Mama / Zwanger
Zwanger

Go or no go: placenta opeten na geboorte

Reageer 0
Het schijnt een razend populaire trend te zijn in mamaland: je eigen placenta opeten na de geboorte van je kersverse hummeltje. De één zet het op sterk water, anderen verwerken het tot een lekker maaltje. Maar niet zonder gevaar?
 
Het opeten van de eigen placenta gebeurt steeds vaker, maar het fenomeen deed afgelopen week flink wat stof opwaaien. Realityster Kim Kardashian kondigde namelijk in haar serie aan met deze trend mee te doen zodra ze was bevallen. Het zou namelijk erg gezond zijn en haar jaren jong houden. Reden genoeg om de placenta na de geboorte van haar nu al beroemde kind te bewaren voor het avondeten.
 

Broedplaats van bacteriën
Gezondheidexperts doken gelijk bovenop het nieuws en waarschuwen mama?s in spé voor de gevaren die het met zich mee kan brengen, zo meldt Fox News. De placenta is namelijk een broedplaats voor bacteriën, virussen en andere ziektes die zich hierin nestelen. Het is en blijft natuurlijk menselijk weefsel. Jezelf opvreten krijgt ineens een hele andere betekenis...
 
Toch hoor je veel moeders erbij zweren. Het zou een postnatale depressie tegengaan, werken als pijnstiller en door het hoge gehalte aan vitamines en ijzer zou het heel gezond zijn. Er bestaan zelfs complete websites en receptenboeken waarin staat hoe je de placenta het lekkerste kunt eten. Zoals in een hartige taart of door de lasagne. Nou, moederkoekje erbij, iemand?


Onderzoek
Onderzoekers hebben nog niet kunnen aantonen of het opeten van de placenta daadwerkelijk jonge moeders goed doet. Artsen raden het dan ook af, want de moederkoek is menselijk weefsel waarin veel ziektes kunnen zitten, en die wil je niet naar binnen krijgen.

Mochten zwangere dames het toch overwegen, dan luidt het advies de restjes achteraf hermetisch afgesloten weg te gooien en ervoor te zorgen dat niemand ermee in aanraking komt.

Wij zijn nog niet echt helemaal overtuigd. Zou jij je eigen placenta opeten na de bevalling? Of gruwel je al bij de gedachte?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 9 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Sanjurjo

  Ik vind het iets hebben van kannibalisme.

 • Astrid45

  Ik dacht het niet! Gatverrrrr, moet er niet aan denken!

 • limchick

  nou, nee dank je!! die van mij is gewoon weggegooid. niet naar omgekeken, was te druk met mijn kleine meid.

 • CurlyGirly

  Waarom niet?
  Ik vind het ergens niet zo gek.
  Want dieren eten na de bevalling hun placenta ook op.
  Om geen prooidieren te lokken.
  Maar een beetje vreemd voor in de mensen wereld is het wel.

 • Tinkerbell_x

  Getverderrie! Ja dieren eten het ook op, maar om het nest schoon te houden en om geen roofdieren aan te trekken.
  Dieren eten ook hun eigen jongen op, of doden deze als ze te zwak zijn en de rest in gevaar (kunnen) brengen. Gaan wij daar ook aan meedoen?

 • Willemijn

  Dieren eten de placenta op zodat er geen roofdieren op af komen.. Maar dat lijkt me ook meer dan logisch als er zo'n bloederige bende op de grond ligt.

 • Belize

  Ik denk zelf dat het een grote rare trend is. Vrouwen doen dit al enkele jaren. Vooral van die overgevoelige 'foodies'. De effecten zijn niet wetenschappelijk onderzocht dus daarover kan ik niet oordelen, maar als jouw kindje een verborgen ziekte blijkt te hebben en jij eet jouw placenta, kan het zomaar zo zijn dat jij ergens ongewenst vroeg of laat ziek van gaat worden.

  Ik vroeg laatst voor de grap aan mijn moeder of ze had gewild dat ze de placenta na haar bevallingen kon opeten. Ze begon bijna te kotsen, echt een hilarisch aanzicht was dat. (ze kan niet tegen zulke vragen)

 • irene

  Brrr het idee lijkt me niet lekker. Anderzijds eten veel dieren dit ook op zodra ze jongen gebaard hebben

 • Chantal

  Gatverdamme, ik moet er toch echt niet aan denken. Lijkt me inderdaad verre van gezond.

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen