Huidverzorging: Weet wat je smeert!

Lichaam door Madelon
Gebruik jij ook ?t allerliefst natuurlijke huidverzorging? Je bent niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat 20% van alle vrouwen uitsluitend zulke producten koopt. Maar wat dan precies natuurlijk is? Dat weten de meeste dames niet!

Natuurlijke cosmetica is hip en happening. De afgelopen tien jaar, maar zéker de afgelopen vijf jaar, is een echte eco-lifestyle sterk in opkomst gekomen. De helft (47,7%) van alle vrouwen gebruikt de afgelopen vijf jaar uitsluitend natuurlijke verzorging.

Hoewel vrouwen natuurlijke en biologische huidverzorgingsproducten tegenwoordig prefereren, is hier grote onduidelijkheid over en denken vrouwen dat ze natuurlijke producten gebruiken, terwijl dit niet altijd zo is. Dit blijkt allemaal uit de Eco Beauty Enquête 2013, een onderzoek dat is uitgevoerd onder 700 Nederlandse vrouwen tussen de 16 en 65 jaar oud, in samenwerking met cosmeticamerk Puravita.Het grootste deel van de gezichts- en lichaamsproducten die vrouwen iedere maand kopen is niet 100% natuurlijk, terwijl dit vaak wel aangenomen wordt. Hieruit blijkt dat het voor een grote groep vrouwen niet helder is welke (natuurlijke) ingrediënten hun huidverzorging en cosmetica bevat. Zoals Jan Wouda, fabrikant van onder meer Puravita, zegt: ?Niet elk cosmeticaproduct met een plantje erop afgebeeld, is natuurlijk.?

Ben je nieuwsgierig naar wat alle ingrediënten op je dagcrème of in je shampoo nou precies zijn? Lees dan ook dit artikel eens.

Keurmerk
Vrouwen blijken kwaliteit, betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en een goede prijs/kwaliteitverhouding belangrijk te vinden, maar slechts 4% hecht waarde aan een keurmerk op een product ? terwijl die kwalificatie juist duidt waar een product uit bestaat.

Maar waar moet je nou op letten, wanneer je wil weten of een product een goed keurmerk bevat? De volgende keurmerken zijn internationaal aanvaard en proberen het begrip ?natuurcosmetica? te verhelderen.

De producten van Puravita bevatten bijvoorbeeld allemaal het BDIH-keurmerk, van de Duitse Federatie van Duitse Industrie en Handelsondernemingen voor geneesmiddelen, reformwaren, voedingsupplementen en lichaamsverzorging. Deze richtlijnen zijn al in 1996 opgesteld.

Het ECOCERT-keurmerk komt van een Franse controle- en certificatieorganisatie, die zich richt op ecologische en organische productie van voedingsmiddelen, cosmetica en kleding. ECOCERT let vooral op een hoge ecologische kwaliteit in producten.

Het ICADA-keurmerk staat voor gecertificeerde natuurlijke cosmetica. ICADA stelt strenge eisen: het assortiment van een fabrikant moet geheel uit 100% natuurlijke ingrediënten bestaan. Een tweede serie produceren die niet natuurzuiver is of wat op dieren getest is, is niet toegestaan. Het bedrijf moet 100% natuurlijk als filosofie hebben.

Het EcoControl-keurmerk heeft als doelstelling altijd duurzame inachtneming van milieu en maatschappij. Er wordt gekeken of alle gebruikte ingrediënten voortkomen uit natuurlijke grondstoffen en of er geen fossiele grondstoffen of genetisch gemodificeerde organismen worden gebruikt.

Puravita
Ben je op zoek naar een écht natuurlijk huidverzorgingsmerk? Kijk dan eens naar Puravita. Deze producten bestaan uit 100% natuurlijke ingrediënten (let op: dus geen SPF!) zoals sheabutter, vitamine E, sinaasappelbloesem, gember, bisabolol en lelie-extract. De huid kan bij gebruik echt tot rust komen. Puravita is te koop bij onder andere De Tuinen en is goed voor de portemonnee: de prijs varieert tussen de ? 7,19 en ? 17,29.Gebruik jij natuurlijke cosmetica?