?Slechte? voeding die verrassend goed voor je is

Sport & gezondheid door Kristie
Superfoods, sapjes en sporten: we worden ermee doodgegooid. Maar wacht even voordat je al je eetgewoonten radicaal omgooit. Want sommige dingen die zogenaamd ‘vergif voor je lichaam’ zijn, vallen reuze mee!

Nu is het sowieso al best lastig om minder (langzame) koolhydraten en suikers te eten, en al helemaal als je zo gehecht bent aan dat lekkere spaghettirecept van je moeder. Toch vliegen de nieuwste onderzoeken je om de oren en voor je het weet eet je drie keer per dag salade met ongezouten croutons. Lees daarom eerst even meer over deze producten, die ook positieve effecten hebben.


Aardappelen

Al generaties lang worden gekookte aardappels gegeten en je oma eet ze nog trouw elke dag. Waarom is de aardappel nu dan opeens verleden tijd? Dit komt waarschijnlijk omdat aardappels veel koolhydraten bevatten, en die staan bekend als dikmaker. Toch is het, mits je het niet in roomboter bakt en met drie kilo mayonaise eet, nog niet zo erg gesteld met de Hollandse aardappel. Hij bevat niet alleen minder calorieën dan bijvoorbeeld rijst, er zit ook geen vet in. Daarnaast bevat de aardappel veel vitamine C en antioxidanten. Deze blijven overigens optimaal bewaard als je aardappels in de schil kookt.

IJs

Oké, de hoeveelheid ijs die je in deze tijd van het jaar eet, is misschien wat minder dan op een hete zomerdag. Toch is ijs een stuk gezonder dan andere zoete verleidingen, zoals chocola. Naast de dosis calcium die een bolletje ijs bevat, vult het je maag ook goed. Natuurlijk is matigen hierbij belangrijk, maar geef toe: na een ijsje heb je geen behoefte meer aan een snaaisessie… Terwijl we bij een stukje chocola allemaal wel weten hoe het afloopt!


Koffie

Slurp jij zo’n 3 thermoskannen romige suikerkoffie per dag weg, of ben je vaste klant bij de Starbucks? Dan is koffie waarschijnlijk wat minder goed voor je. Maar het is wel degelijk van goede invloed op je gezondheid, mits je het drinken ervan tot 2 à 3 kopjes per dag beperkt. Waarom? Je hebt minder kans op het ontwikkelen van huidkanker, het beschermt tegen diabetes type 2 en het heeft geen effect op de bloeddruk. Daarnaast ga je toch een stukje opgewekter naar je werk met een kop koffie achter de kiezen.

Pindakaas

Een boterham met pindakaas zo nu en dan is zo slecht nog niet. Het wordt vaak als slecht gezien, omdat er veel vetten en calorieën inzitten. Maar dit heeft juist als voordeel dat je snel verzadigd bent en - juist ja - minder tussendoortjes eet. Daarnaast bevat pindakaas vooral onverzadigde vetten, die ervoor zorgen dat je lichaam op een efficiënte manier vetten verbrandt. Ook helpt pindakaas bij het opbouwen van spieren en bevat het veel vitamine E.

Rundvlees

Rundvlees heeft een nogal slechte reputatie vanwege het vetgehalte en je zou er een hoog cholesterol van krijgen. Dit is vooral het geval bij vet vlees. Daarom is het verstandig om mager rundvlees te kiezen. Waarom dit wél goed voor je is? Het is een bron van ijzer en eiwitten. En zoals bij elk voedingsproduct geldt natuurlijk wel: te is nooit goed. Behalve tevreden dan.

Welke 'slechte' voeding eet jij vaak?