How to: Salarisonderhandelingen

Werk & studie door Willemijn
Je hebt een leuke baan, werkt hard, maar je salaris is niet om over naar huis te schrijven. Wij vrouwen vinden het vaak moeilijk om meer te vragen. Daarom wat how to-tips op een rij. 

Het is crisis, blablabla. Niet bij álle bedrijven gaat het economisch slecht, maar wel in jouw portemonnee helaas. En dat terwijl je zo hard werkt! Tijd om hier verandering in te brengen...

Straal het uit
Trek je netste en mooiste powerpakje aan. Zorg ook dat jij je er goed in voelt zodat je dat uitstraalt; zo neemt je baas of bazin je sneller serieus. Vergeet ook dat spuitje parfum en dat smintje niet voordat je het gesprek aangaat! Trouwens: een lage stem schijnt ook meer respect af te dwingen.
 
Begin positief
Het is belangrijk dat je niet meteen boos begint over je slechte salaris, maar dat je eerst aangeeft dat je het heel erg naar je zin hebt op je werk. Je hebt gezellige collega's, het werk daagt je nog steeds uit, je vindt het leuk dat je goede resultaten boekt (hint, hint) en dan komt de 'MAAR...' om de hoek kijken. Het zou toch zonde zijn als je alleen omwille van geld naar een andere baan moet gaan zoeken...?


Wees overtuigd en weet waarom
Ten eerste moet je ervan overtuigd zijn dat je salarisverhoging verdient. Als jij daar niet van overtuigd bent, hoe moet je je baas of bazin dan overtuigen? Weet vooral waarom je er een centje bij hoort te verdienen. Werk je altijd over? Ben je flexibel? Heb je laatst een klus of klant binnengesleept? Heb je zojuist een project succesvol afgerond? Heb de redenen voor jezelf op een rijtje, schrijf ze desnoods op. Word je zelf ook weer zekerder van, als je al die goede eigenschappen van jezelf op een papiertje hebt. Neem dit lijst je mee in het gesprek zodat je af en toe kunt spieken en niks vergeet. Daarbij is timing belangrijk: als je zojuist iets succesvol hebt afgerond of een mooie prestatie hebt neergezet, is dit hét moment om salarisverhoging te vragen.
 
Weet wat het bedrijf wil
Als ze aan het bezuinigen zijn, speel daar dan op in door aan te geven dat jij meer werk kunt verzetten waardoor er sneller en efficiënter gewerkt wordt. Wil het bedrijf iets specifieks uitstralen? Geef dan aan dat jij ze daarbij kunt helpen. 
 
 
Ken je zwaktes
Weet ook van jezelf wat je nog kunt verbeteren. Het is niet de bedoeling dat je dat in het gesprek naar voren brengt, maar zo weet je wel wat je moet antwoorden als erom gevraagd wordt of naar verwezen wordt.
 
Weet hoeveel je wilt
Als jij vraagt om salarisverhoging maar niet weet hoeveel je wilt, weet je baas of bazin dat ook niet. Neem een bedrag in je hoofd dat jij denkt dat redelijk is, ga daar een beetje boven zitten en stel dat voor. Als je baas/bazin wil onderhandelen over jouw voorstel, kun jij hem/haar namelijk tegemoet komen en alsnog krijgen wat je verdient. 
 
Zet door
Is je baas niet meteen om? Geen probleem. Het kan een strategische zet zijn om jou van je voetstuk te brengen. Draag nog een keer goede argumenten aan waarom jij meer zou moeten verdienen. Zeg ook dat je niet meteen akkoord gaat als er niets of te weinig aan je salaris verandert. Twijfel niet omdat je denkt dat je te veel vraagt of je collega's of baas/bazin je niet meer mogen hierna. Het dwingt juist respect af door voor je belangen op te komen!  
 
Niet gelukt?
Vraag waarom je salaris niet omhoog mag. Geeft je baas of bazin aan dat jij je nog op bepaalde punten moet verbeteren? Maak hier afspraken over en werk eraan. Als je denkt dat je aan die punten gewerkt hebt en resultaat hebt geboekt, kun je het nog een keer proberen. Als je dan nog geen salarisverhoging krijgt, moet je misschien om je heen kijken naar een andere baan waar je meer (financieel) gewaardeerd wordt.
 
Succes!