Recept: Koekjes met een zomers tintje

Eten door Priscilla N.
Nu het zomerweer eraan komt, gaan de bikini?s en slippertjes weer aan, zetten we de parasol weer op en komen de strandballen weer tevoorschijn. Het enige wat hier nog mist? Overheerlijke zomerkoekjes! Want ook deze zomer mag er weleens gezondigd worden.
 
De heerlijke zomerkoekjes zijn een must eat en maken het zomergevoel helemaal af. Ze zijn redelijk eenvoudig om te maken en ideaal om mee te nemen naar het strand of gewoon naar de salontafel. We laten je zien hoe je deze zomerse koekjes bakt en kleurrijk versiert. Het idee van de patronen komt uit Taarten Decoreren, deel 26.
 
 
Benodigdheden
Voor de koekjes
  • 100 gr boter
  • 100 gr basterdsuiker
  • 2/3 eieren (M)
  • 1 tl vanille-extract
  • 200 gr bloem
Voor de versiering
  • Uitgeknipte sjablonen
  • 400 à 500 gr witte marsepein
  • Rode, groene, blauwe en gele voedingskleurstof
  • Afgekoeld gekookt water
  • Klein penseeltje
Voor deze zomerkoekjes is er gekozen voor bikini?s, parasollen, strandballen en de schattige strandslippertjes. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alleen slippers of bikini?s te maken. Met de bovenstaande benodigdheden kun je ongeveer dertig koekjes bakken (met twee parasollen en zes strandballen). Hoe meer parasollen en strandballen je maakt, hoe minder koekjes je uiteraard kunt bakken. Verder is er voor de versiering gebruik gemaakt van marsepein. Je zou het marsepein eventueel ook kunnen vervangen door rolfondant, mocht je voorkeur hier naar uitgaan. 
 
 
Bereiding
  • Stop de boter en de basterdsuiker in de mixer en mix het tot een luchtig mengsel.
  • Voeg de ei en het vanille-extract toe en roer het even door.
  • Zeef de bloem er geleidelijk doorheen en roer alles nog even goed door elkaar. Kneed het deeg vervolgens tot het zacht is.
  • Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het een halfuur rusten in de koelkast.
  • Na een halfuur kun je het deeg uitrollen op een met bloem of poedersuiker bestrooid oppervlak. Rol het deeg uit tot het ongeveer 4 mm dik is.
  • Knip de sjablonen uit (deze kun je zelf op papier tekenen of uitprinten), bestrooi ze met bloem of poedersuiker (anders blijf het plakken en trek je straks het bovenste laagje deeg mee) en leg ze op het deeg. Gebruik een fondantsnijder of een klein mesje om de figuren uit het deeg te snijden. Leg de uitgesneden koekjes op een met bakpapier bedekte plaat. 
  • Als je alle koekjes uitgesneden hebt (dit kan even duren), kun je de plaat met koekjes in de (voorverwarmde) oven doen (hetelucht 175 graden, gasoven stand 4). Laat de koekjes 10-15 minuten bakken tot ze goudgeel zijn. 
  • Laat ze vervolgens goed afkoelen voordat je ze gaat versieren. Indien je geen tijd hebt om ze te versieren, kun je ze uiteraard ook zo serveren. 

Versiering
  • Verdeel de witte marsepein in vijf stukken, één stuk voor iedere kleur (wit, rood, geel, blauw, groen). Wanneer je geen wit wil gebruiken, kun je het marsepein in vier stukken verdelen. Hoe groot deze stukken zijn, hangt af van de hoeveelheid die je van iedere kleur wilt gaan gebruiken. Wil je meer rood dan groen gebruiken? Dan kun je het stuk voor rood groter maken en het stuk voor groen kleiner.
  • Duw het midden van ieder stuk marsepein goed in en druppel daar vervolgens de vloeistof in. Vouw het dicht en begin het te kneden tot de homp marsepein de juiste kleur heeft bereikt. Niet fel genoeg? Dan kun je er altijd nog een beetje kleur aan toevoegen. Let wel op, een klein beetje is doorgaans al voldoende. 
  • Nu het marsepein gekleurd is, kun je het uitrollen en vervolgens de figuren uitsnijden. Dit doe je op dezelfde manier als met het deeg. Vergeet niet het oppervlak en de papieren figuurtjes weer even te bestrooien met bloem of poedersuiker. 
  • Als je het figuurtje uitgesneden hebt, kun je het op het bijbehorende koekje plakken. Dit doe je door met het penseeltje wat afgekoeld gekookt water op het koekje te smeren (een beetje is voldoende). Vervolgens kun je de marsepein erop leggen en het zachtjes aandrukken. Zodra het afgekoelde water opgedroogd is, zit de marsepein muurvast.  
Patronen maken
Zijn effen kleuren te saai voor je en heb je liever motieven op je koekjes? Dat kan! Het lijkt misschien ingewikkeld, maar het is in een handomdraai gemaakt. Onderstaande afbeelding geeft een voorbeeld van wat voor motieven je zelf gemakkelijk kunt maken.
 
 
Groene strandbal
Het maken van bovenstaande groene standbal is simpel. Leg als eerst een strookje groene marsepein op het oppervlak. Leg daar vervolgens een rolletje witte marsepein op. Vouw het groene strookje eromheen dicht en snijd de rol vervolgens in kleine stukjes. Na het snijden leg je de kleine stukjes naast elkaar neer. Er moet een rondje uitgesneden worden dus probeer het zo neer te leggen dat dit gemakkelijk kan. Als laatst rol je er een paar keer over met je deegroller. Snijd er een rondje uit (met behulp van het sjabloon) en plak hem op je strandbal. 
 
 
Naast het bovenstaande motiefje, kun je ook nog stippen maken. Dit gaat nog gemakkelijker dan het andere motiefje. Rol de marsepein in de gewenste kleur uit. Druk daarna kleine balletjes van een andere kleur marsepein op het uitgerolde marsepein, zodat er rondjes ontstaan. Rol er daarna een paar keer overheen met je deegroller en het motiefje zit er. 
 
Als je alle koekjes voorzien hebt van marsepein kunnen de creaties uitgedeeld worden! 
 
Je kunt ze na het bakken nog drie dagen bewaren in een afgesloten doos. Wel zijn de koekjes meteen na het versieren het lekkerst, omdat de koekjes door de marsepein een stuk sneller zacht worden. 

EetZe!