt voordat je met Stefan aan de slag kan. Daarna ging ik dan. Ik moest zes keer een minuut lang een andere oefening doen. Ik begon met opdrukken. Dat doe ik regelmatig, maar ik kom nooit verder dan vijftien keer. Dit keer dus ook niet. Stefan zei niet dat ik kon stoppen, maar zag wel dat ik echt niet verder kon, dus stelde voor dat ik verder ging op mijn knieën. Daarna moest ik buikspieroefeningen doen. Ik moest even wennen aan de oefening, maar toen ik het onder de knie had, ging het goed. Stefan bleef af en toe wel roepen dat 'het wel wat sneller kon' en stiekem wist ik dat hij gelijk had, ik wilde alleen wat energie bewaren voor later. De derde oefening was voor mijn rug. Hier corrigeerde Stefan mij toen ik niet gelijk de houding onder de knie had. Zo ook met de volgende oefening, waarbij ik met een zak in mijn nek door mijn knieën moest zakken.
 

Tot hier ging het allemaal nog, maar toen moest ik met touwen gaan slaan. Ik dacht dat dat makkelijk was, maar daar vergiste ik me in. Stefan probeerde me nog op te peppen en me door te laten gaan, maar in deze oefening was ik een hopeloos geval. De één na laatste oefening bestond uit een sprong en een houding waarin je je normaal opdrukt. Dit ging goed, maar Stefan vond dat het beter kon en probeerde mij dat ook te laten doen. Als laatst moest ik sprinten. Gelukkig had Stefan door dat er bij mij weinig energie meer over was, want hij riep bijna niet dat ik sneller moest. Toen de training klaar was, kon ik even rusten en was er daarna tijd voor evaluatie. Ik vond het zelf heel fijn om te horen wat wel en niet goed ging en wat ik kan onthouden voor de volgende keer. Helaas deden we geen cooling down, wat waarschijnlijk een groot onderdeel was van de reden van mijn verschrikkelijke spierpijn de volgende dag. 
 
Conclusie
Maar, getraind heb ik, en goed ook! Het fijne van een personal trainer is dat hij je net even wat harder laat werken dan wanneer je alleen bent. Daarnaast corrigeert hij je als je een oefening niet goed doet, waardoor je zeker weet dat je training ook effect heeft. Maar een training bij Stefan is alleen voor bikkels, die tegen kou en pijn kunnen. En hoewel ik het een leuke ervaring vond en Stefan echt liet zien dat een personal trainer toegevoegde waarde heeft, hou ik het voorlopig toch bij mijn salsa, hiphop en pole fitness. 

Ook een training volgen bij in The Cave? Kijk even op de site van KLUSC

Lijkt jou deze sport leuk?