Seks & relaties / Seks
Seks

'Ik blijf maagd tot het huwelijk'

Reageer 0
Geen seks voor het huwelijk? Tegenwoordig streven nog maar weinig vrouwen dit ideaal na. Lamina (24) en Renske (26) blijven bewust maagd tot het huwelijk: ?Ik wil mezelf in de spiegel kunnen aankijken, zonder me te schamen.?

Nederland staat erom bekend: legale wiet, seks en rock 'n roll. Zeker het onderwerp seks is enorm ingeburgerd in ons land. Dat is alleen al te zien aan de vele tv-programma's over seks en homoseksualiteit zoals Uit de Kast en Spuiten en Slikken. Heb je een geslachtsziekte? Ook daar bestaat tegenwoordig geen taboe meer over. Mensen lijken zich steeds minder ergens voor te schamen. Seks? Iedereen doet het. Toch?

Je zou het om die reden misschien niet verwachten, maar er zijn écht nog steeds vrouwen die het ideaal om geen seks te hebben voor het huwelijk, om verschillende redenen, nastreven. Zij willen hun lichaam bewaren voor ?de ware?. En zo leven zij hun leven nog steeds - vaak vanwege hun geloof - op deze manier.


'Ik ben nog nooit in de verleiding gekomen'
Lamina (24)
komt uit Azerbeidzjan, is moslim en woont sinds haar 8e met haar moeder in Nederland. ?In onze cultuur was het, rond de tijd van onze verhuizing naar Nederland, de normaalste zaak van de wereld dat meisjes maagd bleven tot het huwelijk?, vertelt ze. ?Ik wil trouw blijven aan mijn cultuur, zoals ik die in Azerbeidzjan heb achtergelaten als 8-jarig meisje. Toch is dat niet de hoofdreden dat ik maagd wil blijven totdat ik trouw. Ik vind dat, hoe cliché dit ook mag klinken, je eerste keer speciaal moet zijn. Dit moet je delen met iemand die het het waard vindt om op jou te wachten, iemand die met jou voor het altaar wil staan. Naar mijn mening betekent dit dat je elkaar waardeert om wie je bent, en niet omdat je toevallig een fijne nacht hebt gehad samen. Mensen die weten van deze overtuiging hebben er alleen maar respect voor. Ik ben ook nooit in de verleiding gekomen, omdat ik het niet zo ver laat komen. Ik ga er 100% voor.?
 
Lamina vindt zichzelf, ondanks deze sterke overtuiging, wel geïntegreerd in Nederland. ?Nederland heeft zo?n andere cultuur dan mijn geboorteland?, zegt ze. ?Ik juich het leren van nieuwe dingen alleen maar toe, maar bepaalde dingen maken mij zoals ik ben. Een voorbeeld daarvan is mijn geloof. Veel mensen denken makkelijk: je woont nu in Nederland, dus je neemt de cultuur van hier over. Dat doen de meeste allochtonen dan ook. Maar ik vind dat je verleden niet vergeten moet worden, want dat heeft je uiteindelijk gevormd tot wie je bent.? 

Ondanks dat Lamina zo vasthoudt aan haar geloof, kijkt ze wel ontzettend uit naar ?later?. ?Ik wil mijn diploma behalen, carrière maken en ?huisje, boompje, beestje'", zegt ze. ?Maar de manier waarop ik dat wil bereiken is misschien een beetje anders. Met iemand naar bed gaan voor de lol is niet iets waar ik blij van word, dit is iets intiems dat ik niet met iedereen wil delen. Waarom zou ik mezelf letterlijk en figuurlijk blootgeven aan iemand? Dat gaat pas gebeuren als ik getrouwd ben. Hoe gek het ook klinkt, de meeste dingen die je kwijtraakt kun je met enkele moeite toch weer opbouwen. Maar je zelfwaarde, je eer en je naam niet.?

'Het heeft me nooit in de weg gestaan'
Ook de protestants christelijke Renske (26), wil maagd blijven. ?Vanaf het begin stond voor mij al vast dat ik geen seks voor het huwelijk wilde. Ik ben protestants christelijk opgevoed en vind de normen en waarden die hierbij horen erg belangrijk. Seks is in mijn ogen bedoeld voor één persoon in je leven. Degene met wie je voor altijd wilt samenblijven?, vertelt ze. ?Ook met zoenen ben ik voorzichtig. Vroeger drongen mijn vriendinnen er weleens op aan. Dan stonden we in de kroeg en vonden ze dat ik iemand moest zoenen. Verschrikkelijk vond ik dat. Pas wanneer ik echt verliefd ben, durf ik die stap te nemen.?

Haar keuze om maagd te blijven, schrikt mannen tot nu toe nog niet af. ?In mijn vriendenkring is bijna iedereen gelovig. Daardoor kom ik ook eigenlijk alleen in aanraking met mannen die er hetzelfde over denken als ik. Dat maakt het allemaal ook veel makkelijker. Want als je samen hetzelfde gelooft, maakt dat je sterker om het vol te houden. Mijn eerste serieuze vriend vond het geen enkel probleem. Ook hij koos ervoor om nog niet te beginnen aan seks", vertelt Renske. "Natuurlijk was de verleiding soms wel groot, we waren ontzettend verliefd, maar toch konden we ons inhouden. Dat is te danken aan mijn rotsvaste geloof denk ik. Het heeft me nooit in de weg gestaan, mijn keuze. En al zou het een probleem zijn, dan weet ik dat het niet de juiste man voor mij is.?
 

Renske vindt het vooral fijn dat ze nooit hoeft na te denken over soa?s en ongewenste zwangerschappen. Op haar keuze zal ze dan ook niet snel terugkomen. ?Ik weet niet hoe seks voelt, dus mis ik het ook niet. Mijn zusje bijvoorbeeld heeft er wel voor gekozen om seks voor het huwelijk te hebben. Dat vind ik geen probleem, want zij respecteert ook mijn manier van denken. Wat ik wel zó ontzettend zonde vind, is dat meisjes steeds vroeger beginnen met seks. Seks is, in mijn ogen, niet bedoeld om met de eerste de beste man te delen. Je moet er voorzichtig mee omgaan. Want als je de keuze maakt om seks te hebben, moet je ook de eventuele gevolgen kunnen accepteren. En dat kun je nog niet als 16-jarige.?
 
Zou jij het kunnen, maagd blijven tot het huwelijk?

Lees ook onze andere real life verhalen.
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 24 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Lenny

  Voor de mensen die vinden dat jongeren tegenwoordig te vroeg seks hebben:

  De gemiddelde leeftijd van mensen die voor het eerst seks hebben is nog steeds 16, 3, dat getal is de afgelopen 40 jaar bijna niet veranderd.

 • Aniek Veenstra

  Interessant om alle reacties te lezen, aangezien ik zelf ook christen ben. Ik kan begrijpen dat een aantal van jullie zich aangevallen voelen door de zin over de spiegel, maar ik denk dat je dat in de context moet lezen. Dit gaat vooral om Renske's eigen beeld, en als je een christelijk leven wilt leiden hoort daar dus bij dat je niet met veel mannen het bed in duikt. Ze zegt zelf ook al dat ze andere meningen hierover ook respecteert, dus het gaat meer om haar beeld van haarzelf, dat ze zichzelf niet teleur wil stellen. Als je begrijpt wat ik bedoel :) ik begrijp het in ieder geval wel, omdat ik er hetzelfde over denk.

 • Anoniem

  Sex is toch in mijn ogen een belangrijk onderdeel van de relatie. Maar het niet met jan en alleman doen ben ik wel een voorstander van.
  ik ben zelf voor het eerst nar bed gegaan mt mn huidige vriend en was toen 18. Wij zijn nog steeds bij elkaar (inmiddels meer dan twee jaar) en ook niet van plan nog uit elkaar te gaan. zo houd ik het ook bij eentje maar hoef niet tot het huwelijk te wachten: ik was er klaar voor maar nog te jong om te trouwen.. al vind ik tieners (kinderen) tegenwoordig wel erg jong als ze aan sex begnnen!

  de opmerkingen over dat je niet meer waardig bent of je jezelf niet meer aan kan kijken vind ik net als vele anderen ook niet op zijn plaats! Ik kan mezelf nog prima aankijken, ik geef mn lijf niet aan jan en alleman, en zelfs al zal ik uiteindelijk toch niet trouwen met mijn huidige vriend (waar ik overigens niet vanuit ga) dan nog heb ik er geen spijt van! het heeft onze relatie alleen maar sterker gemaakt

 • Annemarie

  Ik vind het een heel logische gedachtegang om het aantal mensen waar je mee naar bed gaat zo veel mogelijk te beperken door hier een tijdje mee te wachten. Degenen die geluk hebben doen het op die manier zelfs alleen met 'de ware'. Wat mij betreft zorgt dat ervoor dat seks iets bijzonders en intiems blijft, zodat je de 'ware' nog iets te geven hebt. Dat vind ik heel belangrijk. Bovendien gaat het de verspreiding van allerlei virussen tegen (zoals bijvoorbeeld het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt).

