ZeTest: Minder stress met mindfulness

Ontspanning door Aefke
Ik leef vooral in het straks. Of ik ben bezig met wat ik morgen allemaal moet doen. Tijdens een lunch denk ik aan wat me die middag allemaal nog te wachten staat. Een vriendin volgde mindfulness. Leven in het hier en nu. Veel te zweverig voor mij. Of toch niet? 
 
Ik een Boeddha
Omdat ik nogal nieuwsgierig ben en zelf wilde ervaren wat mindfulness is, gaf ik me op voor een training. In zes avonden zou ik in elk geval kennis maken met de basisbeginselen van mindfulness. Dat betekende niet dat ik meteen zou transformeren in een volledig ontspannen en tot rust gekomen Boeddha. Ik zou in de bijeenkomsten in een groep van zeven mensen wel oefeningen gaan doen, maar dat betekende niet dat ik er al was. Net zoals bij elke levenskunst moet je oefenen, oefenen en nog eens oefenen om het ‘eigen’ te maken en te integreren in je leven. 
 
 
Leven in het nu
De trainster legde uit dat mindfulness concrete tools biedt die je altijd kunt toepassen. Het vooroordeel dat mindfulness zweverig is, was gelukkig meteen van tafel. Opgelucht haalde ik adem. Mindfulness is juist heel concreet, door de wetenschap omarmd en bewezen als een werkzame methode bij serieuze klachten. Om beurten vertelden de cursisten wat hun persoonlijke doel was van de training. “Ik wil graag met mijn aandacht bij mijn zoon zijn als ik met hem bezig ben. In het nu leven. Ik zie hem voor mijn gevoel best weinig. Als ik bij hem ben wil ik ook echt met mijn hoofd bij hem zijn”, hoorde ik mezelf zeggen. 
 
Human beings
Marjolein vertelde dat we inderdaad vaak wel lijfelijk aanwezig zijn, maar dat ons hoofd dan met gisteren bezig is, of met dat wat je straks allemaal nog moet doen. “We moeten niet vergeten dat we human beings zijn, en geen human doings.” Mindfulness is met bewuste aandacht in het huidige moment zijn, zonder te oordelen. Daardoor kun je meer genieten van het leven en krijg je inzicht in jezelf en in je leven. Inzicht in wat jij werkelijk belangrijk vindt en bewust aandacht wilt geven. Je krijgt ook zicht op je automatische patronen en op datgene dat je belemmert en tegenhoudt voluit te leven. Door jezelf helder te observeren kun je juist bewuster en veel wijzer je handelen en denken op een positieve manier inzetten. 
 
 
Mindful eten 
De eerste oefening van de mindfulnesstraining vond ik ongelooflijk. We zaten op onze matjes met gesloten ogen. De trainster vertelde ons dat ze iets in onze hand zou leggen. We mochten het dingetje aanraken, eraan ruiken en dat alles zonder oordeel te geven. Uiteindelijk mochten we het in onze mond stoppen. Voorzichtig kauwde ik en ik beleefde een geweldige smaakexplosie. Ik wist al vrij snel tijdens de sessie dat het een rozijn was. De beleving was puurder en intenser dan ik ooit geproefd had. Met weemoed dacht ik aan de gedachteloos weggewerkte stukken chocola… Genieten mogen we. Met kleine hapjes. 
 
Ontstressen met een app
Tijdens de weken waarin ik mindfulness deed, merkte ik dat ik bewuster stil stond bij dingen. Als ik snel even een was aan wilde zetten terwijl mijn zoon speelde, wachtte ik even. Ik ging bij hem zitten. Vanaf nu geniet ik vaker van het moment en laat het huishoudelijke klusje voor wat het was. Mijn kind groeit al zo snel. Ik wil alles van hem meemaken en mindfulness biedt me daar het gereedschap voor. Ik maak gebruik van de app, mindfulnesstrainer, die Marjolein heeft aangeraden. Voor het slapen gaan doe ik geregeld een bodyscan. Dat is een meditatieoefening waar we met volle aandacht het lichaam afscannen, lichaam en geest trainen en heerlijk ontspannen en ontstressen. In de training hebben we geleerd dat we minimaal 20 minuten per dag moeten mediteren. Ook krijgen we meer laagdrempeliger oefeningen mee. Zoals elke eerste hap van het diner met aandacht eten. Ik sta er nu ook meer bij stil hoe snel ik iets in mijn mond stop. Een oefening die ik ook heel praktisch vind, is mijn pas vertragen. We deden het in de training met lopen door de zaal. De cursisten lopen door de zaal. We voelen heel bewust waar we onze voeten neerzetten. Uiteindelijk vertragen we onze pas. We leren meer stil te staan bij het moment. Een oefening die je op elk gewenst moment van de dag kunt inpassen. Je leert te stoppen, adem te halen, te voelen, te kijken en daardoor bewuster te reageren en handelen. 
 

Minder stress met mindfulness
Mindfulness geeft concrete tools. Als je dagelijks een mindfulmoment inlast, kun je je beter concentreren, je slaapt beter en kunt meer genieten van het leven en de kleine dingen. Mensen die mindfulness toepassen in hun leven kunnen beter omgaan met stress, ze slapen beter en kunnen zich beter ontspannen. Mindfulness is geen dweperige zweverigheid zoals nog veel gedacht wordt. Ik zie mindfulness als iets wat ik altijd toe kan passen. 
Dus: vertraag je pas, geniet van je chocola en leef voluit. 

Wil je ook voluit leven en genieten? Ga dan naar yoga-life.nl en meld je aan voor mindfulness