Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Donor zijn: Ja of nee?

Reageer 0
Nog steeds is er een ernstig tekort aan orgaandonoren in Nederland. Maar wat als je er principieel op tegen bent en écht geen donor wilt zijn? Hoe maak je die beslissing? Twee vrouwen vertellen.
 
Het worden van orgaandonor is voor veel mensen een beslissing die erg gevoelig ligt. Vaak is het een geloofskwestie. Maar wat doe je, als je in het ziekenhuis ligt en zélf een orgaan nodig hebt, omdat je anders zeker komt te overlijden? Zet je dan je principes opzij? Maar is dat wel eerlijk? Zou niet iedereen donor moeten zijn? 
 
Nee
Marijke (27) is één van de dames die fel tegen het donorschap is. "Zelf zou ik ook geen donornier, -hart of wat dan ook willen", geeft ze aan. "Zo heeft God het niet bedoeld. Je lichaam is het enige dat er hier op aarde nog is, als je komt te overlijden. Ik wil niet dat er dan in gesneden wordt, dat zie ik als verminking. Ik vind het dan ook echt belachelijk dat er soms gepraat wordt over het verplicht stellen van het donorschap, dat mensen automatisch donor zijn, tenzij ze anders aangeven. Ben ik niet de baas over mijn eigen lichaam?"


"Ik zou het daarnaast ook erg raar vinden om met een orgaan van een ander rond te lopen, zeker als diegene ook nog leeft, in het geval van bijvoorbeeld een nier. Ik heb het idee dat je lichaam daar nooit helemaal aan zou kunnen wennen. Ik heb zelfs weleens verhalen gehoord dat organen afgestoten werden. Dan ben je, lijkt mij, nóg verder van huis."
 
"Wat er ook gebeurt, het is de bedoeling van God geweest. Als jij ernstig ziek wordt en je lichaam kan niet met behulp van medicijnen genezen, dan moet het blijkbaar zo zijn. Ik snap niet dat de medische wetenschap inmiddels zó ver gaat, dat lichamen van anderen daarvoor gebruikt moeten worden. Tegen preventie ben ik absoluut niet, ik heb dan ook geen goed woord over voor mensen in de bible belt die hun kinderen niet laten inenten, maar eens houdt het op. Hoe ver wil de wetenschap gaan?"


Ja
Laura (29) denkt hier anders over. Haar moeder is nog in leven dankzij een donorhart. "Het klinkt krom, maar wij hebben ontzettend veel geluk gehad dat er een persoon is overleden op het moment dat mijn moeder een nieuw hart nodig had. Ze had al langere tijd last van hartritmestoornissen en had vaak niet genoeg zuurstof. Haar hart werkte niet meer zoals het hoorde en na een paar jaar aanmodderen kwam ze in het ziekenhuis terecht. De artsen gaven toen al aan dat een nieuw hart uiteindelijk nodig zou zijn, maar het heeft nog bijna drie jaar geduurd voor ze er één kreeg. Ik besef me dat dat zelfs nog vrij snel is."
 
"Ik was al donor, maar sinds deze gebeurtenissen ben ik me ervan bewust dat het letterlijk een verschil is van leven of dood. Er sterven zo veel mensen in Nederland die hun organen nooit meer zullen gebruiken. Waarom heeft het dan nog zo lang moeten duren voor mijn moeder geholpen kon worden? Ik ben de persoon van wie het hart is geweest ontzettend dankbaar, als ik zijn of haar familie iets mee zou willen geven is het dat wel. Hij of zij heeft een heldendaad verricht door alleen maar een donorformulier in te vullen. Mensen beseffen volgens mij niet hoeveel dat betekent."


"Ik vind dat iedereen, mits gezond, donor zou moeten zijn. Het is toch geweldig dat de medische wereld inmiddels zo ver is dat mensen op deze manier geholpen kunnen worden? Bovendien zou iedereen, als de mogelijkheid zich voordoet, een donororgaan accepteren. Sta je eenmaal voor de keuze, overlijden of verder leven met een orgaan van een ander, dan maak je mij niet wijs dat je jezelf maar dood laat gaan. Ik word er soms zelfs een beetje kwaad van, als mensen dat zeggen. Had mijn moeder dat dan maar moeten doen, had ze maar moeten overlijden, gewoon omdat ze nou eenmaal ziek was? Het leven is daar toch veel te mooi voor?"
 
Ben jij donor? Hoe kijk jij tegen mensen aan die hier anders over denken? En wat vind jij: zouden mensen automatisch donor moeten zijn, tenzij ze anders aangeven, of mag iedereen hier in beginsel zelf voor kiezen?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 17 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • glitterxx


  Ben jij donor? Hoe kijk jij tegen mensen aan die hier anders over denken? En wat vind jij: zouden mensen automatisch donor moeten zijn, tenzij ze anders aangeven, of mag iedereen hier in beginsel zelf voor kiezen?

