Go or no go: placenta opeten na geboorte

Zwanger door Marleen_S
Het schijnt een razend populaire trend te zijn in mamaland: je eigen placenta opeten na de geboorte van je kersverse hummeltje. De één zet het op sterk water, anderen verwerken het tot een lekker maaltje. Maar niet zonder gevaar?

 
Het opeten van de eigen placenta gebeurt steeds vaker, maar het fenomeen deed afgelopen week flink wat stof opwaaien. Realityster Kim Kardashian kondigde namelijk in haar serie aan met deze trend mee te doen zodra ze was bevallen. Het zou namelijk erg gezond zijn en haar jaren jong houden. Reden genoeg om de placenta na de geboorte van haar nu al beroemde kind te bewaren voor het avondeten.
 


Broedplaats van bacteriën

Gezondheidexperts doken gelijk bovenop het nieuws en waarschuwen mama?s in spé voor de gevaren die het met zich mee kan brengen, zo meldt Fox News. De placenta is namelijk een broedplaats voor bacteriën, virussen en andere ziektes die zich hierin nestelen. Het is en blijft natuurlijk menselijk weefsel. Jezelf opvreten krijgt ineens een hele andere betekenis...
 
Toch hoor je veel moeders erbij zweren. Het zou een postnatale depressie tegengaan, werken als pijnstiller en door het hoge gehalte aan vitamines en ijzer zou het heel gezond zijn. Er bestaan zelfs complete websites en receptenboeken waarin staat hoe je de placenta het lekkerste kunt eten. Zoals in een hartige taart of door de lasagne. Nou, moederkoekje erbij, iemand?


Onderzoek

Onderzoekers hebben nog niet kunnen aantonen of het opeten van de placenta daadwerkelijk jonge moeders goed doet. Artsen raden het dan ook af, want de moederkoek is menselijk weefsel waarin veel ziektes kunnen zitten, en die wil je niet naar binnen krijgen.

Mochten zwangere dames het toch overwegen, dan luidt het advies de restjes achteraf hermetisch afgesloten weg te gooien en ervoor te zorgen dat niemand ermee in aanraking komt.

Wij zijn nog niet echt helemaal overtuigd. Zou jij je eigen placenta opeten na de bevalling? Of gruwel je al bij de gedachte?