Bizar: de Israëlische Holocaust-missverkiezing

De maatschappij door Marleen_S
Wie wil er nou niet uitzien als een miss? Jong of oud, dat maakt niet uit, in elke leeftijdscategorie zijn er wel missverkiezingen - remember Honey Boo Boo? Dus waarom zouden oorlogsoverlevenden achter moeten blijven?

 
Je wordt niet alleen wijzer, maar ook mooier met de jaren. Zeggen ze. Niet heel gek dat ook oudere dames er wel wat voor voelen om mee te doen met schoonheidswedstrijden. Het is weer eens wat anders dan sokjes breien en op de kleinkinderen passen. Er is alleen één voorwaarde waar je als beeldige bejaarde aan moet voldoen. Heel simpel: je moet de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd.
 


Miss Holocaust 2013

Tenminste, als je je inschrijft voor de Holocaust-missverkiezing in Israël. Say what? In het stadion van Hafia kwamen dit jaar de mooiste vrouwen bijeen om de felbegeerde titel ‘Miss Holocaust’ in de wacht te slepen. Eén ding hadden ze allemaal gemeen: iedereen heeft de nazikampen van Hitler doorstaan én overleefd. En de prijs voor de mooiste Holocaust- overlevende gaat naar…
 
… Shoshana Kolmer. De Miss Holocaust van 2013 is deze 93-jarige dame. Compleet met diepe rimpels vol geplamuurd met foundation, prachtige juwelen en haar wandelstok nam ze het felbegeerde kroontje met een glimlach in ontvangst. “Ik dank God dat hij mij deze dag heeft gebracht”, vertelt een gelukkige Shoshana.
 
Het concept is simpel. Je zet een paar stokoude besjes bij elkaar op een podium die iets verschrikkelijks hebben meegemaakt en je hebt een show. Toch is het doel van de omstreden verkiezing, die dit jaar haar tweede editie vierde, om de kracht van de overlevenden uit te dragen. Het is in geen enkel geval de bedoeling een golf van sensatie op gang te brengen, aldus Algemeen Dagblad.
 



Innerlijke schoonheid

Het is bijna bewonderenswaardig. Van de grootste nachtmerrie in de wereldgeschiedenis iets positiefs maken door er een flinke dosis glamour over heen te gooien. Maar is dit nu echt nodig? “Vrouwen voelen zich juist beter als ze zich mooi aankleden en opmaken. De verkiezing richt zich meer op innerlijke dan op uiterlijke schoonheid”, vertelt de organisator, een pro-Israëlische evangelische stichting. “Ondanks wat ze hebben doorgemaakt, hebben ze toch een betekenisvol leven opgebouwd. Deze ervaringen delen ze met andere missen tijdens deze verkiezing.”
 
Shoshana is in ieder geval blij met haar prijs. Na haar bevrijding trok ze naar Israël, waar ze een gezin stichtte. Nu verblijft ze in een speciaal tehuis voor Holocaust-overlevenden, maar nu wel met prachtig kroontje op de schoorsteenmantel.
 
Op de redactie schoot onze mond open van verbazing, maar wat vind jij? Smakeloze sensatie of onschuldig vermaak?