  Met huwelijk en geloof heeft het wat mij betreft niets te maken. In mijn omgeving trouwen de meeste mensen nooit en gelovig ben ik totaal niet. Maar seks zien veel mensen in mijn omgeving nog steeds als iets dat je met zo min mogelijk mensen deelt. En dat vind ik wel een goed idee.

 • Lady1608

  Zeker respect, al zou ik het niet kunnen. Ik vind sex veel te fijn en zeker een pre voordat ik een relatie begin. De zin over de spiegel en schamen vind ik ook erg vreemd. Ik schaam mij helemaal niet voor het feit dat ik sex heb en regelmatig scharrel. Als je je zou schamen, dan zou het inderdaad niet goed zijn.

 • Romeee

  Ik wil nooit trouwen, dat zal dan lastig voor mij worden.

  Ik ben ook geen voorstander van het maagd blijven tot het huwelijk..
  Dan zou ik me gedwongen moeten voelen om te trouwen, en nee dat hoeft van mij niet.

 • Jilliebean

  Hoewel ik begrijp dan men de normen van hun geloof wil nastreven, wil ik wel opmerken dat er eigenlijk maar weinig argumenten worden gegeven. De argumenten die gegeven worden houden bovendien niet echt stand:

  "dat je elkaar waardeert om wie je bent, en niet omdat je toevallig een fijne nacht hebt gehad samen."
  "Dit is iets intiems dat ik niet met iedereen wil delen.
  "Seks is in mijn ogen bedoeld voor één persoon in je leven. Degene met wie je voor altijd wilt samenblijven".

  Seks voor het huwelijk sluit deze punten namelijk niet uit. Andersom ook; geen seks voor het huwelijk geeft ook geen garantie dat je in heel je leven enkel met die persoon seks zult hebben. Want laten we eerlijk zijn; tegenwoordig scheiden mensen relatief snel van elkaar.

 • Anoniem

  Ik voel me door dit artikel persoonlijk aangevallen, alsof je gelijk een ongelofelijke slet bent en geen eigenwaarde hebt als je seks hebt voor het huwelijk.

  Ergens vraag ik me ook af of het wel een eigen keuze is of een opgedrongen 'keuze' van de omgeving.

 • Anika

  Ik respecteer de vrije keuze van de dames en ben ook erg blij dat ze dit vanuit henzelf lijken te doen. Maar het citaat ?Ik wil mezelf in de spiegel kunnen aankijken, zonder me te schamen.? vind ik wel erg kneuterig.

  Bovenal: Ik vind seks (samen met een goede communicatie) toch echt veel belangrijker dan 'een huwelijk'! Zonder seks bestaan we niet eens en ik vind het doodzonde om mijn gezonde instinctieve driften af te remmen voor een (religie)principe die ik zelf niet bedacht heb.

  Wel belangrijk: blijf vooral zeer kieskeurig!

 • Anoniem

  alles leuk en aardig, ik snap alleen niet waarom ik me als ik de spiegel kijk zou moeten schamen omdat ik seks voor het huwelijk heb .

 • marilyn

  Zoals de meeste andere meiden al zeiden heb ook ik respect voor de keuze van oa Renske om tot hun huwelijk maagd te blijven! Te wachten op de ware... Het moet echter een vrijwillig besluit zijn van die meiden... als het hen wordt opgedrongen door hun familie of religie dan heb ik daar zo mijn twijfels over. Niet dat je met Jan en Alleman onder de lakens moet duiken... sex is geen wegwerpartikel. Aan de andere kant... Like a virgin (Madonna) het huwelijk ingaan? Zoals andere meiden ook al zeiden... stel dat het na je huwelijk sexueel niet klikt met je man (of vrouw)? Beter is het om voor "de grote dag" elkaar op sexueel gebied te leren kennen! Zoals Matrone al aangaf... wat als je partner een micro-penis heeft... daar zit je inderdaad de rest van je leven aan vast! Klinkt gevoelloos maar is heel realistisch..