  Nee ik ben zelf geen donor omdat ik het een eng idee vind dat mijn lichaam als ik dood ben uit elkaar word gehaalt. ik vind het wel goed dat er mensen zijn die organen weggeven zo wil mijn broertje die nu 14 is heel zijn lichaam aan mensen geven later indien nodig/ ik vind niet dat het verplicht moet worden dat je automatisch een donor wordt...dat moet eigen keus bliijven

 • OLIEBOL

  Ik heb me zojuist geregistreerd nav dit artikel ook maar donor geworden. Wilde het opich wel (niet echt een mening) maar klinkt misschien stom, maar had nooit de moeite gedaan om het te doen. Toch maar even gedaan, en het is zo gepiept :)

 • Dasha

  Ik heb het aangegeven dat mijn nabestaanden mogen beslissen. Tegen mijn familie heb ik gezegd dat ik donor wil zijn als ik niet meer te redden ben.
  Ik denk dat als ik donor ben, de artsen eerder zullen opgeven dan wanneer ik dat niet ben. Mijn hart die helemaal geschikt is voor de mevrouw 'X' kan net de oorzaak zijn dat ze me eerder laten gaan. Of wat als een dokter fout maakt? Terwijl je misschien door een maand langer in coma te hebben gelegen, daarna gewoon wakker kan worden?
  Ook dient er gelijk na de dood het lichaam afgevoerd te worden naar het ziekenhuis.
  Mijn fam kan dan geen afscheid nemen, denk ik. Of ja, weet niet of het ook voor alle organen zo geldt.

  Ik zou het niet erg vinden dat ze mensen automatisch als donor registreren en als je dat niet wilt, dat je dat gewoon kan aangeven. Meeste mensen willen donor zijn, alleen zijn ze gewoon te lui (of weten niet hoe) om zich aan te melden :)
  Maar ik accepteer ook als mensen dat niet willen. "t idee dat er gewoon van alles eruit wordt gehaald lijkt me eng eerlijk gezegd.. Ook al ben je dan dood.. En je kunt mensen eenmaal niet verplichten.
  Maar! Als je geen donor wil zijn, moet je ook geen ontvanger willen zijn. Het moet ook van beide kanten kloppen :)

 • Belize

  Ik ben sinds mijn 18e donor en probeer mensen in mijn omgeving over te halen erover na te denken. Wat ze doen moeten ze zelf weten, het is hen lichaam.

  Ik ben nu jong en zou graag willen dat mijn leven (in geval er wat gebeurt) gered kan worden d.m.v. een donor. Dat lijkt mij beter dan sterven op bijv. je 35e terwijl je jonge kinderen hebt.

  Dat hele god-argument vind ik maar onzin. Ik denk dat god trotser zou zijn als iemand bereid is zijn/haar lichaam te delen om anderen hen leven te redden i.p.v. egoïstisch zijn uit angst o.d. Toen ik 12 - 16 was wou ik mijn lichaam intact laten, maar ik zou dan wel weer organen van een ander accepteren om in leven te blijven. Ik besefte mij dat mijn gedachtegang nergens op sloeg en egoïstisch was, toen werd ik donor.

  Mijn vader is tegen orgaandonatie en zou mijn organen zeker niet afstaan als ik zou komen te overlijden. Gelukkig staat alles al op papier en kan er niks gebeuren.

  Er zou niks mij na mijn overlijden blijer kunnen maken door met mijn overlijden een ander persoon zijn/haar leven te kunnen redden. Zo leef je toch een beetje voort. Je doet het uit naastenliefde.

 • Studded1

  Over 5 minuten ben ik donor.
  Ik heb het niet eerder gedurfd, ik vind het idee gewoon eng. Maar toen ik Marijke haar berichtje las, vond ik dat zo'n onzin dat ik me gelijk ging inschrijven.
  Ik ben overigens wel al vanaf direct min 18e bloeddonor.

 • CurlyGirly

  Ik ben nog geen donor.
  Maar aan de ene kant zou ik het wel willen.
  Als ik al dood ga, zijn er genoeg mensen die mijn organen kunnen gebruiken.
  Voor elk orgaan en onderdeel van mijn lijf, kan wel iemand mee geholpen worden.
  Binnenkort toch maar eens werk van maken voor het worden van donor.
  En familie er ook over inlichten, zodat ze er van weten.

 • Jilliebean

  @Steffie: ik ben dan ook erg benieuwd wat Marijke zou doen wanneer zij een kind had dat een orgaan nodig heeft om te overleven. Ik denk dat het dan ineens een stuk dichterbij is.

  Ik had graag wat meer argumenten gelezen vanuit Marijkes kant.
  Met deze zin slaat ze ook de plank aardig mis: " vind het dan ook echt belachelijk dat er soms gepraat wordt over het verplicht stellen van het donorschap, dat mensen automatisch donor zijn, tenzij ze anders aangeven. Ben ik niet de baas over mijn eigen lichaam?"

  Je bent in dat geval nog steeds de baas over je eigen lichaam. Je hoeft enkel op internet aan te geven dat je het niet wilt. Als iemand daar te lui voor is, interesseert het hem/haar simpelweg te weinig.

  *Ik ben overigens ook donor.

 • steffie

  persoonlijk vind ik de reactie van Marijke erg.. Iedereen heeft zijn mening wat normaal is. Maar als je hier eens goed over nadenkt besef je toch goed wat je zegt? Want volgens Marijke is dan dus ook een kind van bv. 6 jaar met nierfalen of erger.. het ook niet waard? Want dat is God zijn keuze?? een kind moet dan maar sterven?

 • Kimberley

  Ik snap niet waarom je geen donor zou willen zijn, zodra jij komt te overlijden heb je niks meer aan je lichaam dan kun je er toch beter een ander mee blijmaken? Dan maak je na je dood niet alleen wat mensen verdrietig maar ook wat mensen blij. Gezien ik zelf niet geloof snap ik dan ook niks van de argumenten van een gelovige om geen donor te worden. Het maakt mij niks uit wat die zogenaamde god wilt, als je een ander zijn leven kunt redden doe je dat toch? Dat is pas naastenliefde. Ik vind het echt onzin wanneer mensen zeggen; zo heeft god het niet bedoeld. Waarom blindelings geloven in iets wat in een boek staat omdat god het zogenaamd zo wel of niet bedoeld heeft!?

 • Quinty

  Ik ben sinds m'n 16e donor, dat wou ik zelf heel graag.

 • Chantal

  Ik ben ook donor. Hier heb ik niet eens over na hoeven denken. Het is toch prachtig als je het leven van iemand kan redden. Je hebt zelf toch niks meer aan je organen als je dood bent. Natuurlijk is er een kans dat het orgaan wordt afgestoten, maar is dat een reden om er dan maar niet aan te beginnen?

  Ik vind wel dat mensen eens wat beter voor hun lichaam mogen zorgen. Sommigen worden geboren met afwijkingen aan hun organen, en dat is heel erg. Ik ben blij dat we die mensen kunnen helpen. Er zijn echter ook zat mensen die maar door blijven zuipen terwijl ze al een slechte lever hebben. Of mensen die na een bypass nog elke week 3 porties friet halen. Hebben deze mensen (die misschien langer op de wachtlijst staan) dan toch voorrang op iemand die geboren is met een afwijking en er dus niks aan kan doen? Dat zou ik wel erg vinden.

 • Anoniem

  In België ben je inderdaad automatisch donor, maar toch heb ik me ingeschreven. Ik heb het gevoel dat als ik zou sterven, mijn ouders zouden weigeren mijn organen af te staan. Door mijn instemming zal dat niet kunnen. Je hebt inderdaad niets aan je lichaam als je dood bent, het enige dat er nog mee gedaan zou kunnen worden, is iemand helpen die nog een kans heeft. Dat is toch mooi?

 • Anoniem

  Ja! Ik ben donor!
  Ik vind het een mooie gedachte dat ik met mijn dood andere mensen leven kan geven.

  Persoonlijk vind ik dat iedereen standaard geregistreerd moet staan als donor. Mensen vinden het vaak eng, denken er niet over na of zijn te lui om het formulier in te vullen. Dat vind ik zonde. Als je automatisch geregistreerd staat word je gedwongen om een keuze te maken.

  En wat betreft god. Ik vind het jammer dat dit het enige tegen argument is. Ik had graag een verhaal gelezen van iemand die er zelf bewust had gekozen om GEEN donor te zijn i.p.v. iemand die de kerk citeert.
  Maar ik vraag me dan wel af: Gebruik je ook geen asprine als je hoofdpijn hebt?

 • Karin

  Eens met Xandra. Vind het trouwens ook heul egoïstisch als je zelf geen donor bent, maar wel een donor verwacht als je op sterven ligt...

 • Xandra Boersma

  Het lijkt mij er goed om, net als in België, mensen automatisch donor te laten zijn tot ze zich afmelden. Je biedt mensen dan wel een keuze om het niet te doen en ondervangt de groep die simpelweg te lui is om zich in te schrijven. Die mensen zie ik namelijk genoeg in mijn omgeving. 'Ik heb er nog niet aan gedacht' of 'dat doe ik later wel'.

 • Anoniem

  Ik ben zelf meteen donor geworden toen ik 18 werd. Het zou zonde zijn als alles maar in de grond wegrot terwijl er levens gered kunnen worden. Ik ben het met Laura eens.

 • PinkPantPassion

  Ik ben zelf al vanaf mijn 15e donor. Mijn ouders waren er niet mee eens, maar als ik dood ben heb ik er toch niets meer aan. Waarom zou ik dan niet andermans leven willen redden?

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen