Wat je niet moet zeggen als je vriendin gedumpt is

Relaties door Marleen_S

Ai, ai, je beste vriendin is gedumpt en nu komt ze bij jou uithuilen. Geen enkel probleem, you?ve got this. Of, toch niet? Want, hoe ga je hier mee om? Dit moet je in ieder geval niét doen!

 
You?re the shoulder she cries on. Toch? Want eigenlijk vind je dat ze die loser van een ex zo snel mogelijk moet vergeten, maar je wilt ook een steun voor haar zijn. Moeilijk. Zorg er in ieder geval voor dat ze je verhaal bij jou kwijt kan en dat je luistert. Trap dus niet in de volgende valkuilen...

 
Valkuil #1: Genoeg vissen in de zee
Dag twee na the break-up is niét een goed moment om het over de andere mannen op deze aardkloot te hebben... De breuk ligt nog kakelvers in het geheugen en het laatste wat ze nu wil is aan de man. Er is nog steeds maar één man in haar leven en dat is haar ex.
 
Ook al maakt ze hem uit voor de meest schandalige scheldwoorden die er bestaan, ze houdt nog wel van hem. Dus is ze nog niet geïnteresseerd in een andere scharrel. Bewaar je telefoonlijst met de hotste vrijgezellen voor later en kom niet aan met ?maar mijn buurjongen heeft al jaren een oogje op je?. Luisteren, luisteren en nog eens luisteren. Laat haar lekker spuien over de haat, de liefde en alles over haar ex. Zelfs al komt het je de spuigaten uit. Ze geeft vanzelf aan wanneer ze over haar mannenhaat heen is en weer toe is aan een vent.
 
Valkuil #2: Dus, hij is weer beschikbaar?
Ja, haar ex is knap. Als er een Victoria Secret boxerlijn voor mannen bestond, dan was hij absoluut een angel. Regel nummer één: date nooit, maar dan ook nóóit met de ex van je vriendinnen (ja, Sabia.). Dat is foute boel en vragen om moeilijkheden.
 
Een verboden gebied, error, zwart kruis erdoorheen, dat is wat hij is. Ook al flirt hij overduidelijk met je. Heel lastig, zeker als je het absoluut niet wilt. Wat je dan vooral niet moet doen, is dit verkondingen aan je vriendin. Het is al moeilijk genoeg dat hij haar heeft gedumpt en om dan ook nog eens te horen dat hij achter haar vriendin aanzit... Ze zal het je niet in dank afnemen.
 
Als het toch ergens echte liefde blijkt te zijn, dan wacht hij  wel even. Hij moet begrijpen dat je niet gelijk na de breuk met hem verder kunt. Laat het even rusten en breng het later ? heel veel later ? voorzichtig eens ter sprake.
 


Valkuil #3: Ja, dat had ik ook toen..

Bla bla bla... Ze kwam naar je toe om over háár grote break-upverdriet te praten, maar in plaats daarvan brand jíj los over jouw ex. Want ja, wat zij allemaal doormaakt, dat heb jij tien keer erger meegemaakt natuurlijk.
 
Stop, dit is niet jouw moment om uit te huilen. Aan al die ?oh ja, dat had ik ook?? verhalen heeft ze vrij weinig. Natuurlijk kun je weleens een vergelijking trekken hier en daar, maar houd het binnen de perken. Als je haar wilt behoeden voor een fout die jezelf ooit hebt gemaakt, kun je het verhaal best even naar jezelf toetrekken. Houd de aandacht wel op haar gericht. Jij mag een andere keer zielig zijn.
 
Valkuil #4: Hoezo ga je niet mee stappen?
Nee, een uur nadat het uit is, heeft je vriendin echt geen zin om te gaan stappen. Onder het mom van ?een goede afleiding? kun je beter foute films kijken. Ook al hebben jullie eeuwen geleden afgesproken om uit te gaan, als ze is gedumpt wil ze gewoon even niemand om zich heen. En al helemaal geen hitsige mannen! Je voelt je niet echt aantrekkelijk met driedubbele wallen onder je ogen van het huilen. Accepteer dit en push haar nergens toe. Tenzij ze zelf op de bar wil gaan sjansen en dansen, dan kun je haar vergezellen. Laat dit altijd vanuit haarzelf komen.
 


Wat je wél moet doen

Dit is het moment om te laten zien waarom ze ook alweer zo blij is met jou als vriendin. Je moet er voor haar zijn, heel simpel. Dus ga niet lopen bitchen over dat ze moet stoppen met huilen, bied een luisterend oor en begin alleen over het onderwerp ?ex? als zij het zelf aansnijdt. En haal een lading ijs, chocola, mooie mannenfilms en een stripper in huis. This is the moment!

Wat doe jij allemaal voor je vriendin als ze gedumpt is? En heb jij weleens te maken gehad met een vriendin die nét de verkeerde dingen zei?