 • Anoniem

  Helemaal eens dat het een persoonlijke keuze is, en mooi dat die meisjes zo sterk in hun schoenen staan om die mening te verdedigen. Maar de argumenten die ze geven vind ik toch wel wat verouderd en inderdaad, zoals eerder al werd gezegd nogal met de vinger wijzend naar iedereen die wel seks heeft. Het is aangetoond dat het gezond is voor jonge mensen om te experimenteren. Dit ook met relaties. En indien die mensen niet te jong zijn natuurlijk, die relatie echt goed zit en al een tijd duurt denk ik dat het positief is dat je elkaar ook op dat vlak leert kennen voordat je begint aant trouwen etc. Ik denk dat je je moet durven blootgeven aan diegene waarmee ja gaat trouwen ipv je bloot te geven omdat je getrouwd bent.
  Trouwens moet het toch heel geforceerd zijn en moet je er toch moeilijk over kunnen praten wat en hoe je graag hebt als je al zo lang samen bent maar op dat vlak nog niets gedaan hebt. Dan wordt dat toch automatisch een taboe in je relatie?
  Buiten dit alles wil ik er toch ook nog wel even aan toe voegen dat ik het gedacht dat je je moet schamen omdat je seks hebt toch wel heel erg ouderwets vind. Als je de nodige bescherming gebruikt, enkel seks hebt met een toegewijde partner, EN als je je er goed bij voelt is er absoluut geen reden meer voor een slecht zelfbeeld of what ever.

 • ivlas

  ik ben het eens met Enelya. Dat die meiden er voor kiezen moeten ze zelf weten, maar dat heeft helemaal niks te maken met je eigenwaarde! Dat dat zo samenhangt met elkaar komt juist doordat het in die cultuur of dat geloof aan elkaar wordt gekoppeld en juist dat vind ik zo slecht! Alsof je door een keer met iemand naar bed te gaan je eigenwaarde kwijt bent of jezelf niet meer kan aankijken in de spiegel. Het is het schuldgevoel dat je wordt aangepraat of de negativiteit die er om heen hangt, sex voor het huwelijk als je het doet dan ben je slecht... ga je tegen je geloof in en tegen de wil van god. Dat vind ik absoluut niet goed. Wellicht werkt het voor de een, maar voor de ander lijkt me dat heel verstikkend. Maar ja, als je zoals Renske alleen maar in kringen verblijft waar seks voor het huwelijk absoluut niet kan, hoe kun je dan je blik verbreden en zien dat het niet voor iedereen iets slechts hoeft te zijn?

 • enelya

  Ben ik nou de enige die deze zinnen heel beschuldigend naar ons neukende mensen vind klinken?
  ?Ik wil mezelf in de spiegel kunnen aankijken, zonder me te schamen.? en ''de meeste dingen die je kwijtraakt kun je met enkele moeite toch weer opbouwen. Maar je zelfwaarde, je eer en je naam niet.?
  Dus wij zouden ons moeten schamen, geen zelfwaarde, eer en een slechte naam hebben

 • Matrone

  Maar wat als de sex zwaar tegenvalt in het huwelijk?
  Ik ben geen voorstander van zomaar de koffer induiken met iedereen.
  Maar als je serieus met elkaar omgaat moet dit onderdeel ook een klik hebben. Stel dat hij een micro-penis heeft of al na 6 seconden klaar is? Daar moet je het dan de rest van je leven mee doen........

 • Anoniem

  Ik heb een hele serieuze relatie met mijn vriend, we studeren nu nog allebei maar zouden graag willen samenwonen en later trouwen. Omdat wij onze relatie altijd als serieus hebben beschouwd en eigenlijk al voor elkaar hebben gekozen vind ik het niet erg om tot het huwelijk te wachten, ik kan me voorstellen dat het huwelijk als een extra bevestiging wordt gezien om bij elkaar te blijven en je daarop wilt wachten. Ik vind dat iedereen het zelf mag beslissen, en ik zal wachten niet veroordelen.

