Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

De handigste ezelsbruggetjes

Een ezel stoot zich niet drie keer aan dezelfde steen, maar een bruggetje slaan kan ‘ie wel. Een ezelsbruggetje welteverstaan. Want die zijn toch vaak errug handig als je er niet uitkomt in de dagelijkse worsteling genaamd: het leven. 

Sommige dingen lijk je maar gewoon niet te kunnen onthouden met die hamsterhersenen van je. Gaat die klok nou een uur vooruit of achteruit in de winter en hoe zat het nou ook alweer met dat bier na wijn drinken? Kreeg je daar nou juist wel of geen barstende koppijn van de volgende ochtend?
 
Het leven is niet makkelijk, dat weten we maar al te goed, dus de simpelste dingen onthouden is vaak al een hele taak. Daarom maken we de weg voor je vrij met deze handige ezelsbruggetjes.

Drankvolgorde
Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier. 

Wintertijd
De klok verzetten is altijd spannend. Gaat ' ie nou vooruit of achteruit? Nou voor de winter geldt dit: je wint-er-tijd mee. Een uurtje extra dus, oftewel: je draait de klok een uurtje terug. En dan weet je ook meteen dat-ie in de zomer een uur vooruit gaat.

Dop of kraan opendraaien
Lastig altijd; die kranen/moeren/doppen waarvan je niet weet of je ze nou open of dichtdraait. Onthoud dan het volgende. Righty tighty, lefty loosy. Of in het Nederlands: Links is Los. Of: DROL (Dicht is Rechts, Open is Links).

Een goed gesprek
Hoe je een goed gesprek voert? LSD: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen.

Wie de broek past...
Wil je weten of die nieuwe spijkerbroek je past zonder je in het krappe kleedhokje te wurmen? Sla de boord van de broek om je nek. Geen speling? Dan zit hij als gegoten. 

Mannen- en vrouwenteken
Ken je die leuke tekentjes om aan te duiden of iets voor vrouwen of mannen is? Het rondje met het plusje naar onderen is voor de vrouw (het lijkt op een spiegel), met het pijltje naar boven is de man (pijl en boog alias Robin Hood).

Postzegel ja of nee?
Moet je nou wel of geen postzegel op die  envelop, dat is de vraag. Is het een Antwoordnummer? Dan is het Anti-postzegel. Is het een Postbusnummer? Dan is het met een Postzegel.

GSM
Als je gehaast de deur uitgaat moet je vooral je GSM niet vergeten. Je Geld, Sleutels en Mobiele telefoon.

Bolle konten, grote tieten
Sta je in de Mediamarkt, vraag je je af wat nou groter is: 1 terabyte of 1 gigabyte? Leer jezelf dit zinnetje en je vergeet het nooit. Bolle (Byte) Konten (KiloByte) Grote (GigaByte) Tieten (TeraByte).

Wie gaat er voor
Even een rijmpje om de voorrangregels erin te stampen. RechtDOOR op dezelfde weg gaat VOOR.


30 of 31 dagen in de maand
Uhm, had oktober nou 30 of 31 dagen? Bal je handen tot vuisten en ga je knokkels af. Begin bij januari en tel vanaf je knokkel bij je pink van je linkerhand door naar je rechterhand. Een knokkel betekent 31 dagen, een kuiltje 30. Dus als je goed telt zie je dat juli en augustus allebei 31 dagen hebben!

Regen op komst
Op de vraag of je nu een paraplu mee moet nemen of niet: kringen om de zon of maan, kondigen wind en regen aan. Dus, weet je dat ook weer.

Ambulance, politie of de brandweer
Als er ergens brand is, hoor je een brandweerwagen. Of was het nou de politie die je in de verte hoort? Bij een brandweerwagen kun je op de tweetonige hoorn het volgende meezeggen: ik kom, ik kom, ik kom, ik kom. *houd lach binnen*

Bij een ambulance kun je op de drietonige sirene am-bu-lance, am-bu-lance meeblèren.

AM vs PM
Als je in het Engels wilt aangeven of de tijd AM of PM is, houd je dit in je achterhoofd. AM = akelige morgen, PM = prettige middag.

Nooit meer een dt-fout
Gebruik het 'werkwoord' smurfen. Werkt gegarandeerd. (Ik smurf, jij smurft, etcetera.)

Werknemer van de maand
Wil je scoren bij je nieuwe baan? Of wil je indruk maken op je baas door je goede werkhouding? Wees een OEN. Open, Eerlijk en Nieuwsgierig.

Ken jij nog handige ezelsbruggetjes?