Beauty / Lichaam
Lichaam

Moeilijke ingrediënten in beautyproducten

Erger jij je ook altijd zo aan die onbegrijpelijke abracadabrataal op de verpakking van jouw scrub, crème of bodylotion? No longer! Wij maakten een lijst van een aantal ?gekke? ingrediënten én geven je er de beschrijving van.

Adenosine
Adenosine is aanwezig in onze cellen en dient als communicatiemiddel tussen cellen. Het bevat ontstekingsremmende eigenschappen.

Allantoine
Dit ingrediënt wordt van oudsher gebruikt om wondgenezing te stimuleren. Het werkt ook licht exfoliërend (= natuurlijk proces waarbij het lichaam oude, beschadigde huidscellen afstoot en deze vervangt door jonge cellen) en zorgt voor een zachte huid.

Aluminum Sesquichlorohydrate
Dit ingrediënt is een vast ingrediënt. Het vermindert o.a. de productie van transpiratie wanneer het wordt aangebracht op de huid.


Amodimethicone
Een silicoon; zelfde functie als dimethicone (zie onder).

Ascorbic acid
Vitamine C: eigenlijk een must in huidverzorgingsproducten. Het is essentieel voor de vorming van collageen (bindweefsel). Verder kan het acne en pigmentvlekken verminderen, UV-schade beperken en is het een antioxidant.

Benzophenone
Een groep ingrediënten met verschillende functies. Het wordt onder andere gebruikt in de samenstelling van nagellak maar ook als zonnefilter.

Benzyl Salicylate
Dit ingrediënt is een kleurloze vloeistof met een bloemige geur. Het wordt dus vooral gebruikt als geurstof of parfum.

Caprylic/capric Triglyceride
Een olieachtige vloeistof, welke gemaakt wordt van kokosnootolie. Het zorgt ervoor dat de huid vocht beter vasthoudt. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in make-up en andere gezichtsverzorgingsproducten.


Caprylyl glycol
Dit ingrediënt is wateroplosbaar en wordt onder andere gebruikt als bewaarstof. Het schijnt de werking van andere bewaarstoffen te versterken.

Dimethicone
Een silicoon; geeft de huid een glad gevoel bij aanraking, zonder vet aan te voelen. Het wordt in veel cosmetica gebruikt zoals in shampoo, conditioner, gezicht- en lichaamsverzorgingsproducten.

Ethyl Hexyl Methoxycinnamate
Een heldere vloeistof, welke oplosbaar is in water. Het wordt gebruikt als zonnefilter (chemisch) en absorbeert UV-straling in de huid.

Glycerine
Dit ingrediënt werkt hydraterend en werkt goed in combinatie met hyaluronzuur. Kan in hoge concentraties een beetje plakkerig aanvoelen. Je vindt het veel terug in conditioners (haar) en gezichtsverzorgingsproducten.

Glycyrrhiza Glabra
Dit is afkomstig van de zoethoutwortel (licorice-extract) en werkt niet alleen kalmerend maar ook talgregulerend. Het kan ook worden ingezet bij de behandeling van oppervlakkige pigmentatie.


Hyaluronzuur
Dit ingrediënt werkt hydraterend door zijn vochtvasthoudend vermogen en werkt goed in combinatie met glycerine. Het wordt veel gebruikt in gezichtsverzorgingsproducten en make-up.

Isopropyl Palmitate
Dit is een kleurloze, bijna geurloze vloeistof. Het wordt gebruikt als binder in bijvoorbeeld make-up (vaste poeder).

Niacinamide
Ook een ingrediënt dat eigenlijk niet mag ontbreken in een huidverzorgingsproduct. Het zorgt voor een sterke en weerbare barrièrefunctie van de huid. Het werkt hydraterend, exfoliërend en kalmerend en is een antioxidant.

Octyldodecanol
Een vettige alcohol. Het is een heldere, kleurloze vloeistof. Dit ingrediënt wordt vooral gebruikt als dikmaker door zijn smeerbaarheid en verzachtende eigenschap.

Parabenen
Groep bewaarstoffen zoals onder andere buthylparabenen, propylparabenen. Er is veel discussie over parabenen, ondanks dat ze veilig bevonden zijn. Parabenen zijn ook te vinden in voeding en geven weinig allergische reacties.


Phytantriol
Dit is een alcoholsoort. Het heeft waterbindende eigenschappen en wordt vooral gebruikt in haarverzorgingsproducten.

Polysorbate
Grote groep ingrediënten die vaak gebruikt wordt om andere ingrediënten beter op te lossen. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in shampoo, make-up en gezichtsverzorgingsproducten.

Potassium Sorbate
Dit ingrediënt wordt gebruikt als bewaarstof. Het is geen ?sterke? bewaarstof en wordt vaak in combinatie met andere bewaarstoffen gebruikt.

Propylene glycol
Dit is een alcoholsoort en helpt een product te stabiliseren.

Retinol
Een variant van vitamine A. Huidverzorgingsproducten (vooral antirimpelcrèmes) met retinol zijn zonder recept te verkrijgen. Het is helaas erg instabiel (kan slecht tegen licht en zuurstof) en het kan irriterend werken.


Salicylic Acid
Salicylzuur (of Beta Hydroxy Acid, BHA). Het is een exfoliant en zorgt ervoor dat de dode huidcellen zich makkelijker los kunnen maken van de huid. Verder gaat het de verhoorning van de huid en verstopping van de talgklieren tegen, en wordt het met succes ingezet bij de behandeling van acne.

Stearyl Alcohol
Dit is een vettige alcohol. Het is een witte, waxachtige vaste stof. Het wordt gebruikt als bindmiddel om ingrediënten bij elkaar te houden in bijvoorbeeld een crème.   

Tocopherol
Vitamine E; is een antioxidant. Dit ingrediënten werkt het beste in combinatie met vitamine C en wordt ook het gouden duo genoemd. De eigenschappen van vitamine E zijn onder andere het verminderen van de vorming van vrije radicalen, het sterker maken van de barrièrefunctie van de huid en het verminderen van UV-schade.

Toluene
Een heldere vloeistof die ervoor zorgt dat ingrediënten goed opgelost kunnen worden. Het wordt vooral gebruikt bij nagelproducten.

Tretinoïne (Vitamine A-zuur)
Variant van vitamine A. Het enige ingrediënt waarvan bewezen is dat het wat aan bestaande rimpels kan doen. Het verbetert de huidstructuur; rimpels als gevolg van zonbeschadiging nemen af in diepte en aantal, het stimuleert een gezonde celdeling en de productie van collageen en elastine. Het is een medicijn en alleen met een recept verkrijgbaar.


Triclosan
Een antibacterieel middel dat al meer dan 40 jaar gebruikt wordt als bewaarstof in veel producten, bijvoorbeeld cleansers en deodoranten.

Triethanolamine
Een heldere, kleurloze vloeistof. Dit ingrediënt wordt gebruikt als pH-stabilisator. Er bestaat discussie over de veiligheid van dit ingrediënt.

Met veel dank aan het team van Uncover Skincare!