  Persoonlijk ben ik geen voorstander om dit op vroege leeftijd te doen of bijvoorbeeld elke week met een ander. Maar ook dit moet zelf worden beslist.

 • Claudia

  Ik vind het ook "jammer" dat er steeds vroeger begonnen wordt met seks. Als brugklasser liep ik nog lekker te springtouwen en verstoppertje te spelen met andere kinderen uit de straat.

  Wachten tot het huwelijk hoeft van mij niet. Ik wil liever mijn vriend door en door kennen en weten dat we ook op dat vlak "klikken". Maar uiteraard mag iedereen die keuze zelf maken.

 • langejan

  PRINCESS_LETTUCE, ik denk dat die vrouw gewoon met haar benen wat uit elkaar staat? niet elke foto waar ruimte tussen benen zit is gelijk een thigh gap natuurlijk.

  Verder vind ik het ontzettend knap en heb ik alleen maar respect voor deze dames, ik denk dat ik zelf de verleiding niet zou kunnen weerstaan!

 • Maartje

  Ik vind het mooi om te zien dat deze meiden al wat 'ouder' zijn (aka geen 18 meer). Want in mijn omgeving zie ik dat er door gelovige meiden die geen seks willen voor het huwelijk vaak heel vroeg getrouwd wordt. Vraag me toch altijd af of hier een verband tussen zit.

  Maar echt super dat jullie het vol kunnen houden, zou het zelf niet kunnen. Daarnaast vind ik dat het de band tussen mij en mijn vriend toch echt wel verstrekt. Omdat je álles met elkaar kunt delen.

 • Daniëlle

  Zijn er ook mensen die niet vanuit een geloofsovertuiging maagd blijven tot aan hun huwelijk...? Don't get me wrong, respect voor beide meiden!! Maar ook in dit artikel schrijven beide dat het te maken heeft met hun geloof/opvoeding.

  En ben het helemaal met Renske eens: "wat je niet hebt/doet, mis je ook niet" :)

 • Annette

  Ik sluit me volledig bij Chantalbs aan.
  Ik ben het niet helemaal eens dat een 16 jarige de gevolgen niet zouden kunnen accepteren. Er zijn zat 16 jarige die deze keuze bewust maken, hier goed over nagedacht hebben en ze de gevolgen zeker wel accepteren.
  Verder heb ik wel veel respect dat ze de keuze maken om maagd te blijven tot het huwelijk.

 • Chantal

  Wat goed dat deze meiden dit voor zichzelf kunnen bepalen en dat mensen er over het algemeen goed mee omgaan. Ik heb er wel respect voor, maar het zou niet mijn keuze zijn.

  Wat ik jammer vind, is dat sommige gelovigen niet altijd respect tonen voor mensen die de keus hebben gemaakt om wél seks voor het huwelijk te hebben. Het is daarom leuk om te lezen dat Renske dit wel respecteert. Iedereen mag hier gelukkig zelf over beslissen in Nederland.

  Ik ben het er overigens wel mee eens dat het jammer is dat de leeftijd voor seks steeds lager ligt. Soms hoor ik kinderen van 11 er al over (echt!), die het ook daadwerkelijk gedaan hebben. Dat is in mijn ogen echt te vroeg. Kinderen moeten nog wel 'kind' kunnen zijn en ik denk inderdaad dat ze op die leeftijd nog niet altijd de gevolgen kunnen zien.

 • Princess_lettuce

  Interessant, ik heb er wel respect voor. Al is seks ook wel een belangrijk aspect van de relatie en als je pas na het trouwen merkt dat het niet goed zit... Maar ja, daar kan aan gewerkt worden. : ) Nadeel van het artikel: die stomme thigh gap foto... -zucht-

 • Lizzy

  Ik zou het niet kunnen, ik ben ook niet iemand die het bed met de eerste beste induikt maar als het goed voelt. waarom niet?
  En wat ik vooral ook heb, ik vind dat het in bed ook moet klikken. Voor het zelfde geld trouw je met iemand en blijkt achteraf dat hij of zij totaal andere dingen lekker of leuk vind in bed want dat leer je pas na de tijd kennen.
  Ik vind het daarin tegen heel erg knap wat deze meiden doen en zal ze ook nooit veroordelen...

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen