Hoe verf ik zelf mijn haar?

Haar door Kristie
Zit je weer met je handen in het haar? Je geeft eigenlijk te veel tijd en geld uit aan de maandelijkse kappersbezoekjes, omdat je je mooie kleurtje wilt behouden. Maar waarom niet gewoon zelf je haar verven?

Steeds weer naar de kapper gaan is nou niet bepaald goed voor je inmiddels gekrompen portemonnee. Daarnaast zijn er tegenwoordig zo veel verschillende producten en merken die jou helpen het goede product en de goede kleur te zoeken. Als je zelf je haar verft scheelt het een hoop geld en na een tijdje word je er ook steeds beter in!


Welke kleur

De eerste belangrijke keuze die je maakt, is het product. Allereerst is het handig om te bepalen welke kleur je wilt. Als je van donker naar licht haar wilt is het namelijk wel aan te raden om de eerste keer naar de kapper te gaan. Je haar moet dan namelijk gebleekt worden en hier kun je beter niet zelf aan beginnen. Maar als je bijvoorbeeld van blond naar donkerblond of bruin wilt, heb je nog steeds een enorme keus. Kastanjebruin, chocoladebruin, honingblond of… asblond? Als je voor het eerst zelf gaat verven, kun je het best kiezen voor een tint die 1 of 2 tinten donkerder is dan de kleur die je nu hebt. Je kunt natuurlijk wel altijd advies vragen bij je kapster over de kleur die je wilt. Ook kun je op de verpakking van je haarproduct zien welke kleur je haar wordt na het verven.


Spoeling of verf?

Daarna is het handig om te bepalen of je een spoeling of een permanente verf wilt. Een spoeling gaat er meestal na 24 tot 28 wasbeurten weer uit, een permanente verf verdwijnt niet door je haar te wassen. Het voordeel van een spoeling is dus dat je eerst kunt uitproberen of je de kleur wel mooi vindt en dat de kleur langzaam vervaagt; je hebt dus geen uitgroei! Bij een permanente kleuring moet je wel zeker weten dat dit dé kleur voor jou is, want het is erg definitief. Na ongeveer 4 tot 6 weken heb je dan ook uitgroei. Er zijn speciale setjes verf die geschikt zijn om alleen je uitgroei te bewerken, want in de rest van je haar zit de kleur nog gewoon goed!

Knoeiboel

Als je de stap hebt genomen en thuiskomt met een pakje haarverf, ben je al een heel eind! Maar ook voor je haar verven geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Het komt namelijk altijd wel voor dat je verf op je gezicht, hals en oren morst. Tegenwoordig kun je hier heel handige doekjes voor halen bij je drogist. Daarmee veeg je de haarverf zo van je gezicht! Als je nog huiverig bent, kun je voordat je begint met verven ook nog iets vets als vaseline of boter op je huid smeren. Hierdoor kun je de verf er later makkelijk afvegen.


Om te voorkomen dat de verf overal (behalve in je haar) zit, kun je het best op een plek gaan staan waar zo min mogelijk spullen staan. Het is ook belangrijk om goed licht te hebben. Vergeet ook vooral niet om oude kleren aan te doen (vooral aan de bovenkant van je lichaam). Daarnaast is het handig om altijd een handdoek om je schouders te slaan en die aan de voorkant vast te maken met bijvoorbeeld een wasknijper. Zorg dat je een goede spiegel hebt aan je voorkant en pak eventueel ook nog een kleine spiegel om te controleren of je geen haartjes aan de achterkant hebt gemist.

Let's go!

Dan kun je beginnen met verven! Volg de instructies die bij de gebruiksaanwijzing zitten goed en vergeet vooral niét om je handschoenen om te doen voordat je begint. Nog één tip: als je voor de eerste keer verft (en de keren daarna ook) is het ook heel handig om een foam te gebruiken. Dit is net haarmousse, maar dan in een haarverfvariant. Ideaal, omdat je zeker weet dat je alle haartjes hiermee raakt en omdat deze mousse een stuk meer vlekkenproof is! Ook deze soort verf staat gewoon tussen de schappen bij de drogisterij.

Heb jij je haar al eens zelf geverfd/ verf jij je haar altijd zelf?