Zo voorkom je een snack attack!

Lichaam door Marleen_S
Graaien tot we snaaien en hoppa, daar gaat je gewicht naar de haaien. Dus. We kunnen het verpakken in een leuk rijmpje, maar al dat snacken doet je goddelijke lijf geen goed. Zo blijf jij uit de buurt van de koekjestrommel!

 
Hoe je die elf, vier en eigenlijk alle uren van de dag snack attack voorkomt? Wij verzamelden de beste tips! Het enige wat jij nog moet doen, is uitvinden welke methode het beste bij je past. O ja, en al het snoepgoed verbannen uit je keukenkastjes.
 


Methode #1: Eetdagboek

Om goed inzicht te krijgen wat er na een dag vreten allemaal in je mond (en op je heupen) is beland, is het handig om eens een eetdagboek bij te houden. Niemand hoeft het te weten, dus schrijf ontzettend eerlijk - en ja, de waarheid doet pijn - op wat je allemaal op een dag zoal eet. Ook dat kleine hapje taart en ja, ook dat verdwaalde koekje in je tas.
 
Elke calorie is er één en ook al gaat het hier niet om afvallen, snacken doe je vaak onopgemerkt en dus heb je geen idee wat er uiteindelijk in je mond verdwijnt. Daarom moet je het bijhouden, inclusief de tijd waarop je iets eet. Neem na een week de schade op en kijk kritisch naar wat je hebt gegeten. Op welke momenten at je het meest? Wanneer kreeg je erge honger en waarom snackte je op dat bewuste moment? Was er een feestje, had je trek of verveelde je je gewoon?
 
Houd vervolgens nog een week bij wat je eet, maar let nu goed op je eetpatroon. Train jezelf door op de ergste momenten wanneer  het snackgevaar het grootst is, de volgende methodes toe te passen.
 
Methode #2: Om de twee uur eten
Zo rond elf en vier uur grijpen we algauw naar de Marsjes en Snickers. Waarom? Rond deze tijd kakken we massaal in en hebben we trek in iets zoets. Onze energie stijgt dan voor eventjes door het hoge suikergehalte in de snacks, maar daalt daarna weer net zo hard. Met als gevolg dat je weer net zo moe bent als voor je snack.

Eigenlijk helemaal niet handig dus. Om deze pieken en dalen onder controle te krijgen, kun je het beste om de twee uur iets eten. Stel: je ontbijt om half acht, neemt een rijstwafel met beleg om half elf, je luncht om half één, neemt een stuk fruit om half drie en om half vijf voor je weer naar huis gaat eet je nog een blokje pure chocolade of een crackertje met tomaat en kaas. Je kunt het zelf zo gezond maken als je wilt, maar let er wel op dat het voedzaam is. Iets met veel vezels en natuurlijke ingrediënten, is beter voor je lichaam dan een voorverpakte snack. Plus: je kan er langer op ‘leven’.

Methode #3: Stevig ontbijten

Een goed begin is, juist, het halve werk. Start de dag met een goed ontbijt. Op zoek naar een gezond ontbijt? Die kun je hier vinden. Een bordje havermout is een goed alternatief als je het moeilijk vindt om ’s ochtends vroeg vast voedsel te eten. Wat je ook eet, drink er in ieder geval ook goed bij. Een glas groene thee of een beker melk bijvoorbeeld. Belangrijk is om binnen een halfuur nadat je bent opgestaan iets te eten. Je lichaam heeft brandstof nodig voor die dag!

Methode #4: Afleiding

Zoek afleiding op de momenten waarop je het liefst op de bank hangt met een grote zak kaaschips. Spreek met jezelf af dat iedere keer wanneer je behoefte naar een snack groot is, je gaat sporten. Of maak een ommetje om je hoofd leeg te maken. Ga iets doen waardoor je niet meer aan eten denkt. Tijdens het tv kijken snoep je het meest, dus vermijd deze ‘activiteit’. Tip: zorg dat je helemaal niks lekkers in huis hebt, zodat je niet in de verleiding komt.

Methode #5: Belonen

Als het bij honden werkt, waarom zou het bij jou niet werken? Toch? Nou, precies, je hebt helemaal gelijk. Beloon jezelf iedere week/elk weekend met één van je favo snacks. Sta jezelf toe om even te genieten van deze uitzondering. Koop één reep chocola of één zakje nootjes en spreek met jezelf af dat je deze pas op vrijdagavond aanbreekt. Doe dit allemaal wel in stapjes. Als je gewend bent om elke dag een zak chips leeg te eten, gaat het je never nooit niet lukken om cold turkey te stoppen. Doe het in gradaties, elke dag een beetje minder. Totdat je uiteindelijk alleen in de weekenden mag snoepen.
 
Als je dan toch bezig bent met jezelf te belonen, kies dan ook gelijk voor gezonde snacks; sla je twee vliegen in één klap. En wees niet te royaal in belonen als je iets heel kleins hebt gedaan waarom je het verdient. Gedumpt? Ontslagen? Een bak ijs doet prima dienst. Ben je ein-de-lijk een keer op tijd je nest uitgekomen? Dan heb je niet gelijk dé reden gevonden om een pak roomsoesjes te verorberen. Nee, echt niet.
 
Methode #6: Anders snoepen
We zeiden het hierboven al, kies voor gezonde snacks. Als je bijvoorbeeld maar niet van de chocola af kunt blijven, stop er dan maar mee. Kies in plaats van witte chocolade met stukjes noot, voor pure chocolade. En dan echt het puurste van het puurste. Een stuk minder lekker, maar je hebt toch wel het chocoladesmaakje in je mond. En het is véél gezonder.
 
Wanneer snack jij het meest? En wat snoep je dan het allerliefste?