Anticonceptie en acne

Gezicht door Ze.nl
De pil  is een medicijn dat je slikt om niet zwanger te worden. Maar de pil werkt ook tegen acne. Wat is acne precies? Helpt de pil inderdaad tegen acne? En hoe werkt dat dan? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen. 
 
Acne is een huidziekte die ontstaat in de haarzakjes. Een haarzakje zit in de huid, om de haarwortel heen, en in deze zakjes vind je onder andere bloedvaatjes en talgklieren. De talgklieren zijn heel actief in je gezicht, op je rug, je schouders en op je borst. Daarom komt acne vooral voor op deze delen van je lichaam. Tijdens de puberteit neemt de productie van bepaalde stofjes (androgenen) in het lichaam toe. Deze androgenen zorgen ervoor dat je talgklieren meer talg gaan produceren en ze maken je huid op sommige plekken harder, waardoor talgklieren verstopt kunnen raken. Deze ophoping van talg zie je op je huid in de vorm van witte of zwarte pukkels: meeëters. 
 
 
De pil tegen acne 
De pil werkt op twee manieren tegen acne. Ten eerste zorgt de pil ervoor dat er minder androgenen gemaakt worden door je lichaam en dat er dus minder talgklieren verstopt raken. Ten tweede stopt de pil de productie van een stofje (dihydrotestosteron) dat acne veroorzaakt. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de pil er inderdaad voor zorgt dat de gebruiksters minder meeëters hebben. Ook de pilgebruiksters zelf geven in deze onderzoeken aan dat ze minder last hebben van acne. 
 
Als je niet alleen last hebt van acne, maar ook graag de pil wil gaan slikken om niet zwanger te worden, dan kan de huisarts een anticonceptiepil voorschrijven die helpt om acne te verminderen. Heb je last van acne? Wil je graag de pil gaan gebruiken? Of wil je de pil gaan gebruiken en heb je daarnaast last van acne? Je huisarts kan je adviseren wat voor jou de beste behandeling is!
 
Dit artikel is mogelijk gemaakt door MSD
WOMN-1033724-0157