Diane-pil niet meer beschikbaar voor nieuwe patiënten

Lichaam door Redactie Ze.nl

Heel vrouwelijk Nederland is even in de ban van de pil. En dan met name de beruchte Diane-pil. Na een flinke discussie over de anticonceptiepil is de kogel door de kerk: nieuwe patiënten krijgen geen Diane-pil meer voorgeschreven.

Een beetje vreemd is het wel. Vrouwen die momenteel de Diane-pil gebruiken, kunnen dit gewoon blijven doen. Maar als je één dezer dagen naar de huisarts gaat en vraagt of ?ie je deze pil wil voorschrijven, zul je een dikke 'nee' te horen krijgen. Lekker tegenstrijdig, want waarom mogen nieuwe patiënten geen Diane-pil? Zou het dan toch gevaarlijker zijn dan de deskundigen beweren?


Onderzoek

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zegt tegen het NOS-journaal van niet. Maar het compleet van de markt halen van de pil is een te rigoureuze beslissing, vooral omdat de pil wonderen verricht voor veel vrouwen met acne, overbeharing en een vette huid. Daarbij wil het CBG liever even wachten op de uitslagen van een grootschalig Europees onderzoek naar de Diane-pil die binnenkort bekend worden.
 
Pil des doods
Inmiddels zijn er in de afgelopen 25 jaar tien doden gevallen door het gebruik van de Diane-pil. In alle gevallen overleden de vrouwen door een heftige vorm van trombose en/of longembolie. Een bijwerking die niet alleen de Diane-pil, maar alle anticonceptiepillen hebben. Een beetje kriebelig worden we er van, want is nu geen enkele pil meer veilig? En over veilig gesproken, moeten we dan massaal stoppen met de pil?
 
Volgens de voorzitter van het CBG, Bert Leufkens, is er niet directe reden tot paniek, maar is het risico om ziek te worden van de Diane-pil groot. ?Er kan een erfelijke aanleg zijn, mensen kunnen in hun familie al meer trombose of longembolie hebben dan anderen. Maar voor zover wij zagen, waren die omstandigheden in zeven van de negen nieuwe meldingen niet aanwezig. Dat maakt het waarschijnlijker dat het met dit medicijn te maken heeft.?  Alternatieven

Hmm. Lekker geruststellend allemaal, maar wat nu? Niet gelijk stoppen met de Diane-pil is het advies. Maar bij ongerustheid naar de dokter gaan. Die kan je een ander middel voorschrijven, of zelfs een hele andere vorm van anticonceptie. En als je de pil slikt tegen acne, overbeharing of een extreem vette huid? Wij geven je wat huis-, tuin- en veilige keukentips!

  • Je bent wat je eet zeggen ze. Bonen, noten, tarweolie en gist bevatten het vitamine B2 en B5. Die zorgen voor een goede huishouding van de huid, waardoor deze minder vet wordt.
  • Bij het stoppen van de (Diane) pil krijgen veel vrouwen hun oude problemen, waaronder overbeharing, terug. Harsen, scheren of ontharingscrème: er is genoeg om je lichaamshaar te verwijderen. Maar als het te veel van het goede wordt, kun je het beste gaan laseren. Misschien wel een beetje duur, maar je bent voor eeuwig verlost! En: je hebt nu ook van die doe-het-zelf-laserapparten voor thuis.
  • Bij acne is het de regel: niet je gezicht vol plamuren. Gewoon lekker laten luchten, investeren in goede producten en heel belangrijk: niet met je handen aan je gezicht komen. Die bevatten veel bacteriën waardoor je huid nog geïrriteerder raakt!
  • Lavendel is een heilig middel tegen een vette huid. Wat lavendelwater een paar keer per dag sprayen op je gezicht: you?re ready to go!
  • Ook je haar is belangrijk wat betreft je acne. Gebruik een shampoo zonder geur, doe geen olie-achtige producten in je haar en houd je lange haar uit je gezicht. De chemicaliën van haarproducten zorgen er namelijk voor dat je huid ?geblokkeerd? raakt.
Gebruik jij de Diane-pil? Zou jij direct overstappen op iets anders?