Kun je dikker worden door anticonceptie?

Lichaam door Redactie Ze.nl
Dikker worden van anticonceptiemiddelen, is dat een feit of een fabeltje? We zouden je graag een definitief antwoord geven, maar dat kunnen we helaas niet. Artsen en wetenschappers zijn het er namelijk nog niet over eens.

Sommige onderzoekers zeggen dat het inderdaad mogelijk is dat je gewicht kan toenemen door het gebruik van anticonceptie. Anderen zeggen weer van niet. In dit artikel hopen we wat licht te werpen op deze interessante discussie! 
 
Gewichtstoename: hoe, wat en waarom?
Artsen en wetenschappers zijn het dus nog niet eens of anticonceptiemiddelen een effect kunnen hebben op je gewicht. Wetenschappelijk onderzoek heeft dit namelijk nog niet (definitief) aangetoond. Eventueel zou er een rol bij gewichtstoename door anticonceptie gespeeld kunnen worden door progesteron en oestrogeen. Deze hormonen maakt je lichaam ook zelf aan en kunnen (soms in iets aangepaste vorm) ook in anticonceptiemiddelen zitten. Oestrogeen wordt gedurende je hele hormonale cyclus geproduceerd met verschillende pieken en dalen. Progesteron wordt geproduceerd vanaf je eisprong tot aan het einde van de cyclus. 
 
 
Beide hormonen, in ieder geval als je lichaam ze zelf aanmaakt, kunnen ervoor zorgen dat je gewicht wat toeneemt. Oestrogenen zorgen onder andere voor de aanmaak van je borstklieren en baarmoederslijmvlies en hebben een beschermend effect op je botten en op je huid. Daarnaast kunnen deze vrouwelijke hormonen op twee verschillende manieren een belangrijke rol bij gewichtstoename spelen. Ten eerste zijn oestrogenen van belang voor de productie van vetten. Vetten worden aangemaakt voor noodsituaties en dienen onder meer als brandstof voor je lichaam. Oestrogenen zorgen ervoor dat vetten worden opgeslagen in je dijen, buik en billen. Vandaar dat deze delen van je lichaam tijdens je pubertijd groeien. Oestrogenen hebben nog een andere rol bij de gewichtstoename, ze zorgen er namelijk ook voor dat je vocht vasthoudt. Het andere hormoon, progesteron zou ook een steentje bij kunnen dragen aan gewichtstoename. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat je meer eetlust krijgt. Maar of de kleine hoeveelheden van deze hormonen die in de pil zitten echt voor een gewichtstoename kunnen zorgen, is dus nog onderwerp van discussie. 
 
Welke anticonceptiemiddelen?
Wanneer uit wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat oestrogeen en progesteron in anticonceptiemiddelen een invloed kunnen hebben op je gewicht, dan zou een eventuele gewichtstoename dus mogelijk toe te schrijven zijn aan de anticonceptiepil (de combinatiepil of minipil), de anticonceptiepleister, de anticonceptiering, het anticonceptiestaafje, de prikpil en het hormoonspiraaltje. Dit zijn namelijk de hormoonhoudende anticonceptiemiddelen die in Nederland verkrijgbaar zijn. Het koperspiraaltje daarentegen is een anticonceptiemiddel waarvan je sowieso geen gewichtstoename hoeft te verwachten. Dit is namelijk een middel dat niet op basis van hormonen werkt. 
 
 
Het is wel belangrijk dat je begrijpt dat gewichtstoename, als je gebruik maakt van een hormonaal anticonceptiemiddel, niet altijd toe te wijzen hoeft te zijn aan je anticonceptiemiddel. Tijdens de pubertijd ontwikkelt je lichaam zich, door middel van hormonen, namelijk tot een lichaam van een vrouw. De groei van je borsten, dijen, buik en billen hoort daarbij. Daarnaast kan een gewichtstoename ook komen door een bepaald eetpatroon en te weinig lichaamsbeweging. Wanneer je merkt dat je aankomt tijdens het gebruik van een anticonceptiemiddel en je denkt dat dit komt door het middel, dan is het verstandig om naar je behandelend arts te gaan. Samen met de arts kun je de redenen bespreken die voor je gewichtstoename zouden kunnen zorgen. Indien je dat nodig vindt, kun je samen met je arts de beslissing maken om eventueel op een ander middel over te stappen. 
 
Dit artikel is mogelijk gemaakt door MSD.
WOMN-1033724-0175