De grootste fabels over eten en diëten

Eten door Esmee Noelle
Er bestaan nergens zoveel fabels over dan over eten. Vooral over afvallen gaan de wildste verhalen en als je even niet oplet 'mag' je helemaal niets meer eten. Daarom nemen we de hardnekkigste geruchten even onder de loep.
 
Je mag geen of zo min mogelijk koolhydraten 
Diëten als Atkins en South Beach waren (en zijn) razend populair. Deze zogenaamde 'low carb' diëten werken absoluut, vooral doordat je geen of zeer weinig koolhydraten mag eten. Je valt in rap tempo af en je eet daarbij heel gezond. En toch zijn ook deze diëten niet goed. Je hebt namelijk koolhydraten nodig. Er is alleen een zeer groot verschil tussen langzame en snelle koolhydraten (die worden omgezet in suikers). Eet je een wit broodje dan zet je lichaam deze snelle koolhydraten razendsnel om in suikers, dat is dus minder goed dan dat je een sneetje speltbrood eet, waarbij je lichaam heel langzaam de koolhydraten verteert. Bovendien kun je veel minder op van langzame koolhydraten dan van snelle. Minderen met snelle koolhydraten is dus absoluut een advies bij het afvallen, maar skip geen koolhydraten. Zorg dat je bord bestaat uit de helft groente, een kwart koolhydraten en een kwart eiwitten (bijvoorbeeld kip of ei).
 

Eet alleen magere producten
Een veelgemaakte 'fout'. Volvette producten zijn vaak 'beter' dan magere. Hoezo? Vaak zijn de volvette producten minder bewerkt. Neem bijvoorbeeld boter. Je kunt absoluut beter vette roomboter of kokosolie op je brood smeren dan margarine. Wanneer je naar de substantie, de geur en de kleur kijkt zie je het eigenlijk al; margarine is super bewerkt. Waarom wordt het dan toch als gezond gezien? Omdat verzadigd vet (vet dat hard wordt als het koud is) ongezond zou zijn. Langzaam begint de wetenschap hierop terug te komen, mede doordat blijkt dat bijvoorbeeld kokosolie enorm gezond is. Geloof dus absoluut niets van wat bijvoorbeeld Becel verkondigt. Foodwatch heeft zelfs een rechtszaak aangespannen hiertegen, helaas mag Becel (Unilever) doorgaan met de verkondigingen. Mijn advies? Google zelf veel en trek je eigen conclusies.
 
Van fruit word je dik
Van te veel suiker kun je dik worden en ook de natuurlijke suikers zoals fructose kunnen dikmakers zijn. Echter is fruit op zich natuurlijk geen dikmaker. Wanneer je maar geen 5 mandarijnen, een doos druiven en een tros bananen per dag eet natuurlijk. In fruit zitten ook belangrijke vitamines. Houd het bij twee stuks fruit en er is niets aan de hand en wissel vooral af. Vruchtensappen kunnen overigens verraderlijk zijn; laat pakken vooral staan en pers zoveel mogelijk zelf. Sommige voedingsdeskundigen verkondigen dat een blank iemand vooral fruit in de zomer nodig heeft en niet (of minder) in de winter, maar daar ben ik zelf niet zo van overtuigd.
 

Na 20.00u 's avonds niet meer eten
Onzin! Wanneer je die dag je maximale calorie-inname al hebt gehad, kan het stoppen van eten 's avonds een truc zijn om af te vallen. Ook eet je 's avonds vaak ongezonde dingen als borrelnootjes, chips, chocola en ijs. Maar wanneer je bijvoorbeeld een work-out hebt gehad om 20.00u, is het zelfs aan te raden om voor je naar bed gaat nog iets met veel eiwitten te eten zodat je spieren goed kunnen herstellen. Eet bijvoorbeeld een rijstewafel met kipfilet of kook een lekker eitje.
 
Light producten zijn beter
Dit is eigenlijk hetzelfde fabeltje als met de magere producten. Light producten bevatten vaak minder suikers en vetten, maar die worden altijd vervangen. Vaak worden ze vervangen door chemische troep zoals e-nummers en zoetstoffen. Gelukkig is dit inmiddels vrijwel algemeen bekend. Pas trouwens op met het 'Ik Kies Bewust Logo', dit is een commercieel logo en helpt je niet bewuster te eten. Producten mogen dat logo plaatsen als ze wat minder suikers, minder zout en wat minder vetten in een product stoppen, maar dat betekent nog niet dat een product 'gezond' is. Check zelf altijd de ingrediënten en download bijvoorbeeld een E-nummers app.
 

Diëten is goed
Ik keur geen enkel dieet goed. Natuurlijk is afvallen beter dan dat je jezelf vol zit te eten op de bank, maar het jojo-effect is misschien nog wel slechter dan gewoon 'dik' blijven. Wanneer je echt iets aan je gewicht wilt doen, zul je opnieuw moeten leren eten. Je bent namelijk niet voor niets te dik; het gewicht is er vaak langzaam bijgekomen door verkeerde eetgewoonten. Lees boeken over gezondheid en denk logisch na. Het verbaast me heel vaak nog hoe vaak mensen denken dat ze goed bezig zijn terwijl bij mij alle alarmbellen afgaan. Kant en klare salades zijn daar een voorbeeld van, maar ook te weinig eten is heel gevaarlijk. Wanneer je gezond eet en regelmatig beweegt val je namelijk vanzelf af. En wanneer je op je streefgewicht bent, ben je vaak gewend aan die levensstijl en zul je niet zo snel meer in je oude gewoonten terugvallen.

Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée!

Dit artikel verschijnt ook op WorkThatEs.nl.


 
Esmée (24